A köznyelv gyakran keveri az előbb említett liliomfát a tulipánfával. A két fajban csupán annyi a közös, hogy mind a kettő a liliomfélék családjába tartozik és népszerűségüket nagyban köszönhetik látványos virágzatuknak.

Tulipánfa virága

Eredetét tekintve a tulipánfák közül csupán két fajt különböztetünk meg az egész Földön. Az egyik az Amerikai tulipánfa vagy latin nevén Liriodendron tulipifera, amely itthon jóval elterjedtebb, mint a kevésbé ismert ázsiai változata, a Liriodendron chinense vagyis a Kínai tulipánfa. Mind a két faj külső jegyeiről elmondható, hogy Európában nagyjából 10-20 méter magasra nőnek, míg természetes élőhelyükön elérhetik az akár 30-50 méteres magasságot is. Az Amerikai és az Ázsiai is a nevét a különleges alakzatú leveleiről kapta, melyek formája valóban hasonlít a mindenki által ismert tulipánra. Ugyanakkor kaphatták volna nevüket akár a virágaikról is, hiszen azok szintén nagyon hasonlítanak az előbb említett hagymás növényére.

Az Amerikai tulipánfa Észak-Amerikából származó botanikai különlegesség

A csavarvonalban elhelyezkedő virágtakaró levelek, a fenyők tobozvirágára emlékeztető porzó- és terméslevelek, egészen ősi növényi tulajdonságokat hordoznak. A fa virágai azok közé a legegyszerűbb virágszerkezetek közé tartoznak, amelyekből a zárvatermők is kifejlődtek. Magjai viszonylag hosszú időn át, 4-7 évig is életképesek, viszont csírázási százalékuk alacsony A biztos siker érdekében ajánlott inkább dugványról szaporítani. Érdekessége, hogy a tulipánfa fája mint alapanyag sokféleképpen felhasználható, amire már az indiánok is rájöttek. Többek között kenut készítettek vaskos törzséből, de manapság is felhasználjuk a bútorgyártás során.

Sárga virágú tulipánfa

Ezzel szemben kínai változatát leginkább az orvoslásban hasznosítják

A kínai gyógyászat a fa gyökerét és kérgét reumás ízületi gyulladások és megfázásos köhögések kezelésére alkalmazza. Fokozottan védett fajnak számít az ázsiai országban. Javarészt a Jangce medrének déli részén lelhető fel. Különlegessége, hogy a kínaiak a tulipánfa levelének alakzatát nem a tulipán virágához hasonlítják, hanem egy kabáthoz, ezért a köznyelvben kabátfaként terjedt el. (Levelei olyanok, mint az ókori kínai emberek kabátjai. Azaz a levelek teteje csonka, mint a kabát szegélye, a levelek oldala sima vagy enyhén ívelt, mint a kabát. A levelek oldala kifelé álló, mint a kabát dereka és két ujja, ezért a kapta a kabátfa nevet.)

Hazánkban gyakoribb Amerikai tulipánfa, nagyjából 6-8 éves korára örvendeztet meg minket virágaival

Viszont a fa magasságából adódóan ezekben a virágokban sokszor kevésbé van szerencsénk gyönyörködni, ellentétben a liliomfa virágaival, melyek azonnal szembetűnőek és szinte lehetetlen nem rájuk csodálkozni. A május végi, június eleji virágzást követően a kis kehely alakú virágok az ágak között megbújva, a lombok sűrűjében ülnek ezért is lehetséges, hogy akár észrevétlenül elsétálunk egy ilyen fa mellett. (Van oszlopos és tarkalevelű változata is.) Nyár közepére azonban ezek a kicsi, de annál különlegesebb virágok átalakulnak tobozterméssé, amelyek színei az évszak előrehaladtával a levelekhez hasonlóan változnak, narancsosabb árnyalatot vesznek fel.

Tulipánfa bimbó

A tulipánfa különlegessége nem csak a virágaiban rejlik

A fa érdekességét adja még koronájának formája, amely egy felfelé csúcsosodó piramis alakzatban nő és ez a tulipánfa idősödésével egyre terebélyesebb lesz. Gyakori metszéssel formázható, kedvünkre alakítható. Ha bárki úgy határozna, hogy szeretne egy ilyen fát a saját kertéjébe, elég csak egy napos és tápanyagban gazdag helyet választania neki. Fontos megemlíteni, hogy a kifejlett példány számára, méretéből adódóan, nem minden kert megfelelő nagyságú. Ha megtaláltuk az ideális helyet gyors növekedésével, gyarapodásával fogja meghálálni gondoskodásunkat. Arra fokozottan érdemes figyelni, hogy az átültetést rosszul viseli, így célszerű elsőre kiválasztani végleges helyét a kertünkben.

Tulipánfa virágzat

A fa egyenletes fejlődése érdekében mindössze annyi a dolgunk, hogy mindig megfelelő mennyiségű vízhez juttassuk a növényt.

Egy laza szerkezetű oxigénben és vízben gazdag talajba ültessük el, ugyanis az itthoni száraz talajú környezetben visszaeshet a fejlődésben. Magyarországon adott minden feltétel az ültetésére. Így, ha valaki szeretné kertjét egy különleges levelű és virágú növénnyel gazdagítani, akkor számukra érdemes lehet elgondolkodni egy tulipánfa beszerzésén. Vagy szaporíthatjuk oltással, bujtással és magról is.

Szerző: Nemecskó Zsófia-Szoboszlai Krisztina