Ez a rövid betekintő segít megismerni a bazsarózsák három fő kategóriáját, hiszen a természet e csodái változatosan és sokszínűen gazdagítják a kerteket:

Rózsaszínű bazsarózsa

A lágyszárú bazsarózsák a legismertebbek és legelterjedtebbek. Ezek a bazsarózsák rizómákból fejlődnek ki, és a növények talaj feletti része télire elszárad, de tavasszal újult erőkkel ismét kihajtanak. 60-90 cm magasra nőnek, és szép nagy virágokat hoznak, melyeknek átmérője elérheti akár a 20 cm-t is. A legtöbb lágyszárú bazsarózsa illatos, így biztosan elkápráztatják az érzékeinket. Virágaik a tavasz végén és a nyár elején nyílnak.

Bordó bazsarózsa

A fás bazsarózsák nagyobb, erős bokrot nevelnek, és száraik télire nem húzódnak vissza, csupán lehullajtják a leveleiket. Lassabb ütemben nőnek, mint a lágyszárúak, de impozáns megjelenésükkel és lenyűgöző élettartamukkal kárpótolnak. Kifejlett állapotban a magasságuk 1-2 m körüli. Virágaik hasonló vagy kisebb méretűek, mint a lágyszárú bazsarózsáké, azonban a virágok rendkívül vonzóak, és színviláguk rengeteg árnyalatot felölel a fehértől a bordóig.

Fehér bazsarózsa

A félfás, más néven Itoh bazsarózsák a lágyszárú- és a fás bazsarózsafajták előnyeit ötvözik. A fás bazsarózsákhoz hasonlóan erős száraik nem igényelnek növénytámaszt, de télire visszahúzódnak, hogy tavasszal ismét kihajtsanak és nagy, illatos virágokat hozzanak, mint a lágyszárúak. A félfás bazsarózsák 60-90 cm magasra nőnek, gazdagon virágzanak, a virágaik színpalettája pedig változatos és csodaszép. 

Coral Sunset bazsarózsa

Bazsarózsa virága

A bazsarózsák a kertek igazi kincsei, és mindegyik fajtának megvan a maga varázsa. Egy dolog azonban közös bennük: évről évre szépséget, kellemes illatot és mesés hangulatot csempésznek a kertbe.

A cikk a Sweet Garden webáruház által készített tartalom. 

Sweet Garden webáruház

www.sweetgarden.hu

Sweet Garden logo

Ügyfélszolgálat: 00 36-21-2002004, vagy
06-80-804210