Mostanság sokkal több időt töltünk otthon, mint a járvány előtt. Számítógépes játék vagy az otthoni munkavégzés közben egy kényelmes ülőalkalmatosság elengedhetetlen. Hogy egy szék egyenesen tartsa a hátunkat, ma már magától értetődő. 

Görgős szék

Irodai munka, otthoni munka és a székválasztás

A számítógépen végzett munka során akár több órán át is egy helyben ülünk. Eközben szinte csak a kezünket, esetleg a nyakunkat mozgatjuk. Néha felállunk, mert kifogyott a nyomtatóból a papír, vagy mert a futár hozott egy csomagot. Viszont aki a számítógéppel játszik órákon át, az még ennyit sem mozog.

A hosszú ideig tartó, szinte mozdulatlan testtartás nem feltétlenül előnyös a gerinc számára. A test mozdulatlan vagy rossz pozícióban tartása akár egészségügyi következményekkel is járhat. Emiatt az ideális szék megválasztása kiemelt fontosságú.

Mire kell figyelni egy jó szék kiválasztásakor?

Elsősorban leendő székünk háttámláját és ülőfelületét figyeljük meg – ezek az elemek nagyban befolyásolják majd kényelmünket és egészséges testtartásunkat ülés közben. Hasznunkra válik, ha a szék magasságát is lehet állítani. 

A háttámla alakja jó esetben követi a gerinc anatómiai görbületét. A magas háttámlával vagy kiegészítő és állítható fejtámlával rendelkező modellek előnyösek. A bútor ülőfelülete is fontos. Stabilnak kell lennie, de lehetővé kell tennie az ülésmagasság zökkenőmentes beállítását is. Az is fontos, hogy a szék 360 fokban el tudjon forogni a tengelye körül és ne korlátozza a felhasználó mozgását.

Egy másik, szinte apróságnak tűnő dolog: a karfák mérete és helyzete. A karfák esetében figyeljünk arra, hogy állítható-e a magasságuk. Elég szélesnek és puhának kell lenniük. Azok, akik napi rendszerességgel használnak számítógépes egeret - munka vagy játék közben - válasszanak oldalra dőlt karfájú széket.

Anyagfajta és anyagminőség. A szék borítása is nagy jelentőséggel bír. Fontos, hogy kényelmes legyen, ne tapadjon a testhez, és lehetővé tegye a szellőzést. Ha hosszabb távra gondolkodunk, fontos, hogy kopásálló legyen. Népszerűek többek között a hálós megoldások és a vastag szövésű anyagok.

Egy kényelmes szék nélkülözhetetlen bútordarab a távmunka során, de fontos maga az íróasztal is. Manapság divatos az állítható magasságú íróasztal, mely lehetővé teszi az álló helyzetben történő munkavégzést is. Egy ilyen asztal segítségével testhelyzetünket munkavégzés közben időnként megváltoztathatjuk.

További információkért olvass el cikkünket: www.otthontitkok.hu