Persze ezeket a gépeket nem azért vesszük, hogy plusz munkánk legyen a karbantartással, de nem is kell nagy dolgokra gondolni. Néhány - minimális erőfeszítést igénylő - módszerrel saját dolgunkat könnyítjük meg, hiszen gépeink időtállóbbak lesznek és tovább szolgálnak majd minket. Összegyűjtöttük, hogy az egyes háztartási gépek hatékony üzemelési idejét hogyan hosszabbíthatjuk meg.

Kemény víz = vízkő

Még mielőtt a konkrét gépekre térnénk, van egy fontos teendőnk, amellyel nem csak a gépek, de az egyes szerelvények, csaptelepek is megóvhatók. Szerezzünk be vízlágyítót a Kazán WebShopból! A vízkő elég kellemetlen, de könnyen megelőzhető probléma egy ilyen készülékkel. A vízzel működő háztartási gépeket és csaptelepeket is megóvhatjuk, ha biztosítjuk a lágy vizet. Ennek köszönhetően ruháink is puhábbak és tisztábbak lesznek a mosás után, illetve nem csak a gépek és szerelvények élettartamát növelhetjük, hanem fürdőszobánk és konyhánk is fényesebben csilloghat.

Tisztítsd rendszeresen a mosogatógépet!

Sokan azt hihetik, hogy a mosogatógép az edények mosogatásakor önmagát is tisztítja. Logikusan hangzik, de sajnos ez nem ilyen egyszerű a helyzet. A gép saját, öntisztító programja mellett a negyed- vagy félévi rendszerességű, manuális tisztítás szükséges a lerakódások eltávolításához. Leginkább azért, hogy az evőeszközök és poharak fényesen csillogjanak, a mosogatógép pedig minél tovább jól működjön. Fontos, hogy mielőtt nekilátsz, áramtalanítsd a gépet! A szórókarokból egy fogpiszkáló vagy csipesz segítségével távolítsd el a szennyeződést, a szűrőt a mosogatóban sima szappanos vízzel tisztítsd meg és a lefolyóból távolítsd el a lerakódást, ételmaradékokat, hogy ne történhessen visszafolyás, dugulás.

A mosógép tisztítja a ruháidat, te tisztítsd a mosógépet!

A mosógép mindent megtesz, hogy tiszta és illatos ruhákat vehess fel. Ezt azonban csak akkor tudja garantálni, ha ő maga is tiszta. Egy nem karbantartott, dohos mosógépben a ruhák is kellemetlen szagúak lehetnek. Az egyik legfontosabb az öblítő- és mosószer tartály tisztán tartása. Amíg a gép nem mos, hagyjuk nyitva, de akár ki is vehetjük a mosószertárolót és a mosógép dobjában tárolhatjuk. A lényeg, hogy szellős helyen legyen, mert becsukva bepenészesedhet, ami a ruhákra is rákerül. Emellett a mosógép szűrőjét is fontos rendszeresen megtisztítani az ott felgyülemlett kosztól. Végül pedig a dobról sem szabad megfeledkezni, még ha kívülről tisztának is tűnik. Nem kell vegyszereket használnunk, egy kis ecettel és szódabikarbónával egyszerűen moshatjuk át a gépet. Csak indítsunk el egy mosást üresen, magas hőfokon, a felsorolt természetes anyagok hozzáadásával.