Egészséges gyep

Fűnyírás

Amint növekedésnek indul a fű, és a kis fűszálak elérik a 6-8 cm-t, üzemeld be a fűnyíródat (miután megéleztetted a pengéit). Úgy állítsd be, hogy a gyeped magassága a nyírás után ne legyen rövidebb 4-5 cm-nél. Ez azért is jó, mert a magasabban hagyott fű árnyékot vet a talajra, megakadályozva így az alacsony gyomnövények terjeszkedését.

Fűnyírás a szép fűért

Gyepszellőztetés

A fűnyírást követően kezdődhet a gyepszellőztetés. Ennek célja, hogy az elhalt növényi részeket eltávolítsd – így a gyökerekhez több oxigén, víz és tápanyag jut majd el. Ezt gyepszellőztető géppel érdemes végezni, méghozzá úgy, hogy a füves területet széltében és hosszában is átszellőzteted.

Táplálás

A fűnek rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szüksége, hogy egészségét megőrizze. Ezért a gyepszellőztetést követően tavasszal egyenletesen juttass ki tavaszi gyeptrágyát. A trágyának be kell mosódnia a talajba, ezért a kiszórás után alaposan öntözd meg a füves területet.

Fű műtrágyázás

Felülvetés

A gyepedben található kopár foltokra szórj ki fűmagot, majd sekélyen gereblyézd be. Amíg az új fűszálak meg nem jelennek, sűrűbben öntözd a magokat.

További teendők

Amint megkezdődik a fű intenzív növekedése, vágd le hetente legalább egyszer. Tartsd a 4-5 cm-es magasságot. Április végétől, májustól kezdődhet a rendszeres öntözés.

Kerti teendők fű és gyep ápolása

Ha ezeket a kertfenntartási feladatokat elvégzed, a fű erős és egészséges lesz. Összefüggő gyepfelületet képez, elnyomva így a gyomokat.

Szerzők: Molnár Klaudia és Somoskői Csaba - Út a kerthez

Út a kerthez

Telefon: +36 20 512-0206

www.utakerthez.hu