Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, érdemes elgondolkodni azon, milyen anyagok, színek és megoldások jellemzik a férfias enteriőrt. Ha biztosra akarunk menni, érdemes szakember segítségét kérni, aki segíthet megteremteni azt a férfias környezetet, ahol a praktikum és a stílus kéz a kézben járnak.

Kék kanapé férfias nappali

Megkérdeztük Ferenczi Éva lakberendezőt, aki összefoglalta, hogy mitől válhat igazán férfiassá egy otthon: Például fa padlóburkolat, bőr fotelek, egy fa dohányzóasztal szép kombinációja a férfias hangulatnak, de önmagában ezektől a berendezési megoldásoktól még nem biztos, hogy férfias otthonról beszélünk. Az anyagok, tárgyak, műszaki megoldások tökéletes kombinációja eredményezheti az igazi férfias otthont. 

Maszkulin lakberendezés

A textúrák és az anyagok a férfias elegancia alapjai

A férfias otthon egyik alapvetése a textúrák tudatos kiválasztása. A bőr, a fa, a fém és a természetes anyagok olyan hangulatot teremthetnek, amelyek erőt és karaktert sugároznak. A bőr kanapék, fotelek és párnák klasszikus férfiasságot képviselnek, mivel a bőr patinája az idő múlásával egyre karakteresebbé válik. A fa, különösen a sötétre pácolt tölgy, dió vagy teak, melegséget és természetes eleganciát kölcsönöz a térnek. 

Fárfias vintage lakberendezés

Tömörfa duplamosdós fürdőszobaszakrény

A fémek – rozsdamentes acél, alumínium, réz vagy króm – modern és ipari hatást kelthetnek, különösen akkor, ha például asztalok, polcok vagy lámpatestek formájában jelennek meg. A kő és a beton szintén remek választás lehet, ha markáns, férfias hangulatot szeretnénk teremteni. A kőfalak, betonpadlók és munkalapok nemcsak esztétikusak, de tartósak is, és kiváló alapot nyújtanak egy férfias enteriőr számára.

Vintage fürdőszobaszekrény

Karakteres textúrájú szövetek, mint a vászon, buklé vagy bársony, mélységet és kényelmet kölcsönöznek a térnek. Ezeket a szöveteket kárpitként, függönyként vagy párnákhoz is használhatjuk egy férfias enteriőrben.

Színek - Amikor a sötét árnyalatok dominálnak

A férfias otthon színpalettája általában a sötétebb árnyalatok köré épül. A sötétkék, szürke, fekete és olívazöld színek mind mélységet és drámaiságot adnak a térnek. Ezek a színek nemcsak a falakon, hanem a bútorokon és kiegészítőkön is megjelenhetnek. Természetesen nem kell kizárni a világosabb árnyalatokat sem: a fehér, a bézs és a pasztell színek, mint a sárga, rózsaszín finoman ellenpontozhatják a sötétebb tónusokat, így az otthon egyedi karaktert nyerhet.

Bútorok letisztult formákkal - előtérben a funkcionalitás

A tágas, nem túlzsúfolt terek férfias hatást kelthetnek, akárcsak a masszív, nagy méretű bútorok. Egy karakteres kanapé vagy egy nagy íróasztal nemcsak kényelmes, de meghatározó eleme is lehet a térnek. A multifunkcionális bútorok, mint például egy tárolóként is funkcionáló dohányzóasztal (ahová elrejthetők a távirányítók, magazinok, egyéb apró tárgyak), vagy egy vendégággyá alakítható kanapé helytakarékosak és praktikusak, így ideálisak a modern férfias otthonokba.
Egy álló home office állomás, amely mellett állva dolgozva az egészséges életmód is előtérbe kerül: ergonómikusan kialakítva, liftes emelőszerkezettel igazán látványos-férfias megoldás lehet. A falra szerelhető kábelrendezők vagy kábelcsatornák segítenek abban, hogy a vezetékek ne legyenek szem előtt, és a lakás rendezettebb legyen.

Multifunkciós elrendezés

Minőségi anyagok konyhabútor esetén

Férfias zuhanyzós fürdőszoba

Kütyük és technika a modern, férfias otthon szíve

Egy igazán férfias otthonból nem hiányozhatnak a modern technikai megoldások. Az okos otthon rendszerek, amelyek irányítják a világítást, a fűtést és a biztonsági eszközöket, valamint a szórakoztató elektronikát, alapvető részévé váltak a férfias enteriőrnek. Egy nagyméretű tévé, projektor, és egy minőségi hangrendszer biztosan a nappali központi eleme lesz.
Az automata eszközök, mint a motoros redőnyök, motoros függönyök (melyek segítenek a függönyráncokat megtartani) és robotporszívók, nemcsak a kényelmet szolgálják, hanem hozzájárulnak az otthon rendezett megjelenéséhez is. 

Egyedi megoldások, személyre szabott praktikák

A férfias otthon további jellemzői közé tartoznak az egyedi megoldások, mint például egy bár rész vagy egy szivarszoba. A bár lehet egy különálló bársarok, lehet egy konyhapultba integrált megoldás, vagy egy elegáns, magas lábakon álló cabinet bárszekrény. A borhűtő is helyet kaphat itt, ami tovább fokozza az otthon exkluzivitását. A szivarszoba pedig bőrkanapéval, humidorral és profi szellőzőrendszerrel igazi luxus érzetet nyújt.
Dekorációként a sporthoz és hobbihoz kapcsolódó tárgyak, mint régi térképek, autós fotók, nyomatok, poszterek, sport trófeák vagy gitárgyűjtemény szintén erősítik a férfias hangulatot. A művészeti alkotások, fekete-fehér fotók és tervrajzok mind-mind egyedi karaktert kölcsönöznek a térnek.
Izgalmas megoldások a motor, autó  vagy kerékpár megjelenése a térben: mindezekből készülhet asztal, bárpult, tároló, vagy akár dekoráció is.

Hálószoba két fotellel

Ha tetszenek az ötletek és megoldások, de túl elfoglalt az év minden napja az ötletek megvalósításához, érdemes felkeresni a Studio Trend Interior tervezőjét Ferenczi Évát, aki tapasztalatával és tanácsaival segít kiválasztani a legjobb megoldásokat, sőt, akár segít a megvalósításban, legyen szó lakásról, családi házról, irodáról, panzióról vagy bemutatóteremről. Segít megtervezni, mitől válhat igazán férfiassá egy otthon.

Studio Trend

Ferenczi Éva és Hunyás-Tóth Adrienn
Studio Trend Interior

www.studiotrendinterior.com

Telefon: +36-30-437-6455