Az Advent-Mikulás-Karácsony-Szilveszter ünnepi dekorációknak egy előre átgondolt koncepció alapján érdemes egymásra épülniük, kiegészítve és továbbgondolva az egyes dekorációs elemeket - javasolja Ferenczi Éva, a Studio Trend Interior tervezője.

Otthonunkban, munkahelyünkön a hétköznapi világítás mellett ebben az időszakban olyan világítással, lámpákkal dekorálhatunk, amelyek különleges és egyedülálló dizájnnal rendelkeznek, ami eltér a mindennapi világítástól, mert az ünnepi világítás célja, hogy lenyűgöző látványt nyújtson, kiemelje az ünnepi dekorációt. Emellett szimbolikus jelentést is hordozhat, például a karácsonyi fények  világosságot és örömöt hoznak a sötét téli napokba. 

Már a kapunál, a bejárati ajtónál fényár fogadhatja az ünnepre, vagy a partira érkező családtagokat, barátokat. Egy fényfüzérből készített koszorú az ajtóra rögzítve, vagy egy LED fényekkel összefont fenyőág girland az ajtó körül látványos fogadtatás lehet. Az ajtó két oldalán szimmetrikusan elhelyezett kaspókban a buxus is dekorálható: a tövénél körben felhalmozott fények elegáns hatást kelthetnek.

Ház dekoráció ünnepi fényekkel

Az előtérbe belépve hangulatfény várhatja az érkezőket: egy dekoratív asztali lámpa, vagy a tükör köré függesztett fénylabdák.

Az ünnepi világítás megvalósításában csak a képzelet szab határt. Dekorálhatnak a szinte a padlóra simuló gömb- és félgömb lámpák. A szokásostól eltérően nemcsak az asztalon kaphatnak helyet az asztali lámpák, hanem a padlón, polcokon, szekrényeken, akár aszimmetrikusan, vagy szimmetrikusan csoportosítva. Extra méretű, magas asztali lámpákat és álló lámpákat is érdemes lehet választani az ünnepi világításhoz, mert mobilitásuknak köszönhetően könnyen variálhatóak. És függesztve a mennyezetről, a karnisról a fényfüzérek, fényfüggönyök is igazán jól mutathatnak. 
A kertből örökzöld ágakat, élő növényeket válogathatunk, vagy választhatunk a kereskedőktől mű girlandokat. Ma már csodaszépeket vásárolhatunk, amelyek szinte örökké tartanak.

Karácsonykor látványosak lehetnek a “világító asztalok”, ahol az ünnepi vacsoráknál az evőeszköz mellett gyertyák és fények is helyet kaphatnak: vázákba rejtett LED fények, a terítékek mellett kanyargó fényfüzérek, és a mennyezetről függesztve fénydekorációk. Ez a meleg fényekkel dekorált környezet még különlegesebbé teszi az ünnepi étkezéseket.

Szilveszter - Az év utolsó napján könnyed, lazább, buli hangulatúvá válhat az eddig meghitt környezet. Kisebb átalakításokkal - játékosabb megoldások, csillogóbb felületek, vibrálóbb fények - és máris jöhetnek a partira a vendégek. Igazán izgalmas megoldás lehet a gyerek szoba mennyezete alá rögzített gömb füzérek sora; a kamasz gyermek birodalmában pedig a kedvenc popsztár, vagy kedvenc filmsztár sziluettjét megjelenítő LED panel fénye (például egy Johnny Hallyday, DC Robin figura, Azahriah LED dekor).

Karácsonyi dekoráció a konyhában

A partit látványossá tehetik a fényeket vetítő parti lámpák, a projektor, a csillagszórókat imitáló, vagy villódzó fények. Az ezüst és arany színekre fókuszálva, azokat alkalmazva a felületeken a dekoráció elegáns és ünnepélyes lehet.

Kerti fények az étkezőasztalra

A terasz, vagy az épület különböző falfelületein fényfestéssel látványossá válhatnak az egyébként egyszerű felületek. Saját fényfestményekhez sablonokat érdemes készíteni DIY, így a képzelőerő segítségével alakíthatók ki a világítási minták, vagy készen kapható kreatív sablonok szerezhetők be.

Nappali ünnepi dekoráció

A jacuzzi vagy a medence vizére helyezett világító úszó LED gyertyák, gömbök lebegése extra látványos választás lehetnek az év utolsó éjszakáján is, megidézve a csillagokat, miközben a környező fákra, bokrokra rögzített LED lámpások fénnyel megtölthetik a környezetet, így ünnepelve meg az új év kezdetét.

Fényfüzér a jakuzzi felett

Fényfüzér dekoráciü

Az ünnepi fények megjelenése a különböző kultúrákban és vallásokban gyakran hagyományokhoz és szokásokhoz kapcsolódnak. Ilyen érdekes, látványos alkalom például az indiai kultúrában a Fények Ünnepe (Diwali), a zsidó vallásban a Hanukka, Skandináviában St. Lucia Napja, Thaiföldön a Loy Krathong fesztivál, a keresztény kultúrában a Karácsony.

Skandináv ünnepi dekoráció

Fényekkel látványosabbá varázsolhatjuk az ünnepeinket, legyen szó saját kreatív ötletekről, vagy kérhetünk segítséget ünnepi világítás tervezéshez, megvalósításhoz profi szakemberektől, például a Studio Trend Interior csapatától: Ferenczi Éva és Tóth Adrienn lakberendezők szívesen adnak segítséget, hogy kiderüljön, mitől lesz más, mitől lesz egyedi a dekoráció. Olyan, amilyen senki másnak nincs. Érdemes felkérni őket!

Studio Trend

Ferenczi Éva és Tóth Adrienn
Studio Trend Interior

www.studiotrendinterior.com

Telefon: +36-30-437-6455