Tervezés

A legtöbb ember odafigyel a nappali vagy a hálószoba megtervezésére, ám a dolgozószoba vagy dolgozósarok kevesebb figyelmet kap, és kevésbé szempont, hogy el tudja-e látni a funkcióját. Az otthon végzett munka fogalmába a tevékenységek széles köre tartozhat bele, a számítógépre alapozott kisvállalkozástól a varrásig, a festéstől az ékszerkészítésig, de szó lehet a mindennapi háztartási adminisztrációról is. Bármilyen jellegű is a munkánk, sokkal könnyebbnek fogjuk találni, ha az elvégzésére elkülönített tér kényelmes, ésszerű, vonzó és biztonságos. Ezeket a követelményeket csak akkor tudjuk biztosítani, ha gondosan és előzetes tájékozódás alapján tervezünk.

Színes fiatalos dolgozósarok lecsukható fedelű íróasztallal

A hely kiválasztása

Először el kell döntenünk hol lesz a dolgozósarok, van-e rá lehetőség, hogy külön helyiséget válasszunk vagy valamelyik már berendezett szoba egy részét kell átalakítanunk.? Ha csak arra van szükségünk, hogy egy-egy levelet megírjunk, számlákat állítsunk ki akkor egy csendes sarokban elhelyezett jól felszerelt íróasztal minden igényt kielégít.

Diszkrét dolgozósarok zöld íróasztallal

De bonyolultabb a helyzet amikor teljes munkaidőt igénylő elfoglaltsághoz netán különösen tér- vagy időigényes hobbihoz kell helyet keresnünk. Egyes otthonokban vannak olyan kihasználatlan helyek melyek szinte kínálják magukat az átalakításra például alagsor, manzárd, garázs, üvegezett télikert, tágasra méretezett előszoba vagy éppen egy alkóv. Ha bármelyik helyiség eléggé magas megfontolhatjuk, hogy irodánkat vagy műtermünket konzolos galérián, a középszinten helyezzük el.

Lépcső alatti dolgozósarok

Az otthoni dolgozósarok kialakításakor mégis a leginkább szokásos megoldás az, hogy az alapterületet megosztjuk egy vagy több tevékenység között. Ha számunkra is ez kínálkozik a legjobb megoldásnak, szánjunk időt rá, hogy megtervezzük, mely tevékenységeket házasíthatunk össze a legsikeresebben. Ideális megoldás, ha olyan helyiségben rendezzük be a dolgozósarkunkat, amely napközben kihasználatlan, lehet ez vendégszoba, vagy ebédlő, amelyet csak alkalmanként használunk. Ha ilyen helyiség nem áll rendelkezésünkre, akkor az egyik használatban lévő szobát kell átalakítanunk.

Kétajtós szekrénybe rejtett íróasztal és hobbisarok

Amikor el kell döntenünk, melyik helyiséget választjuk, kétségtelen, hogy a legfontosabb szempont a rendelkezésre álló terület, elvileg a legnagyobb helyiség adhatna otthont a legtöbb tevékenységnek, ám nem csak a terület méretére kell tekintettel lennünk, s néha nem is ez a legfontosabb. Nem rossz megoldás például, hogy a hálószoba szorítsuk be az irodánkat, hisz ezt a helyiséget csak éjjel használjuk. Sokaknak ez a jó megoldás, mások viszont nem tudnának olyan helyiségben aludni, amelyhez szorosan kötődik a napi munkával járó feszültség vagy stressz.

Dolgozósarok a hálószobában

Ha eldöntöttük melyik helyiségben fogunk dolgozni, nézzük meg, van-e olyan építészeti sajátossága, amely önként kínálja magát erre a célra. Például természetesen esik a választásunk egy L alakú helyiség rövidebb szárára, ahogy egy hosszúkás helyiség végére is. Ebben az esetben tolóajtóval mennyezettő padlóig érő szalagfüggönnyel, spagettifüggönnyel vagy paravánnal választhatjuk le a teret.

Kétszemélyes dolgozósarok

Kis méretű íróasztal szekreter dolgozósarok