Hozzuk természetes mediterrán tető alá otthonunkat!

Az etruszk nép építészetében jelent meg a tetőcserép használata. Ők Itália őslakosai voltak, akik időszámításunk előtt 800 körül keletről vándoroltak be. Házaikat a többi népcsoporttól onnan lehetett megkülönböztetni, hogy tarka cserepekkel díszítették lakóépületeik tetejét. A tetőket terrakotta lapokkal fedték be, melyeket vízköpőkkel, vésetett figurákkal, kőlapokkal, szobordíszben végződő nagy henger alakú cserepekkel borítottak. Jellemző vonása volt, hogy a tető túlnyúlt a falakon, hogy állataiknak is védelmet nyújtson, mivel házaik falánál tartották őket. Sőt a tűzifát is itt tartották és a házimunkák egy részét a túlnyúlt tető alatt végezték el.

Mediterrán tetőcserépMediterrán tetőcserép

Ez a tarka cserép a mediterrán vidék épületeinek jellegzetes vonásává vált. Idézzünk fel magunk előtt egy ilyen tájat. Elsőként a tikkasztó nyári hőséget érezzük a bőrünkön, aztán a délibáb jelenik meg a szemünk előtt. Az enyhülést a nyári szellő fuvallata hozza majd, mely a sós víz illatát hozza a tenger felől. Végül egy szőlős hegy látványa terül elénk azzal a jellegzetes kis házzal a dombtetőn, melynek tetején a délibáb kuncogva végigszaladva megcsillogtatja minden egyes darabját.

Mediterrán tetőcserépMediterrán tetőcserépMediterrán tetőcserépMediterrán tetőcserép

Ez a természetes anyagból készült cserép szinte minden korba beleillik. Nyugodt szívvel mondható, hogy időtálló és környezetkímélő alapanyag. Az acélhoz hasonlóan a cserép is tűzben edzett anyag. Legszebb tulajdonsága, hogy napfény hatására nem fakul, ha fagy éri nem reped meg. Sőt az olvadás-fagyás váltakozásának is ellenáll, egyetlen veszélyt legfeljebb a vihar jelenthet.

Mediterrán tetőcserépMediterrán tetőcserép
Mediterrán tetőcserépMediterrán tetőcserép

Színvilága szerint két csoportba sorolhatjuk a mediterrán cserepeket:

A klasszikus vörös mediterrán cserepek, melyre formailag jellemző az egyszerű vonalvezetés. Főként homogén felületek kialakításához ajánlott. A foltos mediterrán cserepek, melyek alaptónusának a különféle színezés egy rusztikusabb hatást kölcsönöz, így karakteres tetők kialakításhoz ajánlott.

A természetes kövek és cserepek forgalmazója:

Természetes Kövek Háza

Járjunk természetesen!

2040 Budaörs, Károly király u. 16.
Telefon: 06 23/500 770

www.termeszeteskovekhaza.hu

Várjuk Önt!