Mobil kerti garázs

A szigetelt, úgynevezett szendvicspanel garázsok között is már rengeteg szín és mintázatban elérhető látványos megoldásokat találunk. Ebben az írásunkban ötleteket szeretnék adni, hogy miként tehetjük a kert szerves részévé az utólagosan telepített mobilgarázst, hogy ne csak praktikus legyen, de emelje a kert szépségét.

Tervezés és kiválasztás
Amikor egy harmonikus és szép kertben vagyunk, szinte biztosra vehető, hogy körültekintő tervezés előzte meg a kivitelezést. Sok időt és energiát töltött valaki azzal, hogy végig gondolja mit milyen tájolással, milyen méretben és hol helyezzen el a kertben. Először érdemes végiggondolni, hogy milyen igényeket kell, kielégítenie a garázsnak. Mit szeretnénk benne tárolni, egy légteres vagy több légteres elrendezés lenne az ideális? Milyen garázskapu lenne az optimális: billenő vagy szekcionált, esetleg kétfelé nyíló hagyományos kapu?

Tipp: Ha sötét színű kapuban gondolkodunk, akkor olyan tájolást válasszunk, ahol nem éri napsütés egész nap a garázskaput. Ugyanis a hőhatás miatt elvetemedhet a kapu néhány év távlatában, amire a gyártó nem tud garanciát vállalni. A fehér vagy világos színű kapu sokkal jobb választás egy benapozott tájolás esetében. Ha hosszútávra tervezünk, akkor érdemes esztétikus és strapabíró garázst választani. Érdemes átgondolni, hogy magyar gyártótól vásárolunk, mert egyes külföldi garázsok esetében nehézséget okozhat  a garancia érvényesítése.

Különbségek a szendvicspanel és trapézlemez garázsok között
A mobilgarázsok oldalfala anyagukat tekintve jellemzően két típusból készül. A szigetelt verzió a szendvicspanel garázs, ahol két trapézlemez között PUR hab található. Illetve a sima trapézlemez verzió.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a legfontosabb jellemzőket:

táblázat

Szín és tető választás
A tető kialakítása és mintázata valamint a garázs színe is nagyban befolyásolja, hogy mennyire illeszkedik majd a kertbe. A tető lehet hátra- és előrefelé lejtő vagy a nyeregtetős változat talán a legelterjedtebb. Gyártóként változhat, hogy lejtős tető esetében kerül-e rá cserepeslemez vagy sem. A szigetelt, azaz a szendvicspanel garázsok esetében a tető is az oldalfalakhoz hasonlóan szendvicspanelből készül, majd erre kerül a cserepeslemezes borítás.

Extrákkal is bővíthető
A tervezés során az extrákkal is érdemes kalkulálni, hogy szebb és praktikusabb legyen a végeredmény.
Szintén gyártónként változik ezeknek a listája, de az elektromos kapumozgatás mindenhol elérhető. Ezen felül az ablakok és ajtók, belső válaszfalak, riasztó és hűtés / fűtés is megrendelhető. Utóbbiak esetében mindenképpen szükséges az elektromos hálózat kiépítése, amit az alap elkészítése előtt érdemes megtervezni és becsövezni, hogy ne utólag kelljen szétfúrni a betont.

A fentiekből látható, hogy sok szempontot kell és érdemes figyelembe venni a mobilgarázs vásárlás előtt. Fontos, hogy átgondoljuk az igényeinket és előre átgondoltan legyen már a betonalap is elkészítve.