A jól megválasztott textíliák segítségével gyorsan átalakítható az otthon stílusa, hangulata. Az anyagok színei, mintái, selymes, lágy vagy éppen érdesebb tapintása határozzák meg szobáink jellegzetes karakterét. Várjuk bemutatótermünkben, ahol új és különleges textilekkel, kárpitokkal, kellékekkel találkozhat, és segítünk az egyedi összhangot megteremteni minőségi anyagok felhasználásával.

Függönyeink tapintása, minősége, karaktere ugyanolyan fontos, mint az anyagok színének és mintájának összhangja. Minden egyes redőzés, rojt vagy hajtás átformálja az összképet, és vele a hangulatot. Szabadon keverhetünk színt és mintát, variálhatunk klasszikus motívumot modernnel, frissíthetünk monokróm színhatást csupán egyetlen kiugróan élénk árnyalattal. Az erőteljes színek melegséget, de vibráló feszültséget is vihetnek a térbe, a halvány tónusokból sugárzó nyugalom pedig az otthonosság és meghitt hangulat forrása lehet.

Minden helyiségnek sajátos légköre van, amelyet a berendezés egyéb tárgyaival összehangolt függöny visszaigazol, vagy felerősít. Az ablakot körülvevő drapériák általában a szobák dekorációjának legdíszesebb darabjai. A függöny mintáival is eredményt érhetünk le, a csíkos magasabbá teszi, a nagy minták kicsinyítik a teret, és csak igen tágas helyiségnél képesek megfelelő hatást kelteni. A mai lakberendező a bőség zavarával küzd: a lakástextilek kínálata soha nem volt ilyen gazdag, a stílusok kezelése pedig ennyire kötetlen. A kínálatban a fényáteresztő függönyök, dekor és kárpitanyagok széles választéka áll rendelkezésre. Három tényező a szín, a minta és a szövés, s természetesen ezek együttes hatása határozza meg a különböző textíliák változatos, egyedi karakterét.

A nappali összhatás egyik domináns eleme a függöny és az arányok helyes megválasztása, a dekoráció, a funkció és az esztétika szempontjait összeegyeztetve. Előkelő, klasszikus érzet érhető el, ha szegélydíszeket és kiegészítőket használunk, a szép rojtok, zsinóros bojtok az otthonunkat szinte felöltöztetik. Ha a függönyökre elkötőket teszünk, szépen állnak össze– és széjjelhúzva is. Szegélyként gazdag díszítést: vastag rojtot, paszományt, zsinórt tehetünk.. A függönyöket mindig béleljük vékony anyaggal, a fényzárás megoldásaként u.n. black-outtal is bélelhetjük függönyeinket. A függönynek csak akkor van megfelelő esése, ha bőven van benne anyag. A mutatós szegély (passzé) kiemeli az organza mintás formáit vagy éppen új árnyalatokkal gazdagítja a színpalettát.

El kell dönteni, hogy az ablaktípushoz és a tér stílusához mi illik leginkább: egyszerű függöny, netán fényűző függöny és drapéria, vagy roló. Azután felmerül a kérdés, hol is lógjon az ablakhoz képest a függöny vagy roló, mennyi hely maradjon körülötte, fent és lent, hová erősítsék a karnisokat vagy rudakat, és vajon ki lehet-e majd nyitni az ablakokat, ha az összes függönyelem a helyére kerül? Az adottságok kihasználása a lakástextilek értő alkalmazásába rejlik. Ha kezdettől körültekintő belsőépítészeti terv szerint halad a lakás berendezése, a végén szinte magától kínálkozik fel az i betűre a pont, vagyis a meglévő színekből kiválaszthatjuk azt az árnyalatot, amely érzékenyen belesimulhat a tér egészébe.

A párnák huzata a kárpitozással, a tapétával, vagy a szőnyegekkel ellentétes, vagy azonos színű lehet. A modern függönyözés alapeleme a római roló és a lapfüggöny szerkezetek. Egyszerű vonalvezetésű, visszafogott hatású függönyöket fém (rozsdamentes) rúdkarnisokkal, érdekes üveg karnisvégekkel tehetjük stílusossá. Új elem a fények játéka: a karnisokat megvilágíthatjuk, valamint a textilre vasalható kristálytranszferek, melyek segítségével a legegyszerűbb függönyből is lélegzetelállító darabot varázsolunk.

Salekovics Gyöngyi - lakberendező

Szolgáltatásaink: Függöny- kiegészítő tervezés, Lakberendezési tanácsadás, Felmérés, Karnisozás, Kivitelezés

S-linea Design Stúdió

telefon: +36 20 414 2409

www.s-linea.hu