Legyen szó a városi forgatag állandó morajáról, a szűk terek és kis életterek miatti együttélési nehézségekről, a szomszédok hangos életviteléről, vagy a lakásban zajló mindennapi tevékenységekről. A zajok szinte mindenhol jelen vannak az életünkben. Egyesek jobban mások nehezebben tolerálják ezeket a helyzeteket. Főleg azért, mert valahol titokban mindannyian arra vágyunk, hogy otthonunk valóban a nyugalom és béke szigete legyen.

Hnagszigetelés, zajszennyezés  lakberendező tanácsai

Tulajdonképpen a lakberendezés egyik legnagyobb kihívása és egyben lehetősége is, hogy olyan környezetet teremtsünk, amely megóv minket a külső és belső zajoktól. Ferenczi Éva, a Studio Trend Interior vezető tervezője avat be minket abba, hogyan érhetjük el a csend oázisát otthonainkban, miközben praktikus, funkcionális és stílusos megoldásokat alkalmazunk.

Lakberinfo: – Kezdjük azzal, miért fontos a hangszigetelés és a zajcsökkentés a lakberendezésben?

Ferenczi Éva: – Ha a zajok kerülnek szóba, akkor hamar rájöhetünk, hogy a lakberendezés nem csupán az esztétikai élmény megteremtéséről szól, hanem a megfelelő akusztikai környezet kialakításáról is. Nagyon fontos tudni, hogyan érhetjük el a kívánt nyugalmat a különféle lakástípusokban, a nagy lakásoktól a kis garzonokon át az ikerházaktól a társasházakig. A Studio Trend Interior számára mindig nagyon fontos volt, hogy élhető otthonokat teremtsen. Így sok esetben került előtérbe a hangszigetelés, illetve a zajcsökkentés, mert az jelentősen hozzájárul a lakók komfortérzetéhez és egészségéhez. A jól megtervezett akusztikai környezet lehetővé teszi, hogy otthonunkban valóban pihenni és feltöltődni tudjunk.

- Milyen megoldásokat jöhetnek szóba a nagy lakások zajcsökkentésére való törekvés során?
- Nagy lakásokban praktikus lehet a tér felosztása külön zónákra, amely kijelöli a funkciókat és csökkenti a zajok terjedését. Használhatunk függönyöket, nagy növényeket vagy növénycsoportokat, valamint térelválasztó paravánokat és térbe állított polcokat is. Ezek az elemek nemcsak esztétikailag vonzóak, hanem hatékonyan tompítják a hangokat is. Figyelni kell a kívülről bejövő zajok és a belülről kijutó zajok megakadályozására, csökkentésére is. Előbbiek miatt szokott fontossá válni a nyílászárók cseréje.

- Mi a helyzet a kis lakásokkal? Hogyan lehet ott biztosítani az akusztikai kényelmet?
- Kis lakásokban a csendes elvonulás megteremtése különösen fontos. Szóba jöhetnek a magas támlás, kárpitozott fotelek. Például egy fülesfotel, nagyon praktikus lehet. Ez a bútor nemcsak kényelmes, hanem segít „elnyelni” a zajokat és megteremteni egy olyan csendesebb privátszférát is, mint egy olvasósarok.

A bútorok elhelyezésénél érdemes ügyelni arra, hogy a falakon és mennyezeten akusztikus paneleket, hangelnyelő tapétákat használjunk a bejövő környezeti hanghatások csökkentésére. Viszont, ha komolyabb a probléma, akkor felmerül a speciális hangszigetelő megoldások használata. Ha márkát kellene mondanom, akkor a PhoneStar az egyik leginnovatívabb megoldás a piacon.

– Hogyan kezelhetjük a zajproblémákat polgári lakásokban, ahol gyakran találkozunk faparkettával?
– A polgári lakások régi, meglévő faparkettái használatkor kopoghatnak és nyikoroghatnak. Ezt modul padlószőnyegekkel lehet orvosolni, amelyek lefedik a parkettát és megelőzik a zajok terjedését. Újra parkettázáskor érdemes a padló alá hangszigetelő alátétfóliát használni, ami tovább csökkenti a zajokat.

– Ikerházak esetében milyen tervezési megoldások jöhetnek szóba a zajcsökkentésre?
– Már a tervezéskor érdemes réteges falszerkezetet kialakítani a két lakás közötti fal esetében, hangszigeteléssel kiegészítve. Ha ez utólagosan válik szükségessé, akkor hangszigetelő panelekkel és hangszigetelő festéssel vagy utólagos hangszigeteléssel kell a falfelületeket kialakítani, ami plusz költség.

– Mi a helyzet azokkal a társasházakkal, ahol a padló és mennyezet is kiemelt figyelmet igényel?
– Társasházakban a padló és mennyezet felületei valóban külön figyelmet igényelnek. Hangelnyelő burkolatokkal, padlóalátétekkel vagy parafa burkolattal, valamint puha, süppedős szőnyegekkel csökkenthető a lépések zaja. Ezek az anyagok nemcsak hangelnyelő tulajdonságokkal bírnak, hanem esztétikailag is előnyösek. Ma már a falakra is találhatunk olyan dizájnelemeket, amelyek akusztikailag is jó hatással lehetnek a térre. Szerintem nagyon fontos a zajszennyezésről beszélni, mert ez egy kevésbé ismert téma, viszont a csend megteremtése az otthonunkban nem luxus, hanem alapvető szükséglet. Fontos, hogy figyeljünk a részletekre és használjunk olyan megoldásokat, amelyek hosszú távon biztosítják a nyugalmat és a kényelmet. Mi erre minden ügyfelünk esetében figyelünk.