Az élet átírta a munkavégzés eddigi gyakorlatát. Az évek óta tartó járvány a dolgozók nagy részének azt jelentette, hogy egyik napról a másikra otthoni munkára kellett átállnia. Rendszerint csak a folyamatos otthoni munka során, tapasztalatokból, lépésenként derül ki, hogy melyek azok a legfontosabb dolgok, amik a közel ideális home office-hoz szükségesek. A home office berendezése, különösen kicsi lakásban igazi kihívás. Ám okos tervezéssel és kreativitással megoldható. 

Home office ötletek használt bútorokkal

Válaszd ki a home office helyét!

Először is nézz körül, mérd fel, hogy hol vannak a legcsendesebb helyek a lakásban, és azt is, hogy hol nem zavarsz majd senkit. Mindenképpen világos helyet válassz, lehetőleg egy ablak alatt, mert a természetes fény nagyon fontos, egyrészt jobban is tudsz majd dolgozni, másrészt nyilván sok meetingre is számítani lehet munkád során. Ehhez viszont jó megvilágításra, kellemes háttérre és nyugalomra van szükség.

A szeparálhatóság is fontos a home office-hoz, ezért ha nem tudsz egy hálószobát, vagy egy másik helyiséget külön munkahellyé alakítani, akkor jól jöhet egy térelválasztó, például egy összecsukható paraván, ami elválasztja az irodát a lakás többi részétől.

Ülő vagy álló munkahely?

Íróasztalra mindenképpen szükséged lesz. A kérdés az, hogy az íróasztalodnál ülve vagy állva szeretsz inkább dolgozni. Az ideális megoldás egy állítható magasságú, mozgatható asztal volna, de ezek általában nagyon drágák.

A szakértők egyöntetű véleménye az, hogy az ülés, különösen hosszú időn keresztül, gerincproblémákat okoz, és állítólag az állva dolgozók, vagy azok, akik munka közben váltogatják az ülő és álló pozíciót, nem csak egészségesebbek, hanem hatékonyabban is dolgoznak. Praktikus megoldás lehet, ha vásárolsz egy kényelmes, de nem túl nagy méretű íróasztalt az ülőmunkához, és egy számítógépasztalt vagy laptop asztalt az álló vagy térdeplőszékes munkavégzéshez. Ez csak látszólag tűnik pazarlásnak, hiszen a két bútor együttes ára sem közelíti meg egy állítható, elektronikus munkaasztalét.

Ha nagyon kevés a helyed, akkor a laptop asztal helyett vehetsz egy falra tehető, felhajtható asztalt, és az álló munkához megfelelő magasságban szerelheted fel. Így helyet is nyersz, mert lehajtva nem foglal több helyet, mint egy keskeny polc.

Milyen széket vegyél a home office-hoz?

Ha kis helyen alakítasz ki otthoni irodát, fontos, hogy a lehető legjobban használd ki a rendelkezésre álló helyet, praktikus bútorokkal, ezért olyan irodai széket válassz, amely könnyen becsúszik az íróasztal alá. Itt előnyt élveznek a karfa nélküli székek.

A szék legyen kényelmes, állítható: ne csak a magassága, hanem a dőlésszöge is. Legyen az ergonómiai szempontokat is figyelembe vevő háttámlája. Ezért ne vedd meg az irodából kiszuperált hatalmas főnöki irodaszéket, bármilyen jutányos áron jutnál hozzá. Néhányan térdeplő széken vagy nagy labdákon szeretnek dolgozni, de egyik sem jó kizárólagos megoldásként, mert a térdeplő szék hosszú távon ártalmas a térdízületekre, az ülő labdákon pedig nehéz megtartani az egyensúlyt, ráadásul háttámlával sem rendelkezik. 

Fókuszban a jó helykihasználás

Az otthoni munkavégzéshez irodai eszközökre is szükséged lesz. Bár ma már általában nem használunk sok dossziét, és iratokat sem kell tárolnunk, azért biztosan érdemes beszerezned tároló kellékeket.

Ha nem szeretnéd megfúrni a falat, akkor választhatsz úgynevezett létrás íróasztalt is: ez egy falnak támaszkodó polcrendszer, kisebb és nagyobb polcokkal, amin akár dolgozni is lehet, és elfér rajta egy plusz monitor, fejhallgató, irodai lámpa egyaránt. Amennyiben a home office helye a hálószoba egyik sarkában lesz, ne feledkezz el arról, hogy az ágy alatt is rengeteg hely akad, így gurulós, fedeles dobozokba beteheted a notebookot, ha épp nem használod. Az éjjeliszekrény pedig lecserélhető egy kisebb komódra; a nagyobb fiókok sok irodai kelléket képesek elrejteni.

A beszerzés

Az otthoni iroda berendezéseit, bútorait akár használtan is megvásárolhatod, nem kell feltétlenül vagyonokat költeni ahhoz, hogy kényelmes helyet alakíts ki magadnak. A Vatera online piacterén óriási a bútorválaszték, így akár mindent egy helyen, kényelmesen beszerezhetsz. Az oldalon az eladók személyes profilja ellenőrizhető, megnézheted, milyen értékeléseket kapott az eladó. A kapcsolatfelvétel is egyszerű és biztonságos, ráadásul a biztonságos vásárlás program keretében pénzvisszafizetési garanciával tudsz vásárolni.