A mediterrán - itthon

Eredete: A mediterrán stílussal valamilyen szinten valószínűleg már mindannyian találkoztunk, hiszen lehoz bennünket a földre, és az élet savát-borsát közvetíti felénk. A mediterraneum térségéhez a Földközi-tenger teljes partvidéke hozzá tartozik, Portugáliától Görögországig. A mediterrán lakberendezés számunkra mégis első sorban a dél-olasz, vagy dél-spanyol enteriőröket jelenti. Ebben a részben a stílus itthoni változatával foglalkozunk, a 4. részben pedig majd kitérünk „az eredeti” spanyol, görög és olasz mediterrán jellegzetességeire. A mediterrán partvidéket sokféle nép lakja, ám a vidék klímája, a földrajzi hasonlóság, és e népek szívélyes, befogadó, nyílt és spontán természete közös motívum.

Mediterrán ház kőhomlokzat

Mikor válasszuk? Ha nyitott, extrovertált, vendégszerető, szívünk mélyén pedig szabad lelkű emberek vagyunk. Ha szeretjük a természetességet, ha szeretünk kertészkedni, virágok, zöld növények ápolásával foglalkozni, ha fölfedezünk magunkban némi kötődést a szabad természet, a végtelen tenger és végtelen égbolt iránt. Ha életstílusunk megengedi, hogy a munka mellett adózzunk olykor egy kis kerti, vagy teraszon zajló közös ebédnek, vacsorának, amelyet grillezéssel és finom borok kóstolgatásával kötünk össze.
Légkör: Meleg, hívogató, családias, meghitt, fűszeres, illatos, kedélyes, derűs, temperamentumos, rugalmas, intenzív, optimista, érzelmes, szeretetteljes, életrevaló.
Színek: Ez a stílus eredetileg a tompább, meleget enyhítő színeket használja, ugyanakkor mindegyik szín egy kicsit fakóbbá válik a klíma hatására. Itthon azonban, ahol mediterránnak csöppet sem nevezhető teleket élünk át, magát a klímát is megjelenítjük, helyettesítjük az intenzív, meleg színekkel. Ezek: terrakottavörös, fenyőzöld, olívzöld, mohazöld, kukoricasárga, okker, narancs, ekrü, vanília, meleg barna, aranybézs, rozsdabarna, hárszöld, dióbarna, tört fehér, őszibarack, lazacszín, krémszín, a kék meleg tónusai.

Mediterrán ház gerendázattal

Falak: A mostanság divatos márványos, foltos-felhős festési technika igen jól mutat mediterrán otthonunkban. Ekkor egy világosabb alapszínnel kifestünk, majd széles, lapos ecsettel sötétebb tónust hordunk föl, amit egy szivaccsal, vagy ronggyal könnyedén szétkenünk.
Padló: Itt ismét eltérünk az eredetitől, hiszen nekünk csak nyáron kell hűtenünk a teret. Éppen ezért lesz olyan helyiség, ahol szóba jöhet a márvány, gránit, kő, a rusztikus jellegű travertin mészkő, olasz terrakotta, vagy tégla csempe. Ha megfizethetőbb padlót választunk, inkább a matt, kicsit kopottas jellegű padlólap mellett döntsünk. Használhatunk fapadlót is, ami legyen kicsit érdes, vagy mattírozott. Terítsünk rá természetes hatású (gyapjú, gyékény, szizál, kókusz, stb.) szőnyeget.

Jellegzetes mediterrán étkező

Bútorok: Az eredeti mediterrán kevés bútort használ – csak ami feltétlenül szükséges. Itthon a cseresznye, vörösesre pácolt mahagóni, teakfa, natúr tölgy, vagy a sötét, natúr fonott bútorok járulnak hozzá a kedélyes légkör kialakításához. A felületek legyenek mattak, természetesek. A fabútor mellett igen jól mutatnak a kovácsoltvas ülő- és kisbútorok. Ezeket mind a belső, mind a külső térben – a teraszon, erkélyen, vagy a kertben – használhatjuk.
Textilek, kelmék: Egyszínű, kockás, csíkos anyagok, áttetsző csipkék. Lenvászon és a rusztikus textilek. (A következő részben ismertetett toszkán stílus megenged fényűzőbb kelméket is.)
Kiegészítők: Vidám képek, amelyek az élet szeretetét hangsúlyozzák. Gyertyatartók, illóolajos üvegek, fűszerolajok, kerámia edények, vázák, díszek, kovácsoltvas keretes tükrök.

Mediterrán fürdőszoba

Növények: A stílus tartozékai a terrakotta edényekben, virágtartókban nevelt leanderek, pálmák, tujafélék és más örökzöldek, amelyek a természet közelségét hivatottak fokozni, vagy helyettesíteni. Ezek megjelenhetnek úgy a külső, mint a legbelsőbb környezetben, pl. a fürdőszobában is. A konyhában pedig illatos fűszernövényeket nevelhetünk.
Varázsszavak: Szeresd az életet, a természetet, az embert, és ezek szépségeit, hagyd a gátlásaidat és merj őszinte lenni – biztosan nem véletlen, hogy a reneszánsz, mely az előbbieket hirdette, éppen az olasz mediterrán vidékről indult útjára.

Mediterrán kert és kerti burkolat

Kovácsoltvas baldachinos ágykeret

Mediterrán régi nappali

Lázár Márta