Hónapos retek

A retek sokféle színben, formában, változatban elérhető zöldség, de legelterjedtebb fajtája mégis a hónapos retek, melynek legismertebb variánsa, a Korai piros, Korai legjobb, Francia reggeli, Saxa, Óriás vaj és a Jégcsapretek. Ezek a fajták nem csak nevükben, hanem kinézetükben is igen változatosak, de a gumók húsa az összes fajta esetében jellemzően fehér színű, vagy enyhén rózsaszínes.

Útmutató a hónapos retek termesztéséhez

A hónapos retek termesztése igen könnyű. Így, ha szeretnénk a kertünkben saját retket termelni bátran belevághatunk az ültetésbe. Viszont, annak sem kell elkeserednie, aki nem rendelkezik kerttel, hiszen az erkélyen is könnyen termeszthetjük ezt a zöldséget. Mind a két termesztési módnál csupán néhány dologra kell odafigyelnünk és már fogyaszthatjuk is az általunk megtermelt, remélhetőleg minden káros anyagtól mentes, retket.

Korai ültetésének köszönhetően jellemzően fóliasátor alá ültetik, viszonylag hamar, már január végén, február elején elkezdhető a termesztése. Ez igaz az erkélyen való, cserépben történő vetés esetén is. De a cserepek balkonra való kihelyezésével célszerű megvárni az enyhébb időjárást. Forró nyári napokat a retek nem nagyon szereti, így törekedjünk az őszi vagy tavaszi vetésre. Vízigénye nagynak mondható, főleg a cserepes változat esetében, hiszen a cserépben lévő kevés föld nem tudja hatékonyan megtartani a nedvességet, hamarabb kiszárad. Ám a másik végletre is figyelni kell! Pangó vízben semmiképpen ne hagyjuk állni, mert ilyen esetben könnyen kirohadhat a retekpalánta! Keverjük össze a földjét tápanyagokkal még az ültetés előtt, majd rétegezzünk földet és kavicsot felváltva a cserép aljában, azután jöhet a komposztos, trágyás föld, így biztosítva a jó vízelvezetést!

Egy csomag piros hónapos retek

Ha erkélye, terasza vagy esetleg ablakpárkánya szelesebb jobban teszi, ha a föld nedvességmegőrző képességét feljavítja. Ezt megteheti például tőzegmoha, komposzt, érlelt trágya, kókuszdió, perlit vagy vermikulit használatával. A magokat a földben 1-2- centiméter mélyre, egymástól 2-3 centiméter távolságra tegyük. Ha a retekpalánták kibújtak a földből, egy hetes korukban ritkítsuk meg őket annak érdekében, hogy a későbbiekben a gumók megfelelő nagyságúak legyenek. Ha túl sűrűn hagyjuk a palántákat a retkek nem fog megfelelően növekedni. Annak érdekében, hogy a magok ne mosódjanak ki a földből, eleinte nem locsolókannával, hanem spriccelve jó öntözni.

Gondoskodjunk arról is, hogy a retekgumók tetejét mindig fedje elegendő föld, megakadályozva ezzel azok kiszáradását és hasadását. Fordítsunk elegendő figyelmet a cserepek elhelyezésére! A reteknek ugyanis napi 3-4 óra napsütésre van szüksége a megfelelő és gyors növekedéshez. Mielőtt még kiraknánk az erkélyünkre, bent a szobában is tartsuk napos ablakban. Magas fényigénye miatt a legideálisabb hőmérséklet számára a 18-20 Celsius fok. Bár a magok csírázása már 2 fokban is elindul a gumók megfelelő fejlődése érdekében próbáljuk számára az ideális hőmérsékletet biztosítani. Jó tanácsként érdemes lehet megfogadni, hogy ha fóliával letakarjuk a csírázás alatt álló ládákat, akkor könnyebben biztosíthatjuk számukra a megfelelő hőmérsékletet, és még a nedvesség nagyfokú elpárolgását is megakadályozhatjuk.

A konténerben termesztett retek nincs nagyon kitéve a kártevők okozta veszélynek vagy egyéb betegségeknek. Viszont levéltetvekkel és bolhabogarakkal így is találkozhatunk, amik zavaróak lehetnek. Annak érdekében, hogy megszabaduljon tőlük csak mossa át a leveleket folyó vízzel!

Milyen cserepet válasszon az ültetéshez?

Fontos kérdés, amelyen akár a sikerünk is múlhat. Mint ahogy fentebb jeleztük, fontos a megfelelő vízáteresztő talaj biztosítása a retkek számára, így a cserép választásánál is ügyeljünk arra, hogy olyat válasszunk, ami rendelkezik vízelvezető résszel. Ültethetjük őket fa- és fém ládába is. Fém láda esetén figyelni kell arra, hogy a fém követi a külső hőmérsékleti ingadozásokat, ezért béleljük ki belülről buborékos fóliával, így megakadályozhatjuk, hogy a gyökerek érintkezzenek vele és megsérüljenek. Fa ládába való ültetés esetén pedig a láda védelmének érdekében ajánlott belülről kibélelni azt. Ez az erkély tisztaságát is segíteni fogja.

Megfelelő cserép kiválasztásánál fontos szempont a retek fajtája is!

A termesztés megkezdése előtt, még a cserép vásárlásakor fontos szempont, hogy milyen fajta retket szeretnénk termelni. Ugyanis, más-más retekfajták más-más méretűek, így helyigényük is változó. Például a Daikon vagyis fehér retek egymástól nagyobb ültetési távolságot igényel, így számára érdemes hosszabb cserepet választani. A hónapos retek termelésre leginkább a széles és sekély ablakdobozok és vályúk a legalkalmasabbak.  

Honnan lehet tudni, hogy mikor szedhetjük fel a retket?

A megfelelő időzítés, nagyon fontos annak érdekében, hogy már érett, de még nem túlérett retket ehessünk. Ezt egyáltalán nem bonyolult eltalálni, csak egy kicsit oda kell figyelni. A hónapos retek esetében gyorsan növekedő zöldségről beszélünk, így érdemes az ültetéstől számított negyedik héten érdemes már próbát tenni. Húzzunk fel egy retket zöldjével együtt, és nézzük meg a gumó állapotát! A megérett gumó ideálisan 4-5 cm nagyságú. Ha ennél nagyobbra hagyjuk nőni, vagy esetleg az elvirágzás után szedjük fel, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz jó ízű vagy fás lesz a zöldségünk. Betakarítási idejük fajtától is függ. A korai érésű retekfajták az ültetést követő 20-40 napon belül betakaríthatók. Egyes fajták, mint például a Cherry Belle és a French Breakfast, 23-30 napon belül készen állnak a betakarításra. Egy egyszerű határozott mozdulattal húzzuk ki a földből, mossuk meg, csavarjuk le a zöld szárát, és már fogyaszthatjuk is! Ügyeljünk rá, hogy a levelek könnyen törnek, ezért próbáljuk meg a levelek és a gyökér találkozásánál megragadni. A retek, felhúzás után, hűvös helyen napokig eláll, de azonnal távolítsuk el a zöldjét, mert a levelek vizet vesznek el és ennek köszönhetően a gumók összezsugorodnak. 

Retek szendvicshez

Ezekben a kis retekgumókban rengeteg jótékony hatás rejlik!

Hihetetlenül egészséges zöldségről van szó. Telis-tele van többek között vassal, kalciummal, káliummal, A-, B1-, B2- és C-vitaminnal is, amely fontos szerepet játszik többek között a megfelelő mennyiségű kollagéntermelésben és segít a szervezetben lévő szabadgyökök káros hatásainak semlegesítésében. A retek fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk a rák megelőzéséhez is. Csípősségét a benne rejlő mustárolajnak köszönheti, amely kiváló antibakteriális hatást fejt ki enyhébb gyomorfájás esetén. Napi néhány retek elfogyasztásával biztosíthatjuk a megfelelő rostbevitelünket is. Még a zöld levelét is felhasználhatjuk! Szüreteljük le a zsenge és friss leveleket, majd használja őket salátákhoz, levesekhez, vagy készítsen belőle egzotikus recepteket!

Így, a tavasz beköszöntével bátran ajánljuk mindenkinek nemcsak fogyasztását, de a termesztésével való próbálkozást is. Legyen szó akár balkonládába vagy kertbe való ültetésről.

Szerző: Nemecskó Zsófia