Az otthonnak szüksége van e szempont szerint való kialakítására, hiszen otthonunk az a tér, melyből új energiákat, erőt, motivációkat nyerünk, életünk első számú színpada.Minden egyes térben rejlenek lehetőségek, és a tervezés ezen lehetőségek kiaknázásának művészete.A lakberendezési lehetőségek választéka egyszerre ösztönző és zavarba ejtő, az emberek többsége egyenként rendezi be az otthonát, egy kanapét vásárolva ide, egy szőnyeget oda, anélkül, hogy végiggondolná, milyen összképet fog alkotni az egész. Sokan megakadnak a kiválasztás nehézkes folyamatában, és végül a jól ismert, bevált megoldásoknál kötnek ki.

A benyomás, amit egy enteriőr kelt, számtalan tényező –szín, minta, forma, textúra, fény – eredője, s ezeknek az elemeknek az összhatása teremti meg a tér hangulatát. A divat ma már a belsőépítészetben és a lakberendezésben is meghatározó. Ugyanakkor összekeverhetjük a stílusokat és anyagokat, fel lehet rúgni a konvenciókat. De tréfálkozhatunk is, ha váratlan és meglepő viszonyt teremtünk tárgyak, formák vagy anyagok viszonyában. A lakberendezés terén nem léteznek objektív mércék. Ami az egyik ember számára bensőséges, a másiknak sivár és lélektelen lehet. Különbözőségeik ellenére mégis közös bennünk az arány, az elrendezés egyfajta áthagyományozott kelléktára.

A lakberendező munkájának talán legfontosabb része a megrendelővel folytatott folyamatos konzultáció. Munkáját felmérő beszélgetéssel indítja, amelynek során igyekszik megismerni a tervezendő otthon lakóinak életformáját, igényeit, szokásait, ízlését, egyszóval mindent, aminek az emberek otthonában tükröződnie kell.

A megrendelővel folytatott párbeszéd alapján a tervek felvázolása a lakberendezői munka talán legszebb, és legizgalmasabb része. A lakberendező a lehetőségek nyelvére fordítja le a vágyakat és az elképzeléseket, javasol, rajzokon keresztül bemutat, egészen addig, amíg közösen nem jutnak el a valóban személyre szabott megoldáshoz. A legsikerültebb belső tér az, ahol csak azt vesszük észre, hogy jól érezzük magunkat.

Salekovics Gyöngyi - lakberendező