Ezeket azonban a méreteikhez, igényeikhez kell igazítani, hogy a használatukba ne ütközzön probléma. Összefoglaltuk, milyen bútorok kellenek egy jól felszerelt gyerekszobába. 

Főszerepben a kókusz

Egy gyerekszoba fejben való berendezését kezdjük az alapoknál, ez pedig az ágyat jelenti. A gyerekágy felé elvárás, hogy megfelelő pihenést biztosítson a benne fekvő fiú vagy lány számára, ez elengedhetetlen a megfelelő fejlődéshez, a választáskor ezért elsősorban a kényelemre kell törekedni, csak ezt követheti a dizájn, a színvilág.

Gyerekszoba

Egy gyerekmatrac más, mint a felnőttek részére gyártott termékek, a legtöbb esetben tartalmaz egy kókuszréteget, amely tökéletes alátámasztást biztosít, emellett fontos az antiallergén, lehúzható és mosható huzat is az esetleges „balesetek” orvoslása végett. Az ágy kerete lehet nagyítható, kihúzható, így a gyermek növekedéséhez igazodva nem muszáj mindig újat venni, csak a meglévőt hosszabbra állítani. Persze ilyenkor a megnövelt mérethez igazodva új matracot kell beszerezni.

Egységes vagy változatos?

Népszerű trend lett az utóbbi években a gyerekszoba-összeállítások megvásárlása, amelyeknél a gyártó pakolja egy csomagba a megfelelő bútorokat, azokat pedig „csak” el kell helyezni a szobában. Ennek előnye, hogy minden darab illik majd egymáshoz a dizájnban, és a bútorcsalád funkcionalitásában is kiegészíti egymást, hátránya viszont, hogy egysíkú lehet a látványvilág, illetve elképzelhető, hogy egy összeállítás túl kicsi vagy túl nagy a gyermek szobájába. Az egyedi válogatással ezen lehet változtatni: nyugodtan döntsünk a különféle stílusok, eltérő színű darabok mellett, ha az összhatás megfelelő lesz a végén.

Milyen legyen az asztal?

Amennyiben iskoláskorú a gyermek, szüksége lesz egy íróasztalra és egy ahhoz méretben passzoló székre a tanuláshoz. Az asztal lehetőleg legyen színes, ötletes kialakítású, ebben a korban ugyanis még nem árt, ha leköti a gyermeket a rajta szereplő minta és dekoráció. Így könnyebben ráveszi majd magát, hogy leüljön tanulni, nem csak egy egyhangú felületet lát maga előtt. Az íróasztalhoz általában egy fiókos szekrény, valamint további tárolók társulnak, ezek egészen biztosan megtelnek tartalommal a hetek, hónapok, évek múlásával. Kevés szülő panaszkodott még arra, hogy túl sok az üres tároló a gyerekszobában…

Felsősöknél az íróasztal lehet egyben számítógépasztal is, amely nem sokban különbözik, ha laptopon tanul a gyermek, csupán a kábelt kell pluszban beleszámolni, illetve arra kell ügyelni, hogy a monitor nézése közben megfelelő, egészséges testhelyzetben üljön a kisdiák. Ezt elsősorban a megfelelő szék kiválasztásával, valamint a monitor megemelésével lehet elérni. Utóbbira kiváló megoldás a laptop magasabbra helyezése, és egy külső billentyűzet, illetve egér használata.

Minél több a tároló, annál jobb!

A gyerekszekrényekre ugyanez igaz, folyamatosan érkeznek az új ruhák, amelyeknek helyet kell találni. Jó, ha a szekrény kellően szeparált, megvan mindennek a maga helye, így könnyebben tartja a rendet a gazdája. Ha a ruhásszekrényben nem fér el minden, egy komód is elhelyezhető, amelynek mély fiókjai csakugyan alkalmasak a ruhák tárolására, de akár játékokat is lehet bele pakolni. A polcok és polcrendszerek szintén fontosak, ezeken sorakozhatnak a kiemelt státuszú, azaz a kedvenc játékok, de szerencsés esetben könyvek is szép számmal kerülnek rájuk.

A polcoknál, de a többi bútordarab esetében is lényeges, hogy strapabíró, lehetőleg tömörfa bútorok kerüljenek a szobába, hiszen ebben a korban még nem várható el teljes mértékben, hogy minden másodpercben vigyázzon azokra a gyermek. A tömörfából készült megoldások bírják majd a kiképzést.