Ma már nem csak egy olyan helyiségről beszélünk, ahol a gyerek álomra hajtja a fejét, hanem egy többfunkciós térben kell gondolkoznunk, amely igazítható a gyermek korához, igényeihez. A gyerekszoba bébi korban a nyugalom és biztonság szigete, 2-10 év között a képzelet és fantázia birodalma, kamaszkorban, pedig a titkoké. Mivel a többség nem engedheti meg magának, hogy pár évente lecserélje a gyermeke bútorait, ezért a gyerekszoba tervezésekor át kell gondolni, hogyan tud a bútorozás alkalmazkodni a gyermek korához, állandóan változó ízlésvilágához és igényeihez. Mint minden szobánál itt is fontos a helytakarékos (és gyerekbarát) tárolás, a színválasztás, a kiegészítők, a padló burkolat anyaga, az árnyékolás, a világítás, a tisztán tarthatóság és még sok minden más.

Ha időt álló gyerekszobát akarunk tervezni gyermekeink számára, akkor jobb, ha elfelejtjük a Thomas autóját megidéző ágyat, a Barby babákat ábrázoló szekrényeket, sőt a Walt Disney rajzfilm figurák világát, a dinoszaurusz formájú székeket és a fagylalt színű, vagy rikító rózsaszín bútorokat is. Ezek a játékok, mint használati tárgyak természetesen fontosak a gyermek életében, de mivel a gyerekek igénye és világa gyorsan változik, ezért biztosak lehetünk benne, hogy ezek a figurák, mint berendezési tárgyak hamar unalmassá válnak és hosszútávon nem praktikusak, és nem is szolgálják a gyerek fejlődését. Praktikusabb a szobát csak a könnyen cserélhető dekorációval díszíteni, az éppen korának és fejlődésének megfelelő figurákkal.

Hosszútávon a moduláris felépítésű, többfunkciós bútorzaté a jövő, amely praktikusan változtatható, mérete átalakítható, könnyen bővíthető. Sok friss, eredeti ötletre van szükség, hogy szórakoztató mégis funkcionális teret alkossunk, amelyben a gyerek valóban gyereknek érezheti magát.

Az is fontos szempont ma már, hogy a szoba összhatásában illeszkedni tudjon a gyermek egyéniségéhez, a szülő stílusához és a lakás többi helyiségéhez is. Sokszor egy térben, egy hangulatban kívánjuk hozni a gyerekszobát a lakás többi részével. Mivel a környezet erősen befolyásolja a gyermek ízlésvilágát, ezért érdemes a harmóniára törekedni. Elkerülendő a túláradó szín kavalkád és a giccses, amelyben a túl sok inger miatt a gyerek se tud megmaradni. A kevesebb itt is több!

Alábbiakban egy olyan kreatív gyerekszoba-tervet mutatunk be, amely szem előtt tartja a fenti szempontokat.

A tervezői szándék az volt, hogy olyan gyerekszobát hozzon létre, amely egy gyereknek újszülött korától egészen nagykamasz koráig használható, sőt, meglegyen a lehetőség, hogy még egy testvérrel bővülve, ketten is kényelmesen elférjenek benne. Ennek érdekében egyszerűen átalakítható, egymással kombinálható és bővíthető berendezés készült. Ideális esetben a helyiségben a funkciónak megfelelően elkülöníthetünk egy alvó és egy játszó/tanuló részt. Az alaprajzi elrendezésen, illetve a tér főbb funkcióin nem kell változtatni, azok követik a gyerek növekedését és igényeit. A szoba bejárattal szembe lévő falának közepére egy meghatározó kör alakú bútorzat került, amely különböző funkciókat tölt be a gyerek életkorától függően.

Minden időszakban praktikus és esztétikus. Kezdetben kényelmes szoptató „odú”, később játszó és mászókuckó, majd pedig könyvespolc, de kerülhet bele akvárium is. Az alvó részbe kezdetben egy rácsos kiságy kerül, a későbbi tanuló rész, pedig a pelenkázó, alatta fiókokkal. Ahogy a gyerek fejlődik a kiságyról lekerül a rács, majd szükség lesz a 2 méter hosszú nagy ágyra, ekkor a pelenkázó fiókjai bekerülnek az ágy alá, a pelenkázó pedig átalakul íróasztallá (állítható magassággal és dönthető asztallappal). Később az egyszemélyes ágy egyszerűen emeletes ággyá bővíthető (ha vendég gyerek, vagy testvér érkezik).

A tanuló sarokkal szemben egy pihenő, játszó rész található, babzsákkal és a kreativitásnak teret engedő falra szerelhető rajztáblával, kép- és ceruza tartóval. Ez a rész a gyermek kamasz korára kanapés, olvasós nappali résszé módosulhat. A szoba modern bútorzata a mai ízlésnek megfelelő moduláris bútor. Anyagát tekintve készülhet laminált bútorlapból, festett MDF-ből, vagy természetes fából is. A bútorok több éven keresztül elkísérik a gyermeket, ezért olyan minőségben készülnek, hogy ki is bírják a strapát.

A gyerekszoba bútorzatának színe a koncepcióhoz igazodva; az egyszerűség, átalakíthatóság jegyében, alapvetően fehér, vagy natúr színű. Ezzel a megközelítéssel teret enged annak, hogy ne bútor, hanem a játékok, tárgyak domináljanak a szobában (amelyek általában színesek). A kiegészítők (fiókok, képek, textíliák) és a festett fal színe az, amely igazodhat a gyermek neméhez, illetve kifejezheti a szülők ízlését, színpreferenciáját. A festett falak színe könnyen változtatható, amikor a gyermek és a szülők hangulata azt kívánja. Ezt bemutatandó készült kék - világoskék, lila-sárga és fekete-piros változat is a tervhez. A színekkel való játék nyomán minden színkombináció egy külön stílust, ízlésvilágot, hangulatot tükröz. Van közte lágyabb, pasztellesebb, karakteresebb és bohókásabb is. A „több funkció” az, amire a hosszútávon gondolkodó ember vágyik, és amit a modern gyerekszoba berendezés is képvisel.

Szöveg és ötletek: Molnár Eszter lakberendező