Míg a napos területeken csodaszép virágok százai csalogatják a lepkéket, méheket. Addig a fák alatti sötét részek kopáran hevernek, elcsúnyítva így az egész kertet. Pedig az árnyékos területeket is könnyedén meg lehet szépíteni, hiszen jó néhány évelő pont az ilyen körülményekre vágyik.

Kertépítőként most ezeket a növényeket szeretnénk bemutatni Nektek.

Árnyékliliom

Az árnyékliliomoknak nagyon sok változata létezik. Ezek ugyan hasonlítanak egymáshoz, de méretüket, levélszínüket, virágszínüket és virágzási idejüket tekintve mégis különbözőek. Fehér vagy lila virágaik is nagyon szépek, de az igazi látványosságot hatalmas leveleik szolgáltatják. Tápanyagdús talajt és rendszeres öntözést igényelnek.

Árnyékliliom

Páfrány

Nagyon jól illenek az árnyékliliomok csoportjai közé. Vannak közöttük hatalmas, akár 1 méteres magasságot elérő fajták is. Ilyen a hölgypáfrány vagy a pelyvás pajzsika. A humuszos talajt és a nedves környezetet kedvelik.

Páfrány

Tűzeső

A tűzesőkkel színt vihetsz az árnyékos kertészekbe. Leveleik lehetnek sárgák, pirosak, zöldek, bordók, lilák és ezek keverékei. Alacsony évelők, 20-30 centiméternél nem nőnek magasabbra. Viszont apró, harang alakú virágaikat igen magas száron hozzák a nyár elejétől. Ezek színe piros, lila, rózsaszín vagy fehér. Közepesen vízigényes növény, száraz időben locsold meg.

Tűzeső árnyéktűrő növény

Kerti tollbuga

Léteznek alacsony (30 cm) és egészen magas (120 cm) változatai is. Tollszerű virágai júniustól nyílnak, színük lehet fehér, rózsaszín, lila vagy piros. Tápanyagdús talajra és száraz időben rendszeres öntözésre van szüksége.

Kerti Tollbuga

Tarka japán sás

Alacsony, 40 cm magas évelő. Díszítőértékét finoman bókoló, sárga és zöld csíkokkal mintázott levelei adják. Nyáron hozza sárgás bugáit. Tápanyagdús és nedves talajt igényel.

Tarka japán sás

Ezek a növények új arcot varázsolnak majd árnyékos kertrészednek. Bátran ültetheted őket egymás mellé, hiszen nagyon jól mutatnak együtt.

Növények árnyékos kertbe

Árnyékliliomok

Árnyékos sziklakerti növények

Árnyéktűrő növények