Avea okoizzó

Az Elgato Avea alapvetően egy energiatakarékos LED izzó, ami Bluetooth-on keresztül kapcsolódik a telefonunkhoz. Igényes dobozából kicsomagolva feltűnik, hogy jóval nagyobb mint az általános led izzók. Elsődleges funkciója nem is az általános világítás, hanem olyan atmoszféra megteremtése otthonunkban ami merőben más élményt nyújt, szó szerint színesebbé teszi a hétköznapokat...

Hogy mindezt a funkciót aktiválni tudjuk, első teendőnk az izzó foglalatba helyezése után az Elgato applikácójának letöltése, ami már iphone-ra, ipad-ra és androidos okostelefonra is egy perc alatt telepíthető. Az applikáció elindítása után egy színes és könnyen kezelhető felületen elindíthatjuk az okosizzónk vezérlését, amivel új színekbe öltöztethetjük, a teret, este pedig gondoskodhatunk egy nyugalmas hangulatvilágításról. Kedvünknek megfelelően a főbb színsémákból választhatjuk ki a kívánt színállást. Az Avea nem az otthoni Wi-Fi hálózatunkra kapcsolódik, ezért ez egy olcsóbb megoldás, nincs szükség bázisállomásra, viszont lemondhatunk arról, hogy nagyobb távolságról vezérelhessük, ezért a Bluetooth hatótávolságán belül kell maradnunk.

Elgato izzó

Applikáció okosizzó

Az app alapból kínál nekünk hangulatokat, Northern Glow  északi fény, a Caribbean See kékje, naplemente Magic Hour néven vagy éppen a kandalló fényét imitáló Cozy flames témát. A Solid Colors menüben hat színt és az alap fehéret választhatjuk, ahol a színtelítettséget és a fényerőt is módosíthatjuk. Ha visszatérnénk egy általános világítás funkcióhoz, ezen belül a színhőmérsékletet is állíthatjuk a hideg fehértől a meleg árnyalatig.

Okosvilágítás

Az Elgato ezt a kifejlesztett technológiát tökéletesen megtervezett lámpabúrákkal képzelte el, amik opálos felületükkel, gömbölyű formájukkal a térbe helyezve minden irányba egyenletesen szórják a fényt, ezáltal töltve be legjobban az egyes helyiségeket. Kiegészítőként az izzóhoz érdemes az áthelyezhető, vezeték nélküli Sphere vagy Flare búrákat választani.

Avea izzók és színek

Ha több izzót vásároltunk, akkor az app automatikusan összehangolja őket, így a beépített színajánlásokat külön-külön szabályozzák. A Bluetooth sajátossága miatt ha két telefonon egyszerre futtatjuk az applikációt, akkor csak az tud csatlakozni az izzóra, amelyiket előbb indítjuk el.

Van egy funkció ami teljessé teheti az élményt, ez pedig e reggeli ébresztő funkció ( Wake-up Light ). Beállíthatunk egy ébresztési időpontot illetve egy kiválasztott zeneszámot, valamint egy színt, ami 10 perccel a kiválasztott ébresztési idő előtt fokozatosan erősödve és hangosodva világítja be a szobát és kíméletesen ébreszt fel minket. Ha az alapfunkciót választjuk akkor az egy - valóban nyugtató - erdei madárcsicsergés lesz az ébresztő hangunk...

Kültéri lámpa okosan

Összességében amit előnyként mondhatunk az izzóról, hogy egy szokatlanul érdekes fényforrása lehet a helyiségnek, akár gyerekszobában is alkalmazhatjuk az esti elalvás előtti időszakban, használhatjuk teraszon, nagyobb nappaliban egyszerre többet is. Azzal viszont számolnunk kell, hogy az izzón feltüntetett 7 W-os áramfogyasztás nagyjából egy hagyományos 40 W-os izzó fényerejének felel meg, ezért csak a hangulatvilágítás funkció marad az erőssége. Az izzó átlagos fogyasztói ára 15.000 Ft körül mozog.

VIDEÓ: