Bútorzárat nemcsak egy főnöki iroda mahagóni asztalába lehet szerelni, hanem akár zsanéros szekrények ajtajaira is. Amikor a zár látható, akkor különösen fontos, hogy jól illeszkedjen a környezethez, ne rontsa el a szoba hangulatát.

Többféle zár létezik?
Természetesen igen. A választék nagyon széles. Persze az is igaz, hogy nem minden zárat ugyanolyan könnyű feltenni. A ZárDepo szerint a felszerelés műveletének a nehézsége a bútorzár típusától is függ.

Mik a fő típusok?
A három fő bútorzár típus:
- a közvetlenül a bútorra szerelhető,
- a félig beágyazott és
- a teljesen beágyazott zárak.

Milyen anyagúak és kialakításúak a zárak?
Mindez nagyban függ attól, hogy a bútorok milyen anyagból vannak. Sokszor külön zárak kerülnek kialakításra és gyártásra fa-, fém- és üvegajtók estében.

Hogyan lehet kiválasztani a legjobb bútorzárat?
A bútortípushoz illő zár kiválasztásához általánosságban mindössze annyit kell tenni, hogy megvizsgál(tat)juk az előző, kicserélni kívánt zárat. Hiszen a legtöbben az üzletekben olyan bútorokat vásárolunk, amelyek már zárakkal érkeznek. De előfordulhat, hogy mi magunk készítünk bútorokat, vagy mesteremberekkel készíttetjük őket vagy egy régebbi bútort újít(tat)unk fel, amelynek az eredeti zára már elromlott vagy a kulcsa nincs meg. Nehezen nyithatónak, így előnyösnek, biztonságosnak tartják a csőszerű zárszerkezeteket, ezeket sokan ajánlják.

Iróasztalok fiókjára is érdemes lehet zárat szerelni

Vásárlás előtt kötelező a zárat (nemcsak bútorzárat, hanem mindenféle zárat) leellenőrizni. Ez abból áll, hogy a kulcsot többször mindkét irányba elfordítjuk. Ha nem működik teljesen tökéletesen, válasszunk másik darabot. Új zár esetén a külső vagy belső hiba kizáró ok kell, hogy legyen, ha egy kicsit is adunk magunkra. Hiszen nem akarunk egy hónappal később zárat cserélni…

Bútorzár felszerelése fa ajtókra
Négy fázisból áll a telepítés, amelynek első két része nehezebb. Ezek a telepítése hely meghatározása, elrendezése és a fúrás. Fontos, hogy ha egyáltalán nem értünk a kisebb barkácsmunkákhoz, jobb, ha segítséget kérünk. Ha nem akarunk szakemberhez fordulni és várni rá (mert tudjuk, hogy ez a jelenlegi valóság itthon, sokszor heteket kell várni, különösen az új otthontámogatási rendszer bevezetése óta), kérdezzünk körbe az ismerőseink között. Könnyen lehet, hogy akad egy elérhető ezermester, aki szívesen segít egy ilyen kisebb munkában.

A harmadik és negyedik fázis pedig a zármechanizmus és a nyomólemez rögzítése. Egy zárszerkezet felszereléséhez egy méréssel kiegészülő egyszerű matematikai ismeretre is szükség lesz, hogy a zár egészen pontosan oda kerüljön majd, ahova kell.