Hogy eloszlassuk a kétségeket, bemutatjuk a memóriahabot, illetve elmagyarázzuk az ilyen matrac előnyeit, hátrányait. 

Amit a memóriahabról tudni érdemes

A memóriahabos matrac évek óta szerepel a vásárlók népszerűségi listáján. A memóriahab viszkoelasztikus poliuretánból készül, erről azt kell tudni, hogy alkalmazkodik a test vonalaihoz, illetve remekül reagál a hőmérséklet változására. Ha egy példával szeretnénk bemutatni, akkor ezt úgy kell elképzelni, hogy minél alacsonyabb a hab hőmérséklete, annál nagyobb lesz a viszkozitása, azaz annál inkább ellenáll a változásnak. Ha azonban magasabb hőmérsékleten használják, hajlamosabb lesz a nagyobb rugalmasságra, alkalmazkodik a test vonalaihoz, majd használat után visszanyeri eredeti formáját. Az egyedülálló nyomáselosztási képességét a NASA-nak kell köszönni: a magyarul emlékezőhabnak is nevezett megoldást a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal fejlesztette ki még 1966-ban.

Mit kell tudni a memóriahabos matracról

A memóriahab előnyei

Az egyedülálló nyomáselosztás mellett fontos, hogy a felület nyomáspont nélkül érintkezik a testtel, azaz a lehető legmagasabb kényelmi szintet biztosítja. Leginkább a prevencióban erős a technológia, hiszen alkalmazásával elfelejthetjük az elfeküdt izmokat, a nyomásból eredő fájdalmakat. Abban is jó, hogy segít a valódi pihenésben, jól alkalmazkodik az egyedi igényekhez, amelyeket például fizikai munka, stressz, esetleg betegség (például csontritkulás) okozhat. Mivel kisebb nyomás nehezedik a testre és a gerincre, a szervezet ellazul, így képes kipihenni magát. A matrac és a memóriahab előnye, hogy egy ilyen terméken kevesebb idő alatt is többet pihenhetünk, mint egy rugós vagy habmatracon. Hipoallergén kialakításának köszönhetően az allergiásoknak sem kell aggódniuk.

Memóriahbos matrac

A memóriahab hátrányai

Nem mehetünk el szó nélkül a memóriahabos matrac negatívumai mellett. Nincs sok, nem is jelentősek, de a megfelelő választáshoz érdemes ismerni ezeket. Ha például melegünk van este, a memóriahab nem oldja meg ezt a problémát, erre inkább a hideghab a megfelelő. Mivel sűrűbb a kialakítása, a szellőzése kevésbé hatékony, erre is oda kell figyelni. A viszkoelasztikus tulajdonságai pedig idővel romolhatnak, veszítenek intenzitásukból, így a matrac az évek múlásával nehezebben nyeri majd vissza eredeti formáját.