Tetőterasz növényekkel

Jerez Spanyolország Szőlőlugassal árnyékolják az utcákat.

Jerez (Spanyolország) Szőlőlugassal árnyékolják az utcákat.

A napsütötte betonfelületek ilyenkor akár az 50-70 Celsius fokos hőmérsékletet is elérik, ám a nagy lombú, árnyékot adó fák alatt 30-35 Celsius fok körüli marad a környezet.

Utcai hőmérséklet

Minél több cserje vagy alacsonyabb fa van a környezetben annál elviselhetőbb lesz a hőség. A növények amellett, hogy árnyékolnak, hűtik is a levegőt, mert a talajból felvett vizet folyamatosan párologtatják. A párolgásról pedig már a suliban megtanultuk, hogy endoterm folyamat (hőt von el a környezetétől), tehát hűti azt. 

Infografika növények hűtési képessége

A folyamatos párolgás, pedig mozgatja a levegőt, ezáltal kellemesen hűti a környezetet. Városi környezetben, nincs túl sok helyünk, függőlegesen tudunk terjeszkedni; de így sem kivitelezhetetlen. Tökéletesen működő példája ennek Milánóban a Bosco Verticale épületegyüttes.

Tökéletesen működő példája ennek Milánóban a Bosco Verticale épületegyüttes

A régi házakat nem véletlenül futtatták be vadszőlővel és borostyánnal. A nagy lombtömeg rengeteg vizet párologtat, így több fokkal csökkenti a környezet hőmérsékletét, emellett szigeteli is a falakat.

A régi házakat nem véletlenül futtatták be vadszőlővel és borostyánnal.

Tájolás
A kerttervezés egyik legfontosabb eleme a tájolás. Lényeges, hogyan járja be az otthonod a nap; és a déli órákban természetes árnyékolás essen a házra. A déli-délnyugati oldalon legyen legalább egy nagylombú fa. Az északi oldalra ajánlott magasra növő örökzöldeket telepíteni a téli csípős szelek ellen, a ház körül pedig legyen minél több cserje.

Tippek a lakástulajdonosoknak:
Itt szintén két lényeges pillér van: az árnyékolás és a lombtömeg. Igaz, nem érünk el vele olyan látványos hatást, mint egy fával, de ilyenkor pár fok is sokat jelent. Ráadásul sokkal kellemesebbé teszi a mikrokörnyezetünk. Az árnyékolásra itt kiválóan alkalmasak a gyorsan növő egynyári növények, ezekből is a kúszó, vagy kapaszkodó fajtákat keressük: hajnalka, sarkantyúka, batata (édesburgonya), ezüstszulák. Minél nagyobb a levélméret, annál többet párologtat a növény

Szobanövények hűtő hatása

A sarkantyúka gyorsan befut bármit, ráadásul ehető is. Hagyhatjuk magától szaladgálni, vagy támrendszerre is vezethetjük a hajtásait. A levele és a virágja is fogyasztható, kellemesen borsos ízű. Salátának, vagy pesztónak ajánlom

Növények az ablak előtt

Ezen a teraszon hajnalka kapaszkodik. Ő tényleg pillanatok alatt képes befutni bármit, akár egy hét alatt látványos hatást érhetünk el vele.

Tetőterasz talaj hűtése

Nagyon látványosak és kellemesen hűsítik a levegőt a függönyként használt szobanövények. (arany futóka, kúszó philodendronok, páfrányok, stb) De a fenti egynyáriak közül a batatát és az ezüstös pázsitszulákot is tarthatjuk szobanövényként is. Itt is a nagyobb levelű fajtákat ajánlom elsősorban
10. kép

Örömteli kertészkedést, és kellemes kikapcsolódást kívánok! 

Czeróczki Zsuzsa – A Kerti Tippek blog tulajdonosa. 

www.kertitippek.blog.hu

Kerti tippek blog