Oázis vízinövényekkel

Kültéren és beltéren is különleges hatást érhetünk el vele. Kerülhet a bejárat mellé, vagy a teraszra, ablakba, étkező asztalra

Mini vízi kert a lakásban
Ez elsőre talán bonyolultnak tűnik, de nagyjából negyed óra alatt megleszel vele. Amire szükséged lesz: egy nagyobb üvegváza, vagy befőttes üveg; kavicsok; 1 db vízi növény és víz.

Mini oázis vízinövényekkel

Mini kolokán, vízijácint és vízisaláta egy üvegcsészében
A legtöbbünk háztartásában akad egy nagyobb befőttes üveg, vagy üvegváza. Ez lesz a tartóedény, amiben a mini ökoszisztémánk életre kel. Az edény aljára kerülhetnek kavicsok, kagylók; de például üvegtörmelékkel vagy kristályokkal is különleges hatást érhetsz el. A köveket alaposan mosd át mielőtt az edénybe tennéd, hogy az oázisod kristálytiszta maradjon.

Gömbmoha kagylókkal és kristályokkal

Gömbmoha kagylókkal és kristályokkal
Olyan vízinövényt válassz majd, ami igazodik az edényed méretéhez. Nekem két fajta bizonyult kitartónak: az egyik a gömbmoha, a másik pedig a sima mezei békalencse. Ha a te növényednek cserepe lenne, alaposan rejtsd el a kavicsok közé.

A mini oázisod kerüljön világos helyre

A mini oázisod kerüljön világos helyre, vagy világítsd meg egy lámpával. A fény a növényeknek is fontos, és nagyon jól kiemeli a kompozíciót. Akár esti hangulatfénynek is tökéletes.
Kezdő kertészeknek a gömbmohát és a lebegő növényeket ajánlom: pl vízisaláta és békatutaj. De a gyakorlottak számára az akvarisztikai boltokban már igazi különlegességek is beszerezhetők, mint például a lótusz.

Dézsakert kültéren

Dézsakert kültéren

Akár a balkonon is remekül mutat. Az edényben tavirózsa, vízisaláta és vízipálma van. Hozzávalók: egy nagyobb dézsa, cserép vagy régi fürdőkád; kavicsok, növények. A dézsakertünk olyan helyre kerüljön, ami mindig szem előtt van, nem esik bele túl sok levél, illetve nincs útban. Mert nehéz lesz mozgatni később…

Mindenképpen ellenőrizzük, hogy az edényünk nem ereszti-e át a vizet mielőtt hozzákezdünk. Először a növényeink rendezzük el, nézzük meg több oldalról is, állítsuk be a végleges magasságukat. A kavicsokat mossuk le, és kezdjük el betakarni vele a növények cserepeit. Félig töltsük fel óvatosan az edényünket vízzel, és igazítsuk meg a növényeket. Ha szeretnénk bele kis csobogót tenni, akkor azt most kell. Töltsük fel teljesen vízzel. Az elpárolgott vizet - főleg nyáron- naponta pótoljuk.

Dézsakert kültéren( A kis halak nem valódiak csak dekorációk )

A nagyobb edényekbe kerülhetnek halak is. A gyerekek különösen élvezni fogják, hogy egész nap nézegethetik őket. 

Ha csak egyszerű megoldást keresel, akkor gondolj a kerti madarakra! Nagyon hálásak lesznek! Nem kell feltétlen nagy dolgokban gondolkodni, akár már egy madáritató is üdítő látvány. 

Kerti madáritató cotren acél tál

A madáritatónál ügyelni kell arra, hogy kerüljön bele egy nagyobb kavics, vagy sekély legyen a széle. Így kényelmesen tudnak inni és fürdeni.

Örömteli kertészkedést, és kellemes kikapcsolódást kívánok! 

Czeróczki Zsuzsa – A Kerti Tippek blog tulajdonosa. 

www.kertitippek.blog.hu

Kerti tippek blog