Kör alakú sziklakert térben

Funkcióját tekintve többféle sziklakert elhelyezés lehetséges. Elhelyezhetjük a bejárat közelében például egy lépcső mellett, teraszunk lejtős oldalán, de egy sima terepen is nagyon szépen mutat. 

Alapvetően kétféle sziklakert típust különböztetünk meg. Az egyik a tájképi sziklakert, ahol a természetben előforduló természetes formákból építkezünk, a másik a geometriai vagy mértani sziklakert, ahol előre gyártott elemekből építjük fel a sziklafalat. A tájképi sziklakerthez próbáljunk meg elsősorban szabálytalan köveket keresni. Úgy helyezzük el a földbe, ahogyan a természetben is előfordulna. Kisebb nagyobb darabokat vegyesen használva.

Sziklakert lejtős kertben

Sziklakert szabályos kövekkel

Sziklakert évelő virágokkal

A végeredménynek, úgy kell hatnia, mintha egyetlen növénnyel benőtt és lekopott szikla kompozíció állna a kertünkben. A mértani sziklakert már sokkal több szabályosságot mutat. Kötőanyag nélkül építik fel az úgynevezett kőkereteket. Ez a változat gyakran kapcsolódik épülethez, teraszhoz, vagy annak valamely részéhez.

Ebben az esetben az építőkövek - legalábbis a látható része - egyenes. Mértani sziklakertnek a rézsűt megfogó szárazon rakott kőtámfalat nevezzük. Manapság egyre divatosabbak és sokfelé találkozhatunk a miniatűr sziklakertekkel. Ezeket kőedényekben vagy tőzegbeton vályúban szoktak elhelyezni. 

Sziklakert ötletek

A lejtős kertek a legtöbbször tökéletesen megfelelnek a sziklakert számára, különösen, ha déli fekvésűek. A sziklák a növényzet helyét a természethez hasonlóvá alakítják, és egyben esztétikus hátteret biztosítanak. Ezen kívül a szikláknak kiemelt szerepe jut a köréjük ültetett növények mikroklimatikus igényeinek kialakításában is. Ha magasabb régiókból választunk növényt, amely nehezen tűri a felmelegedést, akkor a szikla talajba süllyesztett része hűvösen tartja a gyökereit, és sokáig szép marad.

Kerti tóval kombinált sziklakert

A havasi növények legtöbbje nem igazán bírja az erős napsütését, ezeknek egy nagyobb kő árnyékában, vagy ha nagy a sziklakert, akkor annak árnyékos, északi, vagy keleti oldalán alakíthatunk ki megfelelő klímát. A sziklakertet célszerű nyílt, napos helyre építeni, távol a fáktól, bokroktól, melyek lehulló levelükkel, kárt tehetnek a növényzetben. Gondoskodjunk mindig a megfelelő csapadékelvezetésről kaviccsal, murvával vagy téglatörmelékkel.

Sziklakert kerti tó partján

Lehetőleg kerüljük az erősen szeles vagy huzatos helyeket. Az átlagosan szeles nyitott helyek nem okoznak gondot, viszont például két közeli épület között kialakuló szélcsatorna a magasabb páratartalmat igénylő növények növekedését megnehezítheti. Fagyzugos helyre ne építsünk sziklakertet. A fagyzug kialakulását megakadályozhatjuk úgy, hogy a lejtő alját szabadon hagyjuk, így a hideg levegő szabadon távozhat. 

Sziklakert kavicsos kerti út mellett

Átgondoltan válasszunk sziklát. Ez az egyik legfontosabb dolog a sziklakert építésnél, hiszen ez adja a kert vázát. Választhatunk vulkanikus kőzetből, ezek lehetnek például gránit, andezit, bazalt.  Üledékes kőzet esetén a mészkő, dolomit vagy a homokkő a javasolt. Magyarországon legtöbbször mészkőből, vagy dolomitból építenek sziklakertet, mivel ez sok helyen hozzáférhető. Ha közelünkben sötét színű bazaltkövek vannak, ne aggódjunk a színe miatt, hiszen sötét színű kövekből is fantasztikusan szép sziklakertet lehet készíteni.

Sziklakert fa kerti lépcsővel

Ha kertünk hegyvidéken található, akkor feltétlenül használjunk olyan köveket, amelyek a környéken természetesen előfordulnak, így sokkal természetesebb hatást érünk el. Fontos megfoganunk a következő tanácsot: Kizárólag egyféle kőből építsük fel sziklakertünket. A legszebb hatású sziklakerteket a természeti erők által koptatott, felszínre bukkanó kövekből lehet építeni. De ezzel óvatosan bánjunk, mert a legtöbb ilyen kőzet védett területen található. Ilyen területről engedély nélkül semmiképpen ne hozzunk el követ!

Mini sziklakert bejárat mellett

Lehetőleg nagy méretű követ vagy sziklát válasszunk, a formáját tekintve szinte bármilyen lehet. Ha csak néhány nagyobb sziklát szeretnénk elhelyezni a kertben, akkor alakítsunk ki egy sziklacsoportot, helyezzük azt a kert valamely gyakran látogatott pontjára. A sziklákat süllyesszük a talajba, mintha azok kiálló sziklák lennének. A kövek környékét ültessük be olyan alacsonyabb évelő növényekkel, amelyek nem igényelnek különösen jó vízáteresztő képességű talajt.