Egyedi tervezésű tapéta mint faldekoráció

Egy helyiség teljes harmóniájának, izgalmas atmoszférájának megteremtése ma már elképzelhetetlen képek, faltetoválások vagy éppen plakátok nélkül.

Egyediség, előtérben az önmegvalósítás!
A legtöbben arra vágyunk, hogy otthonunk tükrözze az egyéniségünket, így lakásunk mára az önkifejezés egyik formájává vált. Ehhez azonban nem elég az, ha egyedileg gyártott bútorokat vagy saját kezűleg készített-felújított kiegészítőket helyezünk el a lakásban, a falaknak is ebben a szellemben kell emelniük az összhatást. Az egyediséget faldekorálás tekintetében ma már számtalan módon kifejezhetjük, vásárolhatunk vagy készíthetünk vászonképeket, elhelyezhetünk tapétacsíkokat, és ezt a hatást tovább növelhetjük egyedi plakátkészítéssel vagy faltetoválással.

Plakátot a falra!
A retró stílus előretörésével egyre népszerűbbek azok a plakátok, melyek régmúlt korok hangulatát idézik, és amelyeknek nem feltétlenül kell régieknek lenniük. A digitális nyomdák bárkinek készítenek reprint plakátokat, de ha ragaszkodunk az eredetihez, azokat is beszerezhetjük egy kis utánajárással. Ugyan ezekből a plakátokból sok készült, de mára kevés maradt meg belőlük, így nem ritka, hogy műtárgykereskedők aukcióin, galériákban találkozhatunk csak velük.

Poszter képkeretben

 

Régi Stühmer, Tibi csoki plakát

 

Régi cigaretta plakat Berény Róbert

A plakátok készítése egy időben önálló műfajnak volt tekinthető, bár nem így kezelték, hiszen az 1980-as évek közepéig művészek tervezték e plakátokat. Ugyanakkor sokat ma megmosolygunk, nem elsősorban a grafikai kivitelezése miatt, hanem azok az üzenetek, amit magukon hordoznak sokszor hűen leképezik a kort, amelyben születtek. A retro tárgyak hívei mindenképpen helyezzenek el egy-egy helyiség falára belőlük.

Faltetoválás, falmatrica, tapéta
A modernebb berendezések hívei is sokféle egyedi faldekoráció közül választhatnak. Tapétából például ragaszthatunk egy-egy csíkot a szoba egyik falára, vagy még egyedibb hatást érhetünk el, ha a tapéta mintázatából vágunk ki alakzatokat, és azokat ragasztjuk a falra egyedi módon. Ugyanebben a stílusban dekorálhatjuk a lakást falmatricák alkalmazásával, melyek leginkább a nappali vagy a gyerekszoba egy-egy falán érvényesülnek.

Betű faltetoválás

 

Fürdőszobai faltetoválás

 

Konyhai faltetoválás

 

Apró virágmintás falmatrica nappaliba

Az utóbbi években nagy divat lett a faltetoválás a lakberendezésben, melyet szintén összhangba hozhatunk lakásunk berendezésével, és ettől még különlegesebb, kedvesebb összhatást érhetünk el. A faltetoválás további előnye, hogy egy már meglévő berendezést is úgy tudunk látványosan megváltoztatni, hogy az nem jár felfordulással és kevés időt vesz igénybe. Egyedül a minőségre kell odafigyelnünk, hiszen ma már számos helyen árulnak faltetoválást különféle minőségben. A legjobbak azok, amelyek rugalmas dekorfóliából készülnek, és felhelyezésük után festett hatást nyújtanak. Aki még ennél is kreatívabb, saját maga végezhet úgynevezett dekorációs falfestést, melynek többféle változata lehetséges: sablonnal történő falfestés, mintahengerezés, vagy a kitakarásos technika.

Egyedi tapéta faldekoráció

 

Egyedi tapéta nyomtatása

 

Világtérkép falmatrica