Látszó téglafal

Téglaburkolat konyhapult felett

Loft hatás téglafallal

Szigetes konyha ötlet

Rozsdamentes konyha

Polgári stílusú, modern vagy éppen loft konyhák látványos kiegészítője a téglaburkolat. A tökéletes megjelenéshez persze alapos tervezésre, körültekintésre és egy lelkiismeretes burkolóra is szükségünk van. Nézzük át azokat a legfontosabb tudnivalókat amik segítenek bennünket a problémamentes kivitelezésben.

A konyhai díszburkolat kialakítására a bontott téglaszeletek kiválóan alkalmasak változatos színük, mintázatuk miatt, mivel minden felület egyedi hatású. Nagyon jól kombinálhatóak a külső rusztikus és belső szeletek akár más természetes kő burkolatokkal együtt is. Ha körültekintőek vagyunk, akkor bárki képes profi színvonalú kivitelezésre, hiszen a szeletek felrakás odafigyeléssel és néhány alapvető szabály betartása mellett, egy kis kreativitással és kézügyességgel házilag is kivitelezhető. Sokan a bontott tégla külső szeletét használják csak de belső szeletekkel is kombinálhatjuk a falat. Választhatunk vörösesebb, sárgásabb téglákat, vagy vegyesen is alkalmazhatjuk őket.

Ha már megvan a burkolandó felületünk - ami a konyhapult feletti szakaszon túl a konyha egy nagyobb egybefüggő falfelülete, vagy éppen a konyhasziget oldalfala is lehet - akkor következhet az elképzelésünk szerinti minták kitalálása és ez alapján a szükséges szeletek és mennyiségek kiszámítása. Figyeljen arra, hogy a vásárolt mennyiség az általában alkalmazott 1cm-es fugaszélességgel kerül kiszámolásra.

Első lépésként a felület teherbíró képességével kell tisztába lenni, szükség esetén meg kell erősíteni, vagy le kell tisztítani esetleg mélyalapozni kell. A szeletek minimális mosást, vagy áztatást igényelnek attól függetlenül, hogy, a tárolás és szállítás folyamán mennyi szennyeződés lerakódhatott le, vagy egyszerűen csak poros, ami befolyásolhatja a tapadást. Meleg időben különösen fontos, beáztatni a téglaszeleteket felragasztás előtt, hogy a vizet ne szívja fel túl gyorsan a ragasztóanyagból, ami a tapadást hátráltathatja.

A szeletek felragasztásához ragasztóanyagra lesz szükségünk, ami lehet sima habarcs, vagy valamilyen a kereskedelmi forgalomban kapható zsákos anyag. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legjobb eredmény a bontott téglaszeletekkel való burkolásnál, valamilyen flexibilis csemperagasztó. Alapszabály, hogy mindig csak a felhasználandó mennyiséget keverjük be, mert bár az elpárolgott vízmennyiség még pótolható, azonban, ha a kötés megindul, akkor a megmaradt mennyiséget már nem szabad felhasználni.

Válasszuk ki a megfelelő induló szintet, és egy egyenes alapról induljon a kezdő sor. Amennyiben még nincs megfelelő tapasztalatunk ne válasszunk hosszú sort, csak akkorát amit néhány perc alatt fel tudunk ragasztani, a korrekciók miatt. Nagyjából számolni kell, mert jó tudni előre, hogy egész, fél, vagy más mérettel kezdjünk, mivel az 1-2cm-es darabok nem esztétikusak az egész szeletek mellett. Természetesen itt is alkalmazható az, ami a mediterrán köveknél, vagyis a földön összeállítjuk a mintát és amikor megfelel csak azután ragasztjuk fel. Ez sok időveszteségnek tűnhet, de ha nem bízunk teljesen magunkban, még mindig olcsóbb, mint a kidobott szeletek és ragasztóanyag.

Ha a tégla szeletek felragasztása sikeresen megtörtént akkor minimum egy nap várakozás után jöhet a fugázás. Sokan alábecsülik a fuga jelentőségét, pedig az összhatás 75%-át és a felület tartósságát is ez fogja adni. Néhány alapvető szempont amit mindenképpen figyelembe kell venni a téglaszeletek kifugázásánál: a szeletek színe, alakja és mérete, a fugaanyag színe, állaga és minősége, a kívánt fugamélység és a felület árnyalata, rusztikussága. Vannak Terranova márkájú direkt tégla felületekhez való fugaanyagok, amik nem is túl drágák, de a tapasztalatok szerint a munka valamivel körülményesebb mint az általános ragasztó használatával, és akár színezhetőek is többféle gyártó által forgalmazott festék alkalmazásával.

A fugázás megkezdése előtt ellenőrizni kell a kívánt fugamélység meglétét. Amennyiben ez nem megfelelő, abban az esetben a helyét mélyítéssel kell megoldani, ha ez a felragasztás során nem ügyeltünk a meglétére. Maga a fugaanyag bevitele lehetőleg egyenletesen és buborékmentesen történjen a tartóssága és a későbbi egyszerűbb kezelhetősége miatt. Miután megkötött a ragasztó és fuga anyag a teljes felületet elő kell készíteni az impregnálásra. Ha nagyon összekentük, összemaszatoltuk a felületet a munka során, netán még ragasztócseppek is vannak itt-ott, akkor először spaklival lekaparjuk a nagyobb szennyeződéseket, majd kefével és vízzel átmossuk.

A belső szeleteknél, ha a fugázás során nem mostuk le eléggé, vagy élénkebb-kontrasztosabb színeket akarunk, illetve külső szeleteknél mindenképpen ajánlott sósavval átmosni az egészet. Erre a festéküzletekben kapható 5-10L-es tömény sósavra lesz szükségünk, amit vékonyan, ecsettel visszük fel. Ez felmar minden szennyeződést, maltert, vakolat darabot, és a fuga utáni fátyolréteget is, így kiemelve a téglaszeletek tényleges felületi struktúráját.

A díszburkolat kezelését, és impregnálását mindenképpen a teljes és alapos tisztítás után a megfelelő száradást követően kell elvégezni! Ezzel alapozzuk meg az burkolatunk minőségen tartását és tartósságát. Hétköznapi vegyszerek is alkalmazhatóak, olajok, balzsamok, lakkok, de jobb és biztosabb megoldás a kimondottan ilyen célra beszerezhető termékek használata.

Szeletelt tégla dekoráció

Rusztikus konyha téglafallal

Téglafal nappaliban

Téglaszelet dekoráció

Fehérre festett visszabontott téglafal

Eredeti téglafal vagy téglaszelet

Kis konyhasziget ötlet

Szakmai támogatás és szeletelt tégla forrás: www.szeletelt-tegla.com