Egy lakrész berendezése sosem egyszerű, főleg akkor, ha nincs konkrét ötletünk. Ebben segítségünkre lehet egy lakberendező, akinek a hivatása nem pusztán a bútorok megfelelő összeválogatásáról szól. Ez sokkal több annál. A különböző darabok kiválasztása mellett ő ajánlhat nekünk opciókat a lakás megvilágítására, színekre, anyagokra és különböző terek elválasztására, átrendezésére is. Ha nem engedhetünk meg magunknak egy profi tervezőt, akkor nyakunkba kell vennünk az internetet és fel kell kutatnunk a legjobb beszerzési forrásokat, amik megfelelnek az igényeinknek és az egyéniségünknek is.  Nézzük hát, mik ezek az ötletek!

Nappali szürke kanapéval

Stílus meghatározása
A legelső és egyben legfontosabb lépés, hogy meghatározzuk, milyen stílust képviselünk. Nem kötelező egy adott stílusirányzat mellett letenni voksunkat, de előnyt jelent, ha körvonalazódik bennünk, mi jellemez minket. Fedezzük fel az új trendeket, ismerjük meg az anyagpárosításokat. Érdemes a ház és a lakás arculatát is figyelembe venni. Más lesz a berendezése egy polgári lakásnak és más egy kertes ház nappalijának is. 
 
Szín
Ha megvan az általunk kiválasztott, hozzánk legjobban passzoló dizájn, tovább léphetünk a következő szintre, ami a színek meghatározása. Itt szintén nem csak a bútorok színéről beszélünk, hanem a falak, burkolatok és egyéb berendezési tárgyak, eszközök színéről is. Hiszen egy jól kiválasztott szín erősen befolyásolja a különböző részek hangulatát és hatással van a hangulatunkra is. Vannak színek, amik elsőre izgalmasak és szépe, de több óra elteltével már nincs ránk nyugtató hatással és hamar az átfestésen fogunk gondolkodni. A fehér, világos színek megnyitják a teret, a hűvösebb, natúrabb árnyalatok pedig semlegessé teszik, ami tökéletes lehet egy nappali esetében is. A mobil elemek, a függöny vagy éppen a párnák változtatásával szezonálisan is változtathatjuk a színeket, illetve újabbakkal is kísérletezhetünk. 

Nappali falburkolata fából

Anyag
Hamar meg fogjuk tapasztalni, hogy olcsó termékek nem készülhetnek jó minőségű anyagból. Tartós használatot is csak masszív, valódi fából, bőrből készült bútoroktól és jól megmunkált fém kiegészítőktől várhatunk el. Sok lakberendezési termék megjelenése tud vonzó lenni, de tisztában kell lennünk azzal, hogy az alacsonyabb ár miatt lehet, hogy ugyanazt a bútort majd cserélnünk kell. 

Eklektikus lakberendezés natúr szőnyeg

Fény
A nappali mindig a legvilágosabb helyiségbe kerül. Ez talán ösztönös választás is. Éppen ezért kell átgondolnunk azt, hogy hogyan tudja a legtöbb fényt beengedni, és hogyan tudjuk az árnyékolását is megoldani belső vagy külső árnyékolókkal. A fény részleges vagy teljes szűréséért a függönyök is felelnek. 

Funkció
Bútorokat tekintve nem elhanyagolható szempont a funkcionalitás kérdése. Igyekezzünk minél jobban kihasználható darabokat vásárolni, amik amellett, hogy tükrözik személyiségünket, kényelmesen és logikusan kezelhetőek. Így elérhetjük, hogy lakásunk minél kevesebb felesleges dologgal legyen zsúfolva. Fotelek esetében vásároljunk lábtartót és legyen egy jól pakolható, kevésbé sérülékeny felületű dohányzóasztalunk is. 

Világos nappali falfestménnyel

Kiegészítők
A napi szinten használt, állandósult darabok mellett természetesen érdemes hangsúlyt fektetni egyéb, az enteriőrt tarkító elemekre is; ezek a kiegészítők. Köztük lehet szó növényekről, dekorációs festményekről, bekeretezett fotókról és olyan dísztárgyakról, amik egyedi karakter adhatnak a nappalinak. Ilyen lehet egy látványos állólámpa vagy egy hajóláda. 

Fényes burkolat nappaliba, ami megsokszorozza a fényt

TIPP: Ha szeretnénk segítséget kapni abban, hogy egy helyen gyűjtsünk információt bútorokról és
lakberendezési kiegészítőkről de még nem vagyunk túl biztosak magunkban, itt a segítség: Kimbino katalógusok. Ezen az oldalon rengeteg különféle lakberendezési katalógust találunk, amelyek között tudunk keresgélni kedvünk szerint. Nemcsak az árakat, de a különböző üzletek kínálatát is össze tudjuk hasonlítani, majd ezek alapján a számunkra legkedvezőbb ajánlatot ki tudjuk választani. Mindössze annyit kell tennünk, hogy begépeljük a keresőmezőbe a kívánt termék nevét, majd válogatunk az ajánlatok közül. Az aktuális akciókat szintén nyomon követhetjük itt, hiszen ki ne szeretne megtakarítani egy kis pénzt, amiből juthat a további helyiségek szépítésére?