Majd jött az olajmécses, a viaszgyertya, a foszfor, 1808-ban az elektromos világítás, amit gyors ütemben követ az ívlámpa, a gázlámpa, a wolframszál és az első fénycső. A történet mindenki számára ismert, ám a lehetőség, hogy saját, egyedi lámpát tervezzen valaki ma már nemcsak a dizájnerek előjoga. Bájos és meghökkentő, elszállt és maradi, funkcionális és giccses. A formák, a színek, az elképzelések és az ötletek kifogyhatatlanok.

Mi most 10 olyan lámpát mutatunk be, ami nagy eséllyel pályázhatna a világ legmeghökkentőbb lámpája címre:

1. A spanyol EnPieza Studio és az ő pszichiátriai lámpaesetei

A három férfiból és egy nőből álló madridi csapat kellően őrült tagjaitól minden kitelik, ha meghökkentésről van szó, és az ötletekért sem kell a szomszédba menniük. Így aztán minden magára valamit is adó agykurkász, esetleg újkori hóhér feltétlen be kell, hogy szerezze a Colgao fantázianévre keresztelt, nyakban elegánsan húzott lámpát. A Meon nevű darabot, a  kérdéses sárga madzagnak álcázott "tevékenysége" teszi elgondolkodtatóvá, így első ránézésre diszkriminációnak tűnne, ha csak a prosztata bántalmakban szenvedőknek vagy az anorexiásoknak ajánlanánk.

Akasztott figura lámpaPisilő ember lámpa 

2. Ufo-lámpa

Ezek a lámpák döntő fontosságú bizonyítékot jelenthetnek az amerikai UFO-kutatás történelmében, és feltehetőleg az 51-es körzet összes boltjában kapható. Hitelesen szemléltetve a tényt, hogy a repülő csészealjak bizony húsevők és nem vetik meg a jófajta steaket.

Ufó lámpa

4. Vadnyugat után távol keleti tervezők

Jeles képviselőjük Yeongwoo Kim, akit a bögréből kiömlő folyadék és egy vállfa ihletett meg. Valljuk azonban be, hogy míg a piacgazdaságban előforduló, egyes távol keletről érkező termékek láttán nemcsak az ötletet, hanem a minőséget és a színvonalat is hiányoljuk ezek a lámpák egyáltalán nem nélkülözik a fent említett tulajdonságokat és sokkal inkább kreatívan meghökkentőek semmint tolakodóan bizarrok.

Fogas lámpa

Kávésbögre lámpa

Asztali lámpa

5. Az építkezés, mint múzsa

Billy May-t a fiatal amerikai tervezőt is a kreatívan meghökkentő kategóriába sorolhatjuk. Állítása szerint az építkezéseken rutinná vált bujkálások ihlették a szamárfülekre vagy éppen leszakadó tapétára emlékeztető lámpáit, melyek lélegzetelállítóan érdekesek, arról nem beszélve, hogy egyéni módon élnek a fényjáték lehetőségével.

Falba épített lámpa

6. A bajusz és társai

Kétségünk sincs afelől, hogy az alábbi remekbeszabott alkotásokat egy vidám elborult pillanat keltette életre Anglia valamelyik kikötői kocsmájában több korsó sör után, amikor Harcsabajusz (csak a bajusz kedvéért) kapitány mélázva sóhajtott fel: Úgy vágyom egy lámpára, amit rólam mintáztak! A kiéhezett hölgyek számára készített esti olvasólámpa, a kórház feelinget idéző infúziós palack és a Nimfa névre keresztelt nekünk csak egyszerűen százlábú mind-mind méltó párjai a bajusznak.

Bajusz lámpa

Infuzió lámpa

hernyo_lampa

Asztali figurás lámpa

7. Az emberekben lévő vadság

A fény istenétől, a Dea Luce-től származik ez a vitatott kollekció, mely állítólag az emberben lévő vadságot akarja kifejezni, de már a magyarul félreérthető neve is (Spermatozoi Collection) meglehetősen egyetlen síkra tereli néhány fiatal képzeletét. Daniel Issak - a forgalmazó szerint - a lámpa minden szálát (speciális csillogású, többrétegű üveg) egyedileg és kézzel készíti, így nincs két egyforma darab. Azért, ha a lámpa mennyezeti, akkor már medúzára hasonlít!

Sperma vagy medúza lámpa

Sperma ihletésű lámpa

8. A morbid valóság

Nem kell messzire menni, hogy a spanyol ötletet minimál dizájn hassa át és letisztult formában egyszerűen csak a kötél legyen a lámpa. Minek is a sok ráutaló magatartás, mikor meg lehet ragadni a lényeget.

Akasztófa kötél lámpa

9. Vegyél fel sapkát Micimackó!

Matthew Kinealy egyszerűen és szerényen csak multidiszciplináris tervezőnek mondja magát. Legnagyobb találmánya a fejetlenül is világító Teddy mackó.

Teddy mackós lámpa

10. Agyatlanul

Nos, végre megvan az IKEA méltó versenytársa Alexander Lervik honfitárs személyében, akit kollegájának MR vizsgálaton átesett és nyomtatásban is látható agya ihletett meg. Kicsit ugyan morbid a 2007-es tervezésű lámpa, de 5 év alatt sem talált komoly ellenfélre.

Agy formájú lámpa

Még lenne néhány példánk, de nem fárasztjuk az agyakat, hiszen e lámpák alapján is bátran állíthatjuk: egyesek elméjében sziporkázik a kreativitás, az értelem, mások viszont feltétlen kell, hogy találjanak maguknak valakit, hogy végre világosságot gyújtson az agyukban!

Szoboszlai Krisztina