Mindennapjainkat az ágyból felkelve általában itt kezdjük és a napunkat is általában itt fejezzük be. Nem mindegy tehát, hogy hogyan. Eltérő igények és lehetőségek vannak az egyes fürdőszobák kivitelezésekor. Azonban vannak bizonyos szempontok, amelyeket célszerű minden fürdőszoba megfelelő kialakításakor figyelembe vennünk függetlenül attól, hogy stílusában modern, minimál, mediterrán vagy éppen klasszikus berendezésű térről van-e szó.

Modern fürdőszoba barna falakkal

Ma az új építésű házaknál, lakásoknál szempont, hogy a fürdőszoba ne csupán a kötelező minimális alapterületet kapja. Mindezt igyekeznek a tervezők – lehetőség szerint- egy nagyobb fürdőszoba ablakkal is tágasabbá, kellemesebbé tenni. Alapvető fontosságú a fürdőszoba szanitereinek jól funkcionáló beépítése, a napi használati sorrendjüknek megfelelően. Ha jól alakítottuk ki az adott teret, marad hely a kellékek praktikus tárolására is. A fürdőszoba bútorok rengeteg tárolási praktikát tartalmaznak, a kevésbé használt légtérből csípnek le számunkra hasznos helyeket.

Klasszikus és modern eklektikus fürdőszoba

A következő lépés a burkolatok kiválasztása, amelynél számos lehetőség adott. A kínálat bőséges a burkolóanyag piacon, talán ezért nehezebb is megtalálni a legmegfelelőbbet. Vegyük figyelembe a fürdőszoba méretét, a benapozás folyamatát, a használó(k) ízlésvilágát és a majdan bekerülő bútorok stílusát. Fontos, hogy az egyes alkotóelemek: szaniterek, burkolóanyagok, bútorok mérete helyes arányban álljon egymással. Ugyanez igaz a színekre is minden felület tekintetében. Előnyt jelent, ha a fal, illetve padlóburkolat kiválasztásakor már szétnézünk a kapható vagy gyártatható fürdőszobabútorok között is.

Modern fürdőszoba zuhanyzóval

Fürdőszobánk belső burkolatának kialakításakor nem feltétlenül kell a hidegburkolatokra korlátozódnunk. Számos szép példát találhatunk ugyanis a csempék és padlólapok mellett felületkezelt parketta vagy magas minőségű csúszásmentes vinyl burkolatok és – megfelelő vízzáró képességű – anyagok kombinációjára is. A falra kerülhet speciális pára tűrő falfesték, felületkezet fa, bambusz, esetleg üvegmozaik vagy látszóbeton. Fontos a jó megvilágítás is, hiszen a természetes fényt beengedő nagyobb ablakfelületek esetében többnyire felvetődik az igény, hogy kívülről ne lássanak be ebbe az intim térbe.

Classical bathroom with fireplace

Az ablakok felületét számos megoldással tehetjük – csupán - fényáteresztővé. Strukturált felületű katedrál üvegek sora áll rendelkezésünkre, továbbá a savmaratással, homokfúvással kellemes odaillő mintázatokat készíttethetünk, amelyeket előszeretettel alkalmaznak a tükör felületeken is. Ennél jóval olcsóbb megoldás lehet a szintén áttetsző tejüveg hatású öntapadós tapéta. Reneszánszát éli az ólomüveg is, amit ha a fényviszonyok ismeretében helyesen választunk meg, jól tervezett mintázattal és üvegszínekkel, különleges esztétikai élményt kapunk.

Modern mediterrán fürdőszoba rusztikus burkolattal

Stack fürdőszoba hajópadlóval

A világítótestek elhelyezése is alapvető fontosságú, mivel van ahol elég egy általános vagy hangulatvilágítás és van ahol speciális fényekre van szükség. Említést kell tennünk arról is, hogy a mai fürdőszobákban szép számmal fordulnak elő olyan extrák, amelyeknek nem elég egy darab jól elhelyezett elektromos csatlakozót kialakítani. A hajszárítón és a villanyborotván kívül, rádiót, gőzkabint s még sorolhatnánk mi mindent lehet működtetni egy fürdőszobában. A fenti szempontokat átgondolva, úgy gondolom célszerű mindezek kialakítását egy szakemberrel karöltve végigcsinálni, aki nem csupán segít, tanácsot ad, felhívja a figyelmet mindazokra a hibalehetőségekre, amelyek egy kivitelezés során előfordulhatnak, hanem esetleg felügyeli is mindazt és közben további építő jellegű tanácsokkal is szolgál. Sok sikert kívánok hozzá!

Szabó Edina - lakberendező

Klasszikus modern fürdőszoba világoskék falakkal