Annál is inkább, mert sokunknak ez szinte az egyetlen hely, ahol nyugodtan magunkra szánhatunk némi időt. Adjuk meg a módját!

Világosbarna modern fürdőszoba

A fürdőszoba ideális esetben egyértelműen a privát szféra része, ha tehetjük, alakítsunk ki külön mosdót a vendégek számára, így a fürdőben tényleg csak az számít majd, hogy mi mit szeretünk. Először is a saját szokásainkat kell átgondolnunk, mielőtt átépítésébe kezdenénk. Például hiába nagyszerű felfrissülés egy forró fürdő egy nehéz nap után, ha ezt csak másoktól halljuk és valójában sosem jutott eszünkbe, hogy így pihenjünk, felesleges beépíteni a hatalmas helyet elfoglaló szanitert.

Költsünk inkább picit többet egy igazán jó minőségű zuhanykabinra! Ez az egyik dolog, amin a szakértők szerint semmiképp nem éri meg spórolni, hiszen ha nem megfelelő minőségű, hamar pontatlanul kezd zárni. Ha befér, a felszabadult helyre tervezhetünk két mosdót is. Ez nem csak látványos, de nagyobb családoknál nagyon praktikus megoldás is: sokkal gyorsabb és nyugodtabb lesz a készülődés, ha nem kell a fogmosással egymásra várni.

Modern fürdőszoba pepita mintás padlólappal

Kőburkolat fürdőszobában

Az elrendezés tervezésekor fontos végiggondolni a szellőztetés módját is. Szerencsés, ha a fürdőnek van ablaka, de ha nincs, másképp kell gondoskodnunk a friss levegőről. Ha gázbojlert használunk, a szellőzés biztosítása kötelező, de más esetben is fontos, hiszen a használatban lévő fürdő a lakás legpárásabb helyisége.

Modern fürdőszoba fürdőkáddal és zuhanyzóval

Ahhoz, hogy tényleg kellemesen érezzük magunkat a helyiségben, gondosan tervezett világításra van szükség. Fontos, hogy többféle opció legyen: egy általános világítás mellett szükség van a tükörhöz szerelt irányított fényekre sminkeléshez, borotválkozáshoz, de a hangulatvilágítás betervezéséért is hálásak leszünk magunknak később.

A burkolat kiválasztása talán a legnagyobb döntés, hiszen nagyban meghatározza a fürdő hangulatát, ráadásul nem kis befektetés. Biztosra mehetünk, ha a fürdő stílusában igazodik a lakás egészéhez, de a privát térben megtehetjük azt is, hogy itt próbálunk ki olyasmit, amit máshol nem mernénk. A túlzásoktól, vad színektől viszont jobb óvakodni, mivel itt kezdődik és végződik a nap, jó, ha a helyiség segít feltöltődni, megnyugodni, vagyis egy kis házi „spa”-ként működik. Nagyon divatosak a kissé szobaszerű fürdők, ahol a lehető legkevesebb falfelületen használnak hidegburkolatot, ezt vízálló festék vagy dekor-burkolat válthatja ki.

Világos fürdőszoba tömörfa mosdópulttal

Letisztult fürdőszoba design

Fények a fürdőszobában

Népszerű a fa, ami talán szokatlan anyagnak tűnik, pedig kiválóan megállja a helyét a fürdőben is. Fontos viszont, hogy vízálló típust válasszunk, és rugalmas tömítéseket használjunk a burkolásnál. A fa kellemes látványát ugyanakkor a modern, famintás padlólapokkal is megidézhetjük úgy, hogy egyúttal a praktikus kerámia burkolat előnyeiről sem kell lemondanunk. A legfrissebb trendek szerint a kerámia burkolat a parkettát nem csak a lapok mintájában, hanem a lerakás módjában is idézheti, hiszen az évek óta érthető módon népszerű természet-közeli stílus mellett egyébként a szokatlan formájú csempe a legújabb divat. A téglalap alakú, kissé domború metró csempe mellett most a parkettaléceket idéző hosszúkás, halszálka mintában rakott vált közkedveltté, de a méhsejt forma is elérhető a gyártók kínálatában. Ezek a kisebb lapok nem csak padlón, hanem a falon is remekül mutatnak a kisebb fürdőszobákban is.

Férfias fürdőszoba design

Színes fürdőszoba zuhany üvegfal

Romantikus fürdőszoba metró csempével

A méret a fürdőszoba esetében nagyon is fontos. A harmonikus végeredmény érdekében kis fürdőbe nem tanácsos nagyméretű, élénk színű vagy erőteljesen mintás lapokat választani, mert optikailag összenyomják a teret. Az érdekes formájú, kisebb lapokból álló burkolatok viszont ideálisan törik meg a felületeket, melyek így nagyobbnak tűnnek. Ha tágasabb terünk van, könnyebb a dolgunk: jöhetnek tetszés szerint az idei divat szerinti szokatlan formák, de az elegáns, akár méteres nagyságú burkolólapok is.

A cikk az újHÁZ Centrum szakértői támogatásával készült.