Mit lehet ilyenkor tenni? Ha nem éri sok napfény az erkélyünket, attól még nem kell feltétlenül lemondani a lakásunkhoz tartozó zöld szigetről. Először is, gondoljunk bele, milyen elviselhetetlen lenne, ha a panellakásunk valamely emeletén nem csak a városi beton hőjével kellene megküzdenünk, hanem a 8 órán keresztül minket tűző nappal is! A növényekről pedig nem kell lemondani, árnyékot tűrő balkonnövények segítségével a napfényből keveset kapó balkonok is növénydús dzsungellé alakulhatnak.

Árnyékos balkonra növények

Mely növényeket tarthatjuk biztonsággal árnyékos erkélyeken?
Azt gondolhatnánk, csak olyan növényekben gondolkodhatunk, mint például a sáfrányfélék, moha, de semmiképpen sem olyanban, ami akár virágot is hozhat. Pedig a változatos élővilágnak hála ez is lehetséges, méghozzá nem is olyan szűkös a választék, amiből szemezgethetünk. Az árnyékot/félárnyékot kedvelő növények közül két nagy kedvenc a begónia és a törpe nebáncsvirág. Mindkettőből elég sokfajta létezik, de egyik sem nő túl magasra (átlagban nagyon maximum a 60 cm-t érhetik el) és mindkettő esetében a színpaletta majdnem egészéről kedvünkre válogathatunk.
Ha ezek mégsem nyernék el tetszésünket, akkor még ne adjuk fel! Ezen a kettőn kívül még ültethetünk:

    1. fuksziát,
    2. kankalint,
    3. angyaltrombitát,
    4. harangvirágot,
    5. krizantémot,
    6. hortenziát,
    7. csillagjázmint,
    8. tűzgyöngyvirágot (évelő),
    9. lizinkát,
    10. vitorlavirágot.

Ugyanis ezek a fajták is árnyékot tűrő fajták. Emellett vannak persze virágot nem hozó zöld vagy éppen színes levelű növények is, amik ugyanolyan díszei lehetnek balkonunknak, mint a virágosak. Például ilyen a borostyán, a hegyes csúcsú futóka vagy a díszcsalán. Konténerbe, nagyobb cserépbe is ültethetünk virágzó növényeket, amik elviselik az árnyékot. Az árny- vagy árnyékliliom számtalan fajtájának nem csak a virága, hanem a levelének színe is változatos. A hortenzia, egyébként is a speciális földet kedveli, ezért nagy cserepekben gyönyörűen mutat az erkélyen is. Ha függő kaspókat használunk és nem felejtjük el öntözni, akkor a bakopa is virágossá teszi a félárnyékos erkélyünket.

De az örökzöldek (puszpáng, törpe tuja, boróka is kedveli az árnyékos helyeket. Az árnyékot tűrő balkonnövények fajtái tehát nagyon változatosak. De nem kell megállni a dísznövények nevelgetésénél, hiszen akár zöldségtermesztésre is van lehetőségünk. Az egész folyamatot végigkísérő gondoskodásunk és munkánk gyümölcse - jelen esetben maga a zöldség - kerül az asztalra. Ezáltal még közelebb kerülünk a természethez, remek kikapcsolódást nyújthat munka után, a terméssel pedig meglephetünk másokat is.

Ültess növényt erkélyre

De az erkélyes zöldség-, gyümölcstermesztés arra is remek lehetőséget nyújt, hogy gyermekünket jobban megismertessük az növényvilággal, ő maga is átélhesse a természetről való gondoskodás folyamatát, aktív részese legyen az őt körülvevő természeti környezetnek. A városi életben sajnos kevés lehetőség van ilyesmire.

A zöldségekről
Annyit muszáj elmondani elöljáróban, hogy minden növénynek szüksége van valamennyi fényre, így a zöldségeknek is. Egy teljes, vaksötét erkélyen sajnos nem fog megteremni és megmaradni semmi. Azonban a következő zöldségek jól tűrik az árnyékot, nincs szükségük napi néhány óra napsütésnél többre és konténerekben is kiválóan tarthatók.

    1. sóska
    2. spenót
    3. futóbab
    4. kelkáposzta
    5. retek
    6. karalábé
    7. mángold
    8. zsázsa
    9. pak choi
    10. saláta
    11. borsó
    12. brokkoli
    13. spárga
    14. répa

Virág és zöldség termesztés erkélyen

Ha szeretnénk, akár konyhánk ízvilágát is kiegészíthetjük az általunk termesztett fűszernövényekkel. Ezek a fajták is ugyanúgy megteremnek árnyékban, mint az előbb felsorolt zöldségek.

    1. snidling
    2. rozmaring
    3. rukkola
    4. petrezselyem
    5. menta
    6. koriander
    7. oregánó
    8. vízitorma
    9. tárkony
    10. lestyán

Ezekből a példákból már bárki láthatja, hogy nem kell lemondanunk a zöld erkélyről, de még a kertészkedésről sem csak azért, mert kevés napsütés éri a balkont. Valószínűleg a paprika és a paradicsom nem érne be az ilyen teraszokon, de rengeteg mást kipróbálhatunk.

Szerző: Gócza Sára