Ültetnek, metszenek vagy éppen rendbe teszik a magaságyást, hogy friss nap érlelte zöldségeket fűszernövényeket és gyümölcsöket fogyaszthassanak.

Magaságyás paradicsom számára

A magaságyás több tulajdonsága miatt is kedvelt megoldás a kertészkedni vágyók számára. Praktikus, hiszen nem kell a földig hajolgatni, hogy megtudjuk megművelni a konyhakertet, így a munka végén kevésbé erőltetjük meg a derekunkat. Amennyiben a magaságyás rétegei megfelelőek, úgy egy hosszan tartó, termékeny táptalajú termőhely várja a palántákat és vetőmagokat. Továbbá, nem szükséges hozzá nagy terület, de még talán kert sem. Hiszen egy társasház belső udvarán vagy nagyobb erkélyen is termeszthetünk benne szinte bármit. Arról nem is beszélve, hogy ha kisgyerek vagy házőrző van a háznál, akkor attól se kell tartani, hogy véletlen kart tennének a növényekben, mivel azok biztonságban vannak a magaságyásban.

Miért érdemes emelt ágyásban kertészkedni?

    • Kevesebb gazzal kell számolnunk.
    • Jobban észrevehetők a kártevők, így hamarabb fel tudunk lépni ellenük.
    • A kártevők száma is viszonylag kevesebb.
    • A magaságyás a növényeket az esetleges problémás talaj fölé emeli, megakadályozva ezzel, hogy az elültetett és étkezésre szánt növények gyökerei szennyezett földből nyerjék a tápanyagot.
    • A kártevő állatok nehezebben férnek hozzá a növényekhez, mint a hagyományos könnyen elérhető veteményesben.
    • Nincs hátfájás, nyikorgó térd vagy gyulladt csípőízület (Viszlát ibuprofen!).
    • Nincs szükség sorok közötti ösvényekre, a növényeket sűrűbben lehet ültetni, ami magasabb hozamot eredményez.
    • Kevesebb a növénykár és a talajtömörödés, hiszen dolgozhat a magaságyáson kívül, ahelyett, hogy a veteményest taposná.
    • Fagyvédelmi eszközzel letakarva hosszabb tenyészidőt érhetünk el. A hosszabb tenyészidő által, a megemelt ágyások tavasszal gyorsabban felmelegszenek, ősszel lassabban hűlnek le.

Füszenövény magaságyásban

Miket érdemes ültetni magaságyásba?

Bár ez egyéni preferencia kérdése is, de néhány példát mi is felsorakoztatunk a kezdő kertészek számára.

    • Zöldségeket

Például – átgondoltan és nem egyidőben – alap a mindenféle paradicsom, paprika, saláta, hagyma. De ültethetünk céklát, retket, borsót, csicseriborsót is, tulajdonképpen bármilyen veteményeskerti termény szóba jöhet. A hüvelyesek visszakötik a nitrogént a talajba, így növelik a talaj tápanyagtartalmát. A kelkáposzta és a mángold a késői szezonban is termeszthető a magaságyásban. Megakadályozzák a talaj tömörödését és hűvösebb hőmérsékleten is jól fejlődnek. A salátanövények viszont, a meleg talajhőmérsékleten és a magaságyások jó vízelvezető talaján érzik jól magukat.

    • Gyümölcsféléket

Bátran választhatunk epret, szamócát vagy kis bokros bogyós gyümölcsöket. A bátrabbak kísérletezhetnek nagy méretű, magaságyásban akár görögdinnyével és mézédes sárgadinnyével is ami finom nyári csemege!

    • Virágokat

Ha színesebbé, illatosabbá, méhecske- és pillangóbarátabbá varázsolná a kertjét, ültessen kövirózsát, citrom muskátlit vagy kúszó növények közül golgotavirágot!

Kerti virágok számára telepített magaságyás

    • Fűszer- és gyógynövényeket

Ízesítse főztjeit a saját magaságyásában termesztett bazsalikommal, majorannával, rozmaringgal, oregánóval, petrezselyemmel vagy bármilyen kicsi bokros személyes kedvencével.

Tápanyag rétegek kialakítása könnyebb magaságyásban

Többet okosabban!

A magaságyás előnyei közé tartozik még az is, hogy nem kell tavasszal felásni és előkészíteni a termőföldet. Csak annyit kell visszapótolni, amennyit az előző évben süllyedt. A fagyok elmúltával már szinte kezdhetjük is a vetést. Ha alaposan megtervezzük, hogy mit szeretnénk termeszteni, akkor akár egy magaságyásból, több ciklust is szüretelhetünk. Az optimális kihasználtság érdekében több részre oszthatjuk a vetési időszakot. Elővetemény, fővetemény, másodvetemény. A másodvetés, június-júliusi időszakra tehető, hogy még az adott évben minden beérjen.

Végül, bizonyos dolgokat érdemes tisztázni! Vannak növények, amik kifejezetten jól érzik magukat, mások csak úgy elvannak a magaságyásban, de olyanok is akadnak, amik nem szeretnek ott lenni. Viszont azzal is számolni kell, hogy két szomszédos növény is hathat egymásra kedvezőtlenül. Ezt okozhatják saját fizikai tulajdonságaik, kártevőik, sőt még eltérő víz-, vagy fényigényük is. Fontos tehát tisztában lenni, hogy melyik növényeket érdemes elvetni egymás közelébe. Vannak olyan növények, amiket nem szabad ugyanabba a kerti ágyásba ültetni. Íme, néhány javasolt párosítás, hogy mit ültessen egymással együtt.

    • A bazsalikom taszítja a szúnyogokat és a legyeket, illetve javíthatja a paradicsom ízét.
    • A kakukkfű egy illatos gyógynövény, amely elriaszt bizonyos parazita férgeket, amelyek az epernövények elpusztítására törekszenek.
    • A levendulát érdemes a gyümölcsök közelébe ültetni, mert vonzzák a jótékony beporzókat.
    • A sarkantyúka, a körömvirág, a napraforgó és a cinnia (rézvirág) hasznos lehet a káros rovarok elriasztásában.
    • A kerti pillangóvirág és a kömény sok hasznos rovart vonz, amelyek olyan problémás rovarokkal táplálkoznak, amelyek kárt tehetnek zöldségeiben, gyümölcseiben.
    • A menta elriasztja a bolhabogarakat és a káposztamolyokat.
    • A metélőhagyma és a sárgarépa barátságos szomszédok a kertben.
    • A kapor szereti a káposzta közelségét, viszont a sárgarépától érdemes távolabb elhelyezni.

Fém magaságyás

Természetesen nem csak ennyi létezik, mi csak összeszedtünk pár népszerű párosítást.
Szerző: Nagy Csongor Szabolcs