A 2024-től életbe lépő CSOK Plusz program új fejezetet nyit a magyar családok otthonteremtési lehetőségeiben. A kamattámogatott lakáshitel összege 2023 végén kivezetett CSOK-hoz képest több mint háromszorosára emelkedik. Ez a változás különösen az alacsonyabb jövedelmű családok számára jelenthet megkönnyebbülést, mert a kedvezményes hitelkonstrukcióval a piaci kamatozású hiteleknél jóval kedvezőbb feltételekkel juthatnak saját otthonhoz. A gyorsan és rugalmasan megépíthető könnyűszerkezetes családi házak, készházak, lakóházként engedélyezhető mobil- és modulházak kiemelkedő lehetőséget jelentenek.

A könnyűszerkezetes technológiával felépülő családi házak gyors és energiatakarékos megoldást kínálnak az otthonteremtésre, ami különösen vonzó lehet azok számára, akik a CSOK Plusz program keretében szeretnének új építésű otthonba költözni.
A gyorsházak mellett a gyártócsarnokban előregyártott modulházak tervezése során lehetőség nyílik az egyedi igények figyelembevételére, így azok a családok is megtalálhatják a számukra ideális megoldást, akik jelenleg korlátozott költségvetéssel rendelkeznek, vagy a jövőben bővítést terveznek. 

Nyugat-Európában már elterjedt és Magyarországon is egyre többen ismerik fel a 4 évszakos modul/mobilházakban rejlő előnyöket. Lehetőség van az egyedi elképzelések megvalósítására az alapterület, az elrendezés, a külső-belső dizájn és a műszaki tartalom tekintetében is. Ráadásul mindez a 2-3 hónapos engedélyeztetési procedúrával együtt mindössze 6-8 hónap alatt, modulházas kivitelezés esetén 3-4 hónap alatt kulcsrakészen megvalósítható, így a tulajdonosok, más technológiával történő építkezéssel ellentétben, rekordidő alatt beköltözhetnek az új, minden igényt kielégítő otthonukba.” – avat be Pitkó István, a gyorsház és modulház építésben több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkező Proép-Technology Kft. tulajdonosa.

Gyorsház tervezés

Használt lakásból új építésű házba egyszeri költözéssel

Az ingatlanpiaci trendek változásaival összhangban egyre több család tervezi a meglévő otthonának eladását annak érdekében, hogy egy új, saját igényeiknek megfelelő, modern családi házba költözzenek. Ez a tendencia különösen jellemző lesz 2024-ben, hiszen a fiatalok már ma is a gyors és kényelmes otthonteremtést részesítik előnyben. A gyorsházak és a 4 évszakos modul/mobilházak rugalmas ütemezést, gyors és energiatakarékos megoldást kínálnak az ügyfelek számára, lehetővé téve, hogy csak egyszer kelljen költözniük, méghozzá egyből az új otthonukba.

"Folyamatosan szűkül az eladó telkek piaca, ezért még a telek megvásárlása előtt, segítünk az ügyfeleinknek az idevonatkozó szabályozás ellenőrzésében, és vázlatterv szinten elkészítjük a telekre illesztett alaprajzot is. Ez segít az ügyfeleknek elkerülni az olyan befektetéseket, amelyek később nem valósíthatók meg a kívánt módon. A telek megvásárlását követően az építési engedélyeztetési folyamatot is gyorsan megkezdjük, és az előzetes finanszírozást követően az alapozási munkálatokat is elindítjuk. Így az ügyfeleink legtöbb esetben 3-4 hónapig a saját lakásukban maradhatnak, és csak egyszer kell költözniük, ami jelentősen csökkenti az otthonváltással járó stresszt és bizonytalanságot." – hangsúlyozza a szakértő, aki az ÉMI/NMÉ által engedélyezett fa- és fémváz szerkezetes Proép-Otthonokkal már több mint 1100 elégedett család otthonteremtési terveit valósította meg.

Reggel érkeznek a modulok, délután már beköltözhet

Az építési technológia szempontjából ma már csak a külső falazat anyagában fedezhető fel különbség a hagyományos téglaházak és a könnyűszerkezetes lakóházak, készházak, moduláris házak között. A 4 évszakos, lakóházként engedélyezhető modulházak esetében a kulcsrakész épületet a gyártócsarnokban határidőre legyártják, ezzel jelentősen csökkentve az építési időt, a helyszínen keletkező zajt és hulladékot, valamint a kivitelezési költségeket.

Könnyűszerkezetes ház előnyei

A készházak tervezésekor a megrendelők elképzelését és anyagi lehetőségeit alapul véve a legújabb energetikai és kényelmi innovációkat alkalmazzuk. A mobilotthonokat a máriakálnoki csarnokunkban, szabályozott körülmények között gyártjuk, és a helyszínre szállítva néhány óra alatt telepítjük. Ez lehetővé teszi, hogy a tulajdonosok már aznap délután birtokba vehessék az új otthonukat.” – tette hozzá a gyorshaz.hu oldalon több típustervet is kínáló cég vezetője.