Vendégváró ünnepi asztal

Az ünnepi asztal megjelenésének mindenképpen különböznie kell a hétköznapitól, hiszen ezzel fejezzük ki, hogy valami különleges történik. Egy megfelelően díszített étkezőasztal – még akkor is, ha a karácsonyi készülődés feszültté válik – azonnal érezteti velünk, hogy karácsony van és ez a szeretet ünnepe. Nyilván nem kell túlzásokba esni és az egész asztalt beteríteni díszekkel, vagy mindenféle karácsonyi kacatok giccses változatával, de fontos lehet, hogy lélekben mindenki érezze az asztalnál valami ünnepi, valami különleges történik. Étkezőasztalok tekintetében az Imapala Bútorkereskedő Kft. – A Székkirály a legtapasztaltabb a piacon, ezért őket kérdeztük, mivel és hogyan érdemes díszíteni az ünnepi asztalt! Nézzük a tanácsaikat!

1. Karácsonyi asztalterítő
Ezt talán nem is kell mondani, hiszen a karácsonyi asztalterítő az ünnepi asztal alapvető dísze. Bizonyára sokaknak van 1-2 karácsonyi asztalterítőjük a szekrényben. Ebben az esetben nincs sok teendőnk, csupán időben elővenni, esetleg kimosni és szépen kivasalni őket. Azért időben, mert, ha kiderül, hogy eltávolíthatatlan folt van rajtuk, akkor az utolsó pillanatban bizony nem lesz könnyű egy megfelelő méretű és mindenkinek tetsző, új asztalterítőt beszerezni. Ha mégis ebbe a hibába esünk, akkor egy egyszerű, karácsonyi színeket idéző terítővel is operálhatunk, például egy sötétzölddel, pirossal, lilával. Természetesen akkor is használhatunk egyszínű változatot, ha nem vagyunk oda a mindenféle mintás, csillámos alternatívákért. Illetve utóbbiak könnyen koszolódó, fehér alapszínű kiviteléért. Az egyszerű, egyszínű asztalterítőket a szalvétákkal és az étkészletekkel, tálalószettekkel lehet teljesebbé tenni. Már ennyitől is tökéletes ünnepi asztalt kaphatunk. Alkalmazhatunk egy alapszínű terítőt és azon egy-egy plusz például karácsonyi mintás szalagsávot (a szemben ülők kapnak egy-egy rátétet), így akár a gyerekek részét is kijelölhetjük, ha nagyobb a család és egy asztalnál ülünk. Vagy az asztal hosszában is futhat egy szélesebb rátét. Ez önmagában is elég lehet egy gyönyörű tömörtölgy étkezőasztal esetében. De ma már az ilyen asztalok esetében sokan csak a tányérok alá tesznek egy alátétet.

Toboz dekoráció karácsonyi asztalon

Szegfűszeges narancs dekoráció

Koccintás az ünnepi asztalnál

Terített asztal karácsonyi dekoráció

Népszerű karácsonyi színek, melyek jó választások lehetnek a karácsonyi terítő esetében: piros, kék, sötétzöld, fehér, arany és a már említett lila. De akár egy enyhébb árnyalatú rózsaszínt is választhatunk (például púderrózsaszín), hiszen a rózsaszín az öröm jele. Ha feldíszített karácsonyfánk az étkezőasztal közelében van, akkor érdemes a színek összhangjára odafigyelni!

2. Karácsonyi asztali díszek
Az asztaldíszeket természetesen már karácsony előtt kihelyezhetjük, de a karácsonyvárás időszakában egy adventi koszorú is megfelelően díszítheti az étkezőasztalt. Szép, színes és illatos gyertyákkal bármikor érdemes díszíteni az asztalt. Viszont a biztonságra és az asztallap épségének megóvására figyeljünk, ha meg akarjuk őket gyújtani! A fenyőágak, illetve a belőlük készült díszek is tökéletes kiegészítők lehetnek, de ebben az esetben is figyeljünk oda, ha égő gyertyákat helyezünk melléjük!

Ma már annyiféle karácsonyi asztali dekorációt lehet kapni, hogy szinte választani is nehéz. A díszek lehetnek csupán telet idézők, vagy valóban karácsonyiak, a lényeg, hogy kedvünkre valók legyenek és örömmel töltsék el szívünket. Ha különleges asztaldíszeket szeretnénk, akkor a családdal közösen is elkészíthetjük őket, így készülve a szeretet ünnepére. A díszek színénél érdemes figyelembe venni az étkezőasztal lakásban való elhelyezkedését, az asztalterítő színét, mintázatát, hogy az minden a közvetlen környezetben lévő karácsonyi dekorációhoz illeszkedhessen. Ha kis gyermekeink vannak, vagy kis gyermekekkel érkeznek hozzánk vendégségbe, akkor semmiképpen ne rakjunk az asztalra csillámos, apró, könnyen lenyelhető díszeket!

Világoskék és arany teríték

Igényes és elegáns ünnepi dekoráció

Ünnepi asztal futóval

3. Teríték és tálalás
Ünnepi alkalmakkor előkerülnek a legszebb tányérok, étkészletek és evőeszközök. Van olyan eset, amikor ezek szépsége már önmagában is elegendő dekorációnak bizonyul. Ilyenkor a néhány dísz mellett a szalvéta a legnagyobb lehetőségünk a kreativitásra. Ez akkor is jónak bizonyul, ha egyszerű étkészletünk van, amelyet egy kicsit elrejtenénk a világ szeme elől.

Zöld textilszalvéta ünnepi asztalhoz

Asztali dísz ünnepi asztalra

Mikulás figura ünnepi asztalra

Kerámia étkészlet ünnepi asztalon

Bármilyen gyönyörűre is sikeredik az ünnepi asztal, a legfontosabb mégis az, hogy kényelmesen el lehessen körülötte férni!

Ha bővült a családunk és már így is nehézkesen férünk el az étkezőasztalnál, érdemes egy új étkezőasztal vagy étkezőgarnitúra vásárlását megfontolni. Így az ünnep alkalmából, de előrelátóan nézve a hétköznapokat is! Jobb még most az ünnep előtt, családi karácsonyi ajándékként beszerezni egy étkezőasztalt vagy étkezőgarnitúrát. Hiába mondják, hogy „sok jó ember kis helyen is elfér”, a kellemes időtöltéshez a kellő komfortnak is meg kell lennie, nem szabad, hogy bárki is „sarokba szorítva” érezze magát. Az ünnepek alkalmával nem az étkezőasztaloké, hanem a rajtuk lévő dolgoké a főszerep. De egy étkezőasztal a stabil alapot és a kényelmet a megfelel magasságú étkezőszékekkel együtt biztosítja.

Ha megfizethető, de valóban minőségi bútorokat keres étkezőjébe, érdemes körülnézni a Székkirály kínálatában! 13. kerületi meghosszabbított nyitva tartású és mindennap nyitva lévő áruházukban több klasszikus és modern étkezőgarnitúra is kapható. Illetve külön-külön is vásárolhatók, étkezőasztalok, nagyobbítható asztalok és székek is. Ha szeretnénk, akkor szabadon párosíthatjuk a széket az asztallal, a saját elképzelésünk szerint. Nem hiába nevezik a céget Székkirálynak.

Ha a karácsonyi asztalt már megfelelően feldíszítettük, akkor egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy szeretteinkkel együtt, méltón és örömteli hangulatban megünnepeljék a karácsonyt. De a szeretet ünnepén ne csak a külsőségekkel foglalkozzunk, hanem a valóban fontos dolgokkal is!

Impala Bútorkereskedő Kft.

1135 Budapest, Reitter Ferenc utca 8/b.
Telefon: 270 9700, +36 70 432 5000
E-mail: impala(kukac)impala.hu

www.impala.hu

Facebook.com/szekkiraly

Válasszon szeretettel, vegye kedvezményesen!
Impala a Székkirály!

Impala logo Székkirály

Szöveg: Nagy Ramóna – Szoboszlai Krisztina