Az alábbi gyerekszoba átalakításakor fontos szempont volt a megváltozott körülmény, azaz az iskolakezdés. A Modesign Stúdió tervezői, Molnár Eszter és Bodor Ani egy viszonylag új építésű társasházi lakás gyerekszobájának megvalósítására kaptak megbízást. A 2,7 méter belmagasságú kertkapcsolatos helyiség kreatív megoldásokra adott lehetőséget, ugyanakkor kötöttségei miatt kényszermegoldásokat is szült. Az ügyfél igényeihez igazodva a tervezői koncepció az volt, hogy az iskolás éveit kezdő kislánynak új bútorokkal, egységes stílussal kialakított szobát alkossanak, amely illik a lakás többi helyiségének középbarna tölgy bútoraihoz is. A hangsúlyt arra fektették, hogy beépítsenek egy „tanulósarkot” és több tároló elem is helyet kaphasson.

A gyerekszoba fő látványeleme, az intenzív falú ágy mögötti tapétázott fal lett, a piros – narancs – arany színek kombinációjával. Ehhez igazították a tervezők az arany árnyalatú sötétítő függönyöket, melyek visszafogottságuk révén engedik a tapéta érvényesülését, míg a rózsaszín csíkok az áttetsző gardénián is visszaköszönnek. Kétféle tapéta erősíti egymás hatását – a virágmintás felületet bevágott csíkos minta töri meg. A lakástextilek semlegessége tehát harmóniájuk mellett teret ad a domináns színek uralkodásának. A helyiségbe egy visszafogott, egyszerű, világos faerezetű gardrób lett beépítve. Az akasztós és polcos elemeket kombináló bútor harmónikaajtós megoldással készült a praktikum jegyében. Nagyságánál fogva a szekrény sok játék és ruha tárolására alkalmas. Ugyancsak kiváló megoldással kihúzható akasztót építettek be a Modesign Stúdió tervezői. A szekrény így csak 45 cm mély lett, mellyel helyet nyertek a szoba szélessége, azaz a játszórész javára. Fontos szempont volt, hogy a bútorok közt ne kelljen „egy szűk folyosón lavírozni”, így a földön is elegendő szabad terület marad ülésre, játékra.

Új elemként került be az íróasztal az iskolai évek megkezdése miatt. Mivel még nőni fog a gyermek, így állítható lábú asztalt készítettek a szobába, így folyamatosan lehet emelni a magasságot. Minthogy rendkívül fontos, hogy a kislány figyelmét semmi ne vonja el a tanulástól, így dinamikus tapéta, színkombináció nincs ezen a részen. Az asztal körül lévő kiegészítők azonban igazodnak a tér egészéhez a pink-narancs variációval. Ilyen például a bomba alakú szék narancssárga árnyalata is. Kompromisszumos megoldásként került a tanulósarok az egyik ablak alá, hisz merőleges elhelyezés esetén sok szabad teret nyelt volna el. A kislányos jelleg megőrzését szolgálja az egyedi tervezésű fésülködőasztal, mely igazodik a gyerek életkorához. A látvány és a gyakorlatiasság egységesítéseként jelenik meg a sok kis tároló fakk. A szoba többi visszafogott eleme mellett izgalmas bútordarabot jelent ez a tükrös asztalka, mely szintúgy a rózsaszín és világos faerezet elegye.

A belmagasság ugyan lehetővé tenné egy emeletes ágy elhelyezését, ám az ügyfél kérésére egy normál heverő került be a bejárat melletti falra. Érdekessége, hogy a fekhely alól nem ágyneműtartó, hanem vendégágy húzható ki. Az ágytakaró és a párna textilszínei törtfehér – pink – narancs színben pompáznak szintén az egységes design érdekében. Az ágy részt egy kis könyvesszekrény választja le a bejárattól, hogy az ágy intimitása biztosítva legyen. A szoba több pontján visszaköszön az érdekes polcrendszer látványa. Az ágy mellett húzódva egyfelől térszervezési érdekességként szolgál, hiszen leválasztja a fekvőhelyet a bejárattól, másfelől lehetővé teszi, hogy ne lehessen azonnal az ágyra látni az ajtóból. A szekrény dinamikus formája erősíti a gyerekszoba hangulatát. A ki-beugráló polcok dinamikussá teszik e részt, s használhatóak mindkét irányból.

Így nem csupán szeparál a „polcfal”, hanem funkcionális szerepe is van az esti olvasásnál. Ugyancsak mozgalmasságot adnak a polcok a szekrénynek és az íróasztal melletti falfelületnek is, ahol a tankönyvek, íróeszközök, tárolók elhelyezhetőek. Összességében az iskolás korba lépett kislány szobájának átalakítása remek összhangot teremtett a gondtalan mindennapokhoz. Jellemző a vidámság, kislányosság, ugyanakkor a praktikum, melyet az új életkor körülményei megkövetelnek. A bútorok szolid színe érvényre juttatja a játékok, könyvek színkavalkádját, mely azonban nem okoz az egységes, visszafogott alapszínek mellett túlzott ingergazdagságot. Emellett a kiegészítők, textilek árnyalatai semlegesen támogatják az összhangot. A Modesign Stúdió tervezői kiválóan megvalósították tervezői koncepcióikat a megrendelő igényéhez igazítva a tőlük megszokott stílusbiztonsággal.

www.modesign.hu