Használhatjuk őket térelválasztónak, tér strukturálónak, térnövelőnek, és dizájn elemnek is rendkívül erősek. Árukat alapvetően a felhasznált anyagok minősége határozza meg. Léteznek acél és alumínium kerettel, fadekorral, furnérral, tükörrel és üvegbetéttel illetve ezek kombinációjával készített egyedi darabok. A kereteket lehet a fadekor színére laminálni, faréteggel furnérozni, vagy osztással ellátni. Feltűnő és látványos a sakktábla elrendezés, de a teljesen fekete vagy fehér is kitűnően alkalmazható meglévő bútorok mellé. A középen eltérő színű csík tágítja a teret, a függőleges csíkozás kompakt hatást kelt.

Aluminium vékony keretes tolóajtós szekrény, magasfényű mdf ajtó

Aluminium vékony keretes tolóajtós szekrény, fadekor vagy egyszínű betétes tolóajtós szekrény

Ergonómia és tervezési tanácsok

A hasznos mélység ajánlott mérete 55-60 cm, ami a vállfán lévő ruhák, kabátok, vagy a zakó szélességéből adódik. Javasoljuk, hogy mérje le a legnagyobb vállszélességű ruhadarab vállát. Az adódó szélességre érdemes 5 centimétert ráhagyni, hogy felakasztva ne érjen az ajtóhoz és a falhoz (vagy korpuszhoz). Így megkapja az Ön számára ideális gardróbmélységet. Most következik a belső elrendezés kialakítása. A hosszú kabátból érdemes a legnagyobbat lemérni, és hozzáadni 10 cm-t, így megfelelő bútor- vagy bútorelem magasságot fogunk kapni (kb. 150-160 cm az ajánlott magasság). Öltönynadrágnak és ingeknek érdemes 80-90 cm magassággal számolni.

Beépített gardróbszekrény

Az összehajtogatott inget, pólót lemérhetjük, hogy az Ön által használt szélességre lehessen a polcrendszert kialakítani. A szegmentáláshoz, a belső térelválasztások optimális meghatározásához nézzük meg a jelenlegi ruhatárunkat mennyiségi és összetétel oldalról. Határozzuk meg a ruhadarabok osztályozásának elveit, aztán ideális, gyűrődésmentes elhelyezésüket. A polcok közötti magasságot 30-35 cm-re ajánljuk méretezni. A fehérneműt tetszés szerint lehet fiókokban vagy polcon tárolni. Az elrendezést illetően praktikussági szempontokat vegyük figyelembe, gyakran használt ruhaneműk legyenek kézmagasságban. Az alsó sorban tároljuk a cipőket, a legfelső 2 m feletti részben nagyobb tereket optimális kialakítani, ahol (időszakos) ágyneműtől a nyaralási ruházatokon át a ritkán használt darabokig tárolhatunk bármit. A gardróbszekrény szélesség a benne tárolni kívánt ruhák mennyiségének a függvénye.

Aluminium vékony keretes tolóajtós szekrény, magasfényű mdf ajtó

Aluminium vékony keretes tolóajtós szekrény, magasfényű mdf ajtó

Technikai jellemzők

  • A hasznos mélységhez tolóajtós szekrénynél 9 cm-t kell hozzászámolni, ami a vasalat mélységéből és ujjaink védelméből adódik (a függőleges elválasztók sérülést okozhatnak, ha nincs az ujjunknak hely a korpusz és az ajtó között). Harmonikaajtók esetén ez csupán 4,5 centiméter, nyílós ajtóknál 2 centiméter, ami – ez utóbbinál – az ajtó anyagának vastagsága.
  • Az általunk választott gardróbspecialista szállító termékeiből a maximális magasság 290 cm, a maximális szélesség ajtónként 160 cm. A 3 ajtó az optimális, de 4 ajtós rendszerek is építhetőek, illetve külön korpusszal tetszőleges szélesség érhető el. (Eddig 14,6 m volt az általunk épített legnagyobb rendszer )
  • A védőfóliával ellátott üveg / tükör elemek fadekor és lakkozott fafelületű furnér anyagokkal variálhatók. Csak a fantáziánk szab határt a különleges megoldásoknak és a remek összhatásoknak.
  • Létezik az ajtófront színével megegyező fadekor és pácolható furnérozott bevonatú fémváz is, ami elrejti a fémes elemeket, és csak a fa marad, mint az több helyen látszik is a képeken.

Aluminium keretes tolóajtós szekrény, fadekor-üveg betétes tolóajtós szekrény

Aluminium keretes tolóajtós szekrény, üveg betétes osztásokkal

Tolós üvegajtó fadekor acél keretes szekrény

Fadekor-üveg betétes tolóajtós szekrény

Minőség

  • Csak tolóajtós rendszereket fejlesztő specialistáktól vásároljunk, mert kizárólag ők jelentik a minőség garanciáját tolóajtó vasalatok esetén! A beszerelő cég esetében is kérjük számon a szakértelmet például a korpusz (bútor váz) ajánlásával kapcsolatban. Ne hagyjuk, hogy nevetséges érvekkel lebeszéljenek róla azzal, hogy így olcsóbb, mert ezt nem az eladó dönti el, hanem a rendelkezésünkre álló falak egyenessége vagy egyenetlensége. Ha azt akarjuk, hogy ajtóink könnyen gördüljenek, akkor még a kisebb egyenetlenségek vasalat állítással történő korrigálását sem szabad megengednünk. Ha tökéletes derékszög-párhuzam uralkodik nálunk, akkor pedig nem szabad korpuszt építeni. Minden a gondos felmérésen múlik.
  • Figyeljünk oda a felmérő precizitására, hiszen a mai szerkezetek pontatlan felméréstől akár használhatatlan, jobb esetben esztétikai hibalehetőséghez vezetnek. A mai világban pontosság alatt a millimétert értjük. Óvakodjunk a mindent elnagyoló mérőszalagos emberkéktől!
  • Soha ne vegyünk olyan tolóajtós rendszert, ahol a felső részben sínek és nem görgők vannak ugyanúgy, mint alul, mert az 1-2 év múlva szorulni fog.
    A felső sínes megoldások a gyengébb minőség árulkodó jelei.
  • A pneumatikus csillapító, és ajtóbehúzó rendszer olyan komfortérzetet ad, mintha nem is ugyanabban a világban mozogna a két tolóajtós szekrény, pedig árban nincs nagy különbség, technikai színvonalban azonban igen.

Aluminium keretes tolóajtós szekrény, fadekor-üveg betétes tolóajtós szekrény

Nyíló ajtós beépített szekrény

Aluminium vékony keretes eltolható harmonika ajtós szekrény

Aluminium vékony keretes eltolható harmonika ajtó

Felhasználási területek

Tetőtéri megoldások: A tetőterek jellemzője a ferde mennyezet, ami igencsak megnehezíti beépített szekrényekkel való beépítésüket, de megfelelő tervezés után ez a probléma is leküzdhető. Térelválasztók, gardróbszoba ajtók: Amennyiben egy tolóajtó rendszert térelválasztóként vagy gardróbszoba ajtóként kívánunk használni, úgy rendkívül fontos szempont, hogy a tolóajtó mindkét oldalról esztétikus megjelenésű legyen. Sehol nem látszódhatnak szerelési vagy szerkezeti megoldások.

További kérdésekkel forduljon a forgalmazóhoz az alábbi névjegyre kattintva: www.minimaldesign.hu