Uzony Ferenc festőművész 26 éve van a pályán. Az elmúlt év párizsi felfedezettje. Tavaly egyedül ő vett részt a híres Párizsi Szalonon, ahol annak idején Munkácsy Mihály aranyérmet nyert. Uzony a zsűri egyik különdíját is megkapta és egyben Magyarország meghívását a 2018-as Szalonra.

A februárban megrendezett Párizsi Szalon magyar képanyagát, később a Várkert Bazárban is kiállították.
Azóta több párizsi és lisszaboni galéria is megkereste a művészt, hogy bemutassák festményeit.

Uzony absztrakt-expresszionista képeket fest, melyek tökéletesen illeszkednek a modern minimalista enteriőrökbe. A világos falak, az üvegfelületek, a fém csillogása jól harmonizál a festmények fémhatású, vagy éppen háromdimenziós különös felületével.

 

A pasztellszínű, visszafogott enteriőrökben szolid egységével, vagy éppen ellenkezőleg, a merész színkavalkáddal lehet hangsúlyos eleme a térnek. A mai lakberendezésben célunk, hogy a minőségi kortárs alkotások , minőségi életterekbe kerüljenek. Egy kvalitásos, gondosan kiválasztott festmény nem csupán lakásunk dísze lehet, hanem művészi élményt is nyújt, ami megkülönbözteti bármilyen lakásdísztől.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A múlt hónapban a Vaszary villában a Pintér Aukciós kiállításon is sokan találkozhattak a művész alkotásával. Uzony festészete az évek során mindig megújult. A látható világ apró részletei egyre jobban érdekelték. Egyre több időt töltött vízpartok közelében, hogy vizsgálja a vízfelületeken megfigyelhető játékosságot, a hullámzást, az állandó, örökös változást. Észrevette, hogy a vízcseppek, a vízpára, azok csillogása, a szakrális geometria törvényét követik, a természet egyfajta egységre és harmóniára törekszik. Munkái is ezt tükrözik, festményeit nézve sokszor érezhetjük azt, hogy egy szakrális térbe lépünk, melynek fő eleme a ritmus, a szín és a harmónia.

Uzony Ferenc (Fotó: Varga József)

www.uzony-art.com
www.instagram.com/uzony

Uzony Ferenc - Telefon: 06 20 477 4353