Hozzávalók 4 személyre:
- ½ csésze cukor
- 2 ½ evőkanál durva szemcsés tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 16 dkg bőrős lazac, 4 részre vágva
- olívaolaj
Elkészítés menete:
Keverjük össze a cukrot, sót, és a fekete borsot egy kisebb tálba. Hempergessük a lazacszeleteket a keverékbe úgy, hogy az egyenletesen beborítsa. Melegítsünk egy kevés olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Amikor az olaj forró, hozzáadhatjuk a lazacot, a bőrös felével lefelé fordítva a serpenyőben, és hagyjuk sülni körülbelül 5 percig. Ezután fordítsunk meg minden lazac filét, de lehetőleg úgy, hogy a bőr ne váljon el a hústól mert ez egyben tartja szeletet. Süssük további 2-3 percig. Nagyobb filé darabok esetén a még kevésbé sült oldalakat is süssük további 2-3 percig.
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Tegyük át a szeleteket egy tepsibe és szórjuk meg őket egy újabb adag só és cukor keverékkel. 5-10 percig hagyjuk sülni, de azért érdemes néha ránézni, nehogy megégjenek. A serpenyőben alján láthatunk egy kevés égett részt, de ez teljesen normális a halhús felületén így garantált szép aranybarna mázat kapunk. Amikor a karamellizált lazacunk kész, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Evés előtt a bőrt óvatosan távolítsuk el. Köretnek friss salátát javasolunk. Jó étvágyat!