Ha a címet látva a bizonytalanság az első, ami felbukkan, akkor semmi gond. Sokan vannak ezzel így. A kifejezés első ránézésre idegennek és teljesen ismeretlennek tűnik. Pedig valójában nap, mint nap találkozni vele, vagy azzal a technológiával, amit képvisel. Úgyhogy most lerántjuk azt a bizonyos leplet, ami jelenleg még függönyként borul a témára.

Mágneses akasztó konyhába

Mit érdemes tudni erről a mágnes termékről?

Az első és legfontosabb információ, hogy a neodímium mágnes a hagyományos mágneseknél tízszer erősebb. Azt sem túlzás állítani, hogy ez a világ egyik legerősebb mágnese. Például egy egyszer egyes mágneskocka akár öt kilót is elbír. Azért ez hatalmas teljesítmény. Olyannyira, hogy a fizikához értők azt is tudhatják, hogy ennél erőteljesebb mágneses mező létrehozására csupán az elektromos mágnesek képesek. Ez az erő annyira brutális, hogy a neodímium képes a közelében elhelyezett mágneseket demagnetizálni. Pontosan ezért semmiképpen sem ajánlott a közelben tartani más típusú mágneseket.

A vas, a nikkel és a kobalt vonzásában teljesít az élen, miközben ezeknek az ötvözetei is kellőképpen mágnesesek, például az acél. Ez azonban nem azt jelenti, hogy azok az anyagok, amik a felsorolt fémeket nem tartalmazzák nem reagálnak a mágneses mezőre. Természetesen a reakció nem marad el, viszont a rájuk ható erő nem elég ahhoz, hogy a súrlódási és gravitációs erőt legyőzze. Vagyis ha mondjuk a sárgaréz súrlódása csökken, akkor megfigyelhető némi mágnesesség. És, csak hogy teljes legyen a kép, ott, ahol vonzódás van, bizony taszítás is létrejöhet, mint mondjuk a grafit esetén, ami olyan erős taszítást vált ki a mágnesből, hogy a grafit gyakorlatilag úgy tűnik, lebeg a mágnes felett a levegőben. Igazán látványos kísérlet ez, ami akár otthoni körülmények között is problémamentesen elvégezhető.

3M mágneses szalag

Mire használható?

A neodímium mágnes rengeteg helyen felhasználható egy otthonban. A mágneses késtartók a konyhában, de a garázsban is kiváló szolgálatot tehetnek, hiszen biztonságosan és átlátható módon tárolják el a rendszeresen használt késeket. Ennél gyorsabb hozzáférhetőséget nem is lehetne biztosítani. Ugyanez igaz a mágneses szerszámtartó esetében, amelyet a garázsban, illetve komolyabb, hivatásos szerelőműhelyekben is előszeretettel alkalmaznak. Értékes órák spórolhatók meg ennek segítségével, amelyeket így nem kell a szerszámok keresésére fordítani, hiszen mindennek meglesz a helye. Szintén a barkácsolás világában népszerű a mágneses karpánt, amelyre stabilan rögzíthetünk csavarokat, szögeket, apróbb fémtárgyakat, így ezek folyamatosan kéznél lesznek, nem kell a fogak között tárolni őket.

Neodímium mágnes ajtó stop ajtókitámasztó

Hétköznapibb felhasználása a mágnesnek a mágneses ajtótartó alkalmazása, amely szinte minden otthonban előforduló megoldás. Ha pedig a mókát is keressük a mágnes világában, nem kell csalódnunk: a mágneses játékgolyók olyan kreatív építkezéseket tesznek lehetővé, amelyekkel garantált a gyermekek finommotorikus mozgásának és kézügyességének fejlődése.

Mi az a húzó- és szakítóerő?

A mágnes egyik legbeszédesebb tulajdonsága a húzó- és szakítóerő. Ennek az értéke (ahogy a mágnes egy vastag acéllemezhez tapad) newtonban mérendő. Ez könnyen átváltható kilogrammba, ugyanis 10 newton egyenlő 1 kilogrammal. A mágnes és az acéllemez közötti erő megegyezik azzal az erővel, ami két mágnes érintkezése során rögzíthető.

Szerszámok tárolása mágneses akasztóval

A fentiek fényében azért azt lényeges kihangsúlyozni, hogy a mágneses erő csökkenhet akkor, ha valamilyen ötvözet vonzásáról van szó. Illetve az anyag vastagsága sem mellékes: minimum akkorának kell lennie a mágnesezendő anyagnak, mint magának a mágnesnek, valamint az is mérsékelheti a mágneses hatás erősségét, ha a vonzott tárgy és a mágnes között valamilyen rés, vagy plusz réteg található. Az acéllemezeket például gyakran fedi festékréteg, és ez bizony befolyásolja a mágnesesség hatékonyságát.

Hogyan szüntethető meg a vonzás?

Mi sem tűnik logikusabbnak, egyszerűen a fémfelülettől el kell húzni a neodímium mágnest. Igen ám, csak hogy ez egy cseppet sem könnyű feladat. Úgyhogy célszerűbb inkább lecsúsztatni az éppen vonzott felületről, mert az ilyen jellegű elmozgatás nem okozhat fennakadást. Az élet számos területén jól jöhet ez a fizikai erőkkel dolgozó innováció, amit nyilván speciális környezetben is megannyi színtéren hasznosítanak.