A sziklakert egy kiemelkedő és vonzó éke kertünknek. A természetesség különleges varázsa tárul elénk, mely elvarázsol és gyönyörködtet minket. A kertépítés egyik izgalmas kihívása, ha kertünk egy részén sziklakertet szeretnénk kialakítani. Többféle elhelyezés lehetséges. Valaki a szomszédokat választja el, valaki kizárólag szépítő jelleggel építi. Elhelyezhetjük lépcső mellett, teraszunk lejtős oldalán vagy akár egy sima terepen is szépen mutat. Hiszen nem csak dombos vidéken alakíthatjuk ki, bár kétségtelen, hogy itt hat a legtermészetesebben, de a kertünk mikro-domborzatát figyelembe véve, bárhol kialakíthatjuk. Sziklakerthatást érhetünk el egy növénnyel befuttatott támfallal is.

Alapvetően kétféle sziklakerttípust különböztetünk meg. Az egyik a tájképi sziklakert, ahol a természetben előforduló formákból építjük meg, a másik a geometriai vagy mértani sziklakert, ahol előre gyártott elemekből építjük fel a sziklafalat. E kettőn kívül találkozunk átmeneti megoldással is, ahol kőedényben, vályúban készítik el a sziklakertet.

A tájképi sziklakerthez próbáljunk meg minél szabálytalanabb követ keresni. Úgy helyezzük el a földbe, ahogyan a természetben is előfordul. Mielőtt nekilátnánk, érdemes körülnézni a karsztvidékeken, milyenek a réteges sziklafalak, hogyan helyezkednek el a növények, mert ezt a hatást kell becsempészni a kertünkbe is. Természetesen nem leutánozni kell a látottakat, hanem a kertünkkel, és az azt körülvevő környezettel kell, hogy harmóniába kerüljön az általunk létrehozott sziklakert. Így kell az egész kertünknek egy-egységet alkotnia.

Ha elkészült a mű, úgy kell kinéznie, mintha egyetlen növénnyel benőtt és lekopott szikla állna kertünkben. A mértani sziklakert geometrikus elemek összessége. Kötőanyag nélkül építik fel, az un. kőkereteket. Gyakran kapcsolódik épülethez vagy annak valamely részéhez.

Az építőköveinek legalább egyik oldala valamelyest egyenes. Mértani sziklakert a rézsűt megfogó szárazon rakott kőtámfal. Manapság egyre divatosabbak és sokfelé láthatóak a miniatűr sziklakertek. Ezeket kőedényekben vagy  tőzegbeton vályúban szoktak elhelyezni. Ez a kialakítás Angliából terjedt el, ahol ezeket a kőedényeket az esős időjárás miatt hamar ellepték a növények. Későbbi formáját a sziklák, kövek belehelyezésével nyerte el. Ezek miatt nagyon gondoljuk át az építését, mert könnyen giccses hatást érhetünk el. Nem árt, ha az építését szakemberre bízzuk.

Éles határt egyik sziklakert típus között sem húzhatunk. Célszerű egy rajzot készíteni az elképzeléseinkről mielőtt munkához látunk. Fontos, hogy a kertünk kialakításánál mindenképp határozott elképzeléseink legyenek, és csak ezután kezdjünk neki a munkálatokhoz.

Orgoványi Szilvia