A konyha az otthon szíve, ami ma már sokkal többet jelent egy egyszerű főzőtérnél. Ez a hely, ahol együtt töltjük a családdal az időt, ahol kísérletezünk az ízekkel, ahol egyre tudatosabb döntéseket hozunk az életmódunkról, egészségünkről. A legújabb trendek is ezt az irányt erősítik: a természetközeliség, az intelligens technológia és a személyre szabott dizájn egyszerre jelenik meg a modern konyhákban.
Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen konyhai újdonságok és innovációk határozzák meg az idei évet, látogass el február 28. és március 2. között a Budapest Sportarénába a Konyhakiállításra, ahol nemcsak megismerheted a legfrissebb trendeket, hanem ki is próbálhatod, sőt, akár meg is rendelheted a legújabb konyhai megoldásokat. Akár új konyhát tervezel, akár a meglévőt frissítenéd, a kiállításon inspirációt meríthetsz azokból a technológiákból és dizájnelemekből, amelyek szebbé, praktikusabbá és fenntarthatóbbá varázsolják e helyiséget. De nézzük is, hogy mik azok a stílusok és anyagok, amelyek idén a legnagyobb hatással lesznek a konyhatervezésre!
Képzeld el a szellős japán és a minimalista skandináv dizájn találkozását: a japandi stílust követve otthonodban a természetes anyagok, a nyitott polcok, a fogantyú nélküli bútorok igazán letisztult, harmonikus megjelenést eredményeznek. Szintén jó hír az egyszerű és időtálló stílus kedvelőinek, hogy a krém- és vajszínű konyhák továbbra is hódítanak. Fehérrel kombinálva letisztult hatást, fával pedig nosztalgikus, retró hangulatot érhetünk el. Keverheted is a különböző konyhai felületek textúráját: a fa elemek és kvarc konyhalap együttese a szakértők szerint most a legjobb választás.
A puhaság és otthonosság megteremtésében a textilek is kiemelt szerepet kapnak: szőnyegek, textilborítású lámpák és drapériák segítségével egyedi karaktert adhatunk a konyhai és étkező térnek is. Nagy visszatérő idén a beépített konyhai ülőgarnitúra (azaz étkezősarok), ami praktikussága mellett igazán mutatós is. 2025 legfrissebb konyháiban íves vonalak, organikus formák, marokkói csempék, és fényes, fémes és rozsdamentes felületek kápráztatják el a nagyérdeműt.
Ismerd meg a mesterséges intelligencia (AI) lehetőségeit!
Az idei év egyik legfontosabb konyhai trendje a mesterséges intelligencia adta lehetőségek kihasználása, melyek nemcsak kényelmesebbé, hanem egyszerűbbé, hatékonyabbá és okosabbá is teszik a főzést. Az okos hűtők algoritmusai például segítenek a lejárati idők nyomon követésében és személyre szabott bevásárlólistát készítenek neked, hogy kevesebbet pazarolj. Az AI képes figyelembe venni az ízlésed, étkezési szokásaidat, sőt, a diétás igényeidet is, így ezeknek megfelelő, egyedi receptjavaslatokat kaphatsz.
Konyhai asszisztensed „diktálja” neked a receptet főzés közben és súg az optimális sütési hőmérséklet és idő beállításában. Az okos világítási rendszerek automatikusan állítják be a fényerőt és a színárnyalatokat, például a főzéshez erősebb, de a beszélgetésekhez már intimebb fényt biztosítsanak. Az AI optimalizálja a háztartási gépek energiafelhasználását, valamint segít felismerni, hogy melyik eszköz fogyaszt túl sok energiát, és javaslatokat tesz a hatékonyabb használatra.
Debütál a fridgescaping
Egy izgalmas, hazánkban még újdonságnak számító trend is bemutatkozik az idei Konyhakiállításon: a fridgescaping. Ez a kreatív irányzat nemcsak a dizájn szerelmeseinek szól, hanem azoknak is, akik szeretik, ha az esztétikum és a praktikum kéz a kézben jár. A koncepció lényege, hogy a hűtőszekrény ne csupán egy élelmiszertároló legyen, hanem egy tudatosan megtervezett, vizuálisan is harmonikus tér. A kiállításon neves stylist közreműködésével három hűtőszekrényt rendeznek be a szervezők különböző tematikák szerint, amelyek garantáltan a közönség kedvencei lesznek!
Izgalmas gasztro programok és szakmai bemutatók
A kiállítás egyik legizgalmasabb programsorozata a Nagyszínpadon vár, ahol neves séfek, food stylistok és gasztrobloggerek tartanak élő bemutatókat, és betekintést nyújtanak az aktuális kulináris trendekbe: Gianni főzőbemutatójával minden nap találkozhatsz, míg a roma konyha titkaiba Gáspár Bea kalauzol el tradicionális ételekkel. A 80-as és 90-es évek sütislágereit Bernáth József hozza el, egészséges ételeket Ambrus Évától és mentes recepteket pedig Pintér Mónikától leshetünk el, míg Hargitai-Kovács Andrea és Tápai Szabina „Egészséges hedonizmus” főzőbemutatóján a tudatos táplálkozás alaplépéseit ismerhetjük meg. Amennyiben a szezonális és fenntartható alapanyagokról szeretnél többet tudni Kiss Lia (Blooming Grape) és Beh Mariann (Bazsalikomos Kert) bemutatója neked szól, de késtechnikai tanfolyamon is részt vehetsz az esemény minden napján.
A Konyhakiállításon egész napos ingyenes konyhatervezési tanácsadás várja az érdeklődőket, amire feltétlenül javasolt előre regisztrálni, hasonlóan az esemény fődíjához, amit egy 2,5 millió Forint értékű konyhabútor, melyet a nyertes igényei szerint készítenek el.
Bővebb információ, kedvezményes jegyelővétel és részletes program: www.konyhakiallitas.hu