Ilyen helyen csak arra kell ügyelni, hogy a lejtők alja gyakran fagyzugként viselkedik, ahol a lejtőn lefolyó hideg levegő megreked. A sziklakert bárhol kialakítható, de ügyeljünk arra, hogy kertünknek abba a részébe kerüljön, ahol a helye van. A sziklák a növényzet helyét a természethez hasonlóvá alakítják, és egyben szép esztétikai hátteret biztosítanak. Ezen kívül a sziklák nagy szerepe, a köré ültetett növények mikroklimatikus igények kialakításában is van. Ha magasabb régiókból választunk növényt, amely nehezen tűri a felmelegedést, akkor a szikla talajba süllyesztett része hűvösen tartja a gyökereit, és sokáig szép marad.

A havasi növények legtöbbje nem bírja perzselő napsütését, ezeknek egy nagyobb kő árnyékában, vagy ha nagy a sziklakert, akkor annak árnyékos, északi, vagy keleti oldalán alakíthatunk ki megfelelő klímát. Annak érdekében, hogy a sziklakert tetszetős legyen, és megfelelő élőhelyet biztosítson a sziklakerti növények számára, különös gondot kell fordítani a sziklakert helyének kitűzésére, és a terület előkészítésére. A sziklakertet célszerű nyílt, napos helyre építeni, távol a fáktól, bokroktól, melyek lehulló levelükkel, kárt tehetnek a növényzetben.

Lehetőleg kerüljük az erősen szeles, huzatos helyeket. Az átlagosan szeles nyitott helyek nem okoznak gondot, viszont például két közeli épület között kialakuló szélcsatorna a magasabb páratartalmat igénylő növények növekedését nagyon megnehezítheti. Sík terület esetén lehetőség szerint kerüljük a belvizes, magas talajvizű területeket. Ha nincs más megoldás, akkor gondoskodjunk a megfelelő csapadékelvezetésről kaviccsal, murvával vagy téglatörmelékkel.

A lejtős területek általában tökéletesen megfelelnek a sziklakert számára, különösen, ha déli fekvésű lejtőnk van. Ilyen helyen csak arra kell ügyelni, hogy a lejtők alja gyakran fagyzugként viselkedik, ahol a lejtőn lefolyó hideg levegő megreked. Fagyzugos helyre ne építsünk sziklakertet. A fagyzug kialakulását megakadályozhatjuk egyrészt úgy, hogy a lejtő alját szabadon hagyjuk, így a hideg levegő szabadon távozhat, illetve, ha az adott hely felett egy támfalat építünk. Utóbbi megoldással a támfal alatti lejtős területen kifejezetten védett, speciális mikroklímát hozhatunk létre, kevésbé hidegtűrő növényeink számára.

Átgondoltan válasszunk sziklát. Ki gondolná, hogy ez az egyik legfontosabb dolog a sziklakertépítésnél, hiszen ez adja a kert vázát. Választhatunk vulkanikus kőzetből, pl. gránit, andezit, bazalt, vagy üledékes kőzetet, pl. mészkövet, dolomitot, vagy homokkövet. Magyarországon legtöbbször mészkőből, vagy dolomitból építenek sziklakertet, mivel ez sok helyen hozzáférhető. A vulkanikus kőzetek ideálisak abban az esetben, ha olyan növényeket is szeretnénk tartani, amelyek kifejezetten mészkerülők. Ezek közül a világosabb színű kőzetek, pl. gránit a legkedveltebbek. Ha közelünkben sötét színű bazaltkövek vannak, ne aggódjunk a színe miatt, hiszen sötét színű kövekből is fantasztikusan szép sziklakertet lehet készíteni. A lényeg, hogy a kövek színe egyöntetű legyen, ne legyenek nagyon erezettek. Ha kertünk hegyvidéken található, akkor feltétlenül használjunk olyan köveket, amelyek a környéken természetesen előfordulnak, így sokkal természetesebb hatást érünk el. Kizárólag egyféle kőből építsük fel sziklakertünket. A legszebb hatású sziklakerteket a természeti erők által koptatott, felszínre bukkanó kövekből lehet építeni. De ezzel óvatosan bánjunk, mert a legtöbb ilyen kőzet védett területen található. Ilyen területről engedély nélkül ne hozzunk el követ.

Lehetőleg nagyméretű követ, sziklát válasszunk, formáját tekintve bármilyen lehet. Ha csak néhány nagyobb sziklát szeretnénk elhelyezni a kertben, akkor alakítsunk ki egy sziklacsoportot, helyezzük azt a kert valamely gyakran látogatott pontjára. A sziklákat süllyesszük a talajba eredeti, talált helyzetükben, mintha azok kiálló sziklák lennének. A kövek környékét ültessük be olyan alacsonyabb évelő növényekkel, amelyek nem igényelnek különösen jó vízáteresztő képességű talajt. Lejtős területeken azonban építhetünk teljesen szabályos elrendezésű, úgynevezett mértani sziklakertet is. Ez a fajta sziklakert akkor a legmutatósabb, ha kapcsolódik a mellette álló épülethez, és együttes összhatást eredményez. A sziklakertek a természetet utánozzák, a természet egy darabkáját hozzák be a kertünkbe, 

Orgoványi Szilvia