Sok, számítógép előtt ülő, szellemi munkát végző munkavállaló számára teszi kényelmesebbé a hétköznapokat a home office, ezzel együtt van hátránya is az otthoni munkavégzésnek. Ugyanis nem mindenki rendelkezik professzionális irodaberendezéssel az otthonában, de meglepő módon még az is hajlamos a kanapéról, vagy az ágyból dolgozni, aki beruházott egy megfelelő munkaállomásra. Ez pedig hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet.

Home office térben álló íróasztal

Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a hasznos tippeket, amik segítenek az otthoni iroda kialakításában, ahová ezután szívesen ülünk majd le mindennap dolgozni.

Miért fontos az otthoni iroda megfelelő kialakítása?

A hátfájás elkerülése miatt

Nem kell a napunk minden percét az asztalunknál ülve töltenünk, azonban ha sokat dolgozunk ágyban fekve, esetleg kanapéról, hűséges társunkká válhat a hátfájás. A laptopunkkal az ölünkben jellemzően előregörnyedünk, ami fokozott terhet jelent a gerinc melletti izmok számára. Ezt a terhelést jelzi, ha a nap végén sajog a nyakunk, merevnek érezzük a hátunkat, vállainkat.

Hosszú távon nemcsak gerincferdülés alakulhat ki a rossz testtartás miatt, hanem akár sérv is. Ennek oka, hogy a gerinccsigolyák közötti rugalmas kötőszövetet folyamatos nyomás alatt tartjuk. A merev izmok is fogékonyabbak a sérülésre, vagyis könnyebben becsípődik a derekunk vagy a nyakunk.

A produktivitás növelése miatt

Az otthoni munkavégzés egyik hátránya, hogy nehezebben tudunk koncentrálni a feladatainkra. Mindig lesz valami teendő, ami az adott pillanatban fontosabbnak tűnik egy új táblázat elkészítésénél, vagy egy e-mail elküldésénél, és könnyen kizökkenthet a munkavégzésből. Mert muszáj elindítani a mosógépet, kitakarítani a konyhát, vagy akár megnézni egy részt a kedvenc sorozatunkból. Míg a home office előnye, hogy ezeket megtehetjük, ha nem vigyázunk, hamar elúszhatunk a feladatainkkal, ami folyamatos stresszt jelenthet. Ha van egy saját otthoni kényelmes irodánk, ami lehet egy külön szoba, vagy egy dolgozósarok a nappaliban, jobban tudunk koncentrálni.

Otthoni munkavégzés, dolgozószoba

A mentális egészségünk miatt

Míg az irodába meghatározott munkaidőben járunk be, többnyire kilenc és öt között, otthon ez az idősáv könnyen eltolódhat. Habár ez pozitívumnak tűnik, hiszen reggel több időnk van pihenni, hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy éjszakába nyúlóan dolgozunk. Ha a munkaállomásunk ráadásul nem különül el a kikapcsolódásra, alvásra, pihenésre szánt helyektől, akár a mentális egészségünk is veszélybe kerülhet. A munkahelyi stressz ugyanis könnyen beszivárog a privát életünkbe.

4 tipp az otthoni iroda kialakításához

Szükségünk lesz egy ergonomikus székre

Az ergonomikus szék elengedhetetlen egy otthoni irodában. A hagyományos irodai forgószékekkel szemben, amiket akár pár tízezer forintért beszerezhetünk, előnyük, hogy megfelelően tartják és támasztják a gerincünket. Ezt segíti a háttámla kialakítása, állítható dőlésszöge, a deréktámasz állítható magassága és keménysége, illetve sok esetben a kartámasz is. Rugalmas, lélegző anyagfelhasználásuknak köszönhetően ráadásul hosszú időre kényelmes ülőhelyet biztosítanak.

Válasszunk praktikus íróasztalt!

Érdemes olyan íróasztalt választani, ami állítható magasságú, így teljesen a saját igényeinkre szabhatjuk. Ezen kívül mérjük fel, hogy mennyi tárolóhelyre van szükségünk a napi munkához, milyen hosszú és szélességű asztallapon férünk el kényelmesen, fogunk-e monitort használni, szükség lesz-e laptopállványra és egyéb kiegészítőkre. Ezeknek ugyanis mind helyre van szüksége, és hosszú távon bosszantó lesz, ha nem férünk el az asztalunkon pakolászás nélkül.

Mi a helyzet a fényforrással?

A természetes fény élénkítően hat a szervezetünkre, ráadásul kevésbé terheli meg a szemeket. Otthoni irodánkat, vagy dolgozó sarkunkat ezért érdemes ablak közelébe tenni. Figyeljünk azonban arra, hogy ne háttal üljünk az ablaknak, a monitoron visszatükröződő fény ugyanis zavarni fog a munkában. Az sem szerencsés, ha a munkaállomásunk kitakarja a szobába érkező fényt, vagy épp közvetlenül a szemünkbe süt a nap.

Ezen kívül érdemes beszerezni egy semleges árnyalatú fényt kibocsátó állólámpát, vagy asztali lámpát, ami a sötétebb napokon, vagy este gondoskodik a megfelelő megvilágításról. Ha sötétben erőltetjük a szemünket, az nemcsak a látásunkra lehet rossz hatással, de hamarabb el is fáradunk tőle.

Figyeljünk a kábelekre!

A kusza kábelkötegek nem túl esztétikusak, ráadásul veszélyesek is lehetnek. Szerencsére számos kábelmenedzsment eszközt találhatunk már a piacon, ami segít az elrendezésükben. Igyekezzük úgy kialakítani otthoni irodánk áramellátását, hogy ne kelljen hosszú vezetékeken átlépkednünk mindennap.

Illetve figyeljünk arra is, hogy bútoraink se akadjanak bele a kábelekbe. Különösen veszélyes lehet a forgószék alatt elvezetett hosszabbító, ami a kerekektől rendszeresen sérülhet, vagy akár el is szakadhat, ezzel fokozva az áramütés veszélyét.

Reméljük, sikerült hasznos tanácsokat adnunk az otthoni iroda kialakításához! Habár nem minden otthonban van hely egy külön dolgozószoba kialakítására, mégis érdemes rászánni az időt és az energiát, hogy létrehozzuk saját kényelmes munkaállomásunkat.