Takarítsunk környezetbarát módon, avagy Ecettel a mosógép is tovább él!

Bár idén kicsit később, de mégis beköszöntött a tavasz. Ilyenkor mi, asszonyok alig várjuk, hogy nyitott ablaknál nekiessünk a lakásnak, és megszabadítsunk minden zugot a portól. Persze ilyenkor első dolgunk a selejtezés. A szekrények kitakarításakor előkerülnek azok a ruhák, amelyeket évek óta fel sem vettünk. Ezeket bezsákolva vigyük el valamelyik karitatív szervezethez. A kiselejtezett játéknak is örülnek itt, ha pedig több bútortól, háztartási géptől is megválnánk, még el is szállítják. A kidobásra ítélt újságokat, üvegeket, flakonokat jó érzésű ember a szelektív gyűjtőbe dobja. Ha kellemetlen szagú a szekrényünk belseje, hintsünk az aljába frissen őrölt kávét. A kitakarított szekrények molyirtására levendula-csokrocskát, vagy a következő keveréket tegyük gézzsákba kötve: szegfűszeg, fekete bors, fahéj, nőszirom gyöktörzse.

Mindenkinek megvannak a jól bevált módszerei a takarításra, de aki a környezetével is törődik, nem nyúl rögtön a vegyszerek után. Egyik legsokoldalúbb tisztítószerünk a 20%-os ecet. Mit tisztíthatunk vele? Hűtőszekrényünk belsejét (utána nyitott dobozba tett kávézaccal szagtalaníthatjuk). Kávéfőzőnk, vázáink aljáról, csaptelepeinkről, zuhanyrózsánkról a vízkövet eredményesen leoldja, sőt a WC-be öntve is kifejti ezt a hatását. A mosógépszerelőm azt ajánlja, hogy havonta egyszer öntsünk a gépbe 2 l ecetet, majd indítsunk el egy fél főzőprogramot. Természetesen ablaktisztításra is jól bevált az ecet, ráadásul ez a rovarokat is távol tartja. Régi matrica leszedésére is a többszörös ecetes átkenést, majd puha ronggyal való dörzsölgetést ajánlják.

Az izzadságfolt és egyes gyümölcsfoltok a ruhákból szintén ecetes áztatással jönnek ki. Szennyezett inggallért ecet és szódabikarbóna keverékéből készített péppel kezelhetünk elő. A levegő fertőtlenítésére 1 dl erős ecetbe cseppentsünk 10 csepp szegfűolajat, és tegyük a padlóra, vagy szekrény tetejére. Házilag is készíthetünk pot-pourrit (illat-tálat). Gyógynövényeket, leveleket, virágszirmokat, teafüveket rétegezzünk egy üvegedénybe, úgy, hogy közéjük gyümölcsök szárított héját keverjük. (Narancs, citrom, mandarin). Ha a tűzhelyre kifutott az étel, tegyünk rá szódabikarbónát, amíg meleg, várjuk meg, míg magába szívja, és töröljük szárazra. A citromlé és a citromsav is környezetbarát tisztítószer. Ha a konyhai eszközök hagymaszagúak lettek, kenjük be a felületüket citromlével, vagy a mosogatóvízbe tegyünk néhány csepp ecetet. Ha az edényünk átvette a halszagot, ecetes vízzel mossuk el. Ha a műanyag edény lett rossz szagú, töltsük fel tömény kávézaccos vízzel, és néhány óráig hagyjuk meleg helyen állni, majd öblítsük ki, és törölgetés nélkül hagyjuk megszáradni.

Ha kezünk a burgonyától, sárgarépától elszíneződött, mossuk le citromlével. Ha a fehér zokni, vagy alsónemű megsárgult a mosóvizébe néhány szelet citromot téve kifehéríthetjük. A csokoládéfoltot is kiveszi. Megfakult porcelánjainkat citromsavba mártott ronggyal fényesíthetjük. A fűfoltot friss citromlével csepegtessük be, majd erősen dörzsöljük. Ha régebbi a folt, akkor alkohollal nedvesítsük be, és utána kezeljük citrommal. 

Ha kávé cseppen az anyagra, oldjunk sót meleg vízben, és ebbe áztassuk, dörzsöljük, majd öblítsük ki. A céklafoltot ki kell öblíteni a ruhából, majd bóraxos oldatban kell kimosni. Ha tintás lesz a ruhánk, gyorsan dörzsöljük be tejjel (szükség szerint cseréljük a tejet), de a citromos kezelés is segít. Indigófolt eltávolításánál csepegtessünk alkoholt és öblítsük ki tiszta vízzel az anyagot.. Vörösborfoltot sóval, kevés citromlével, vagy langyos tejbe áztatással, vérfoltot hideg sós vízzel távolíthatunk el. A friss zsírfoltot, pörkölt szaftot burgonyakeményítővel, vagy hintőporral szórjuk be, néhány óra múlva keféljük ki, és meleg vízzel mossuk ki az anyagból. Aki családi házban él és van régi típusú mosógépe (nem automata), az esővizet gyűjtse össze, melegítse fel, és abban mosson. Hihetetlenül fehér ruhái lesznek.

Drága bőrápoló szerek helyett megmaradt arckrémeket is felhasználhatunk cipő, táska kesztyű ápolására. A könyvek elpiszkolódott vászonkötését dörzsöljük át puha kenyérbéllel. Ha megpenészedett a tapéta, keverjünk össze egy rész befőzési szalicilt öt rész alkohollal, és ezzel mossuk le. Porszívózáskor tegyünk illóolajat a porszívó légszűrőjébe, így kellemes illat lesz a szobákban. Ha elpiszkolódott szőnyeget szeretnénk felfrissíteni, sóval keféljük át, vagy szódabikarbónát dörzsöljünk bele, ezután porszívózzuk át. Általában súrolásra használhatunk szódabikarbónát, bóraxot, ecetet.

 Bartha Nóra