Egyre több ilyen besorolással rendelkező ingatlan épül fel hazánk számos pontján, azonban általános trend, hogy többségüknél az „okosjelző” nem több egyszerű marketingfogásnál. 

Egy az autó közelségét érzékelő és hatására automatikusan kinyíló garázskapu, vagy egy az időjárás változására magától mozgó nyílászáró-redőny kombó ugyanis önmagában valóban intelligens megoldás, de csak egy részegység, egy aprócska szeglete a valódi okosotthonok élményének.

Mitől lesz okos egy otthon?

Az okosotthonok annyira új iránynak tekinthetők az építőiparban, hogy még egységes definíciót sem dolgoztak ki az ingatlantípushoz, az viszont elfogadott álláspont, hogy azok az épületek sorolhatók ebbe a kategóriába, melyek a különféle automatizált megoldások révén képesek növelni a ház komfortszintjét, kényelmét, biztonságát és energetikai hatékonyságát egyaránt.

Chameleon Smart home okos otthon

Fontos, hogy néhány részegység automatizálásával még nem lesz okosotthonunk, ahhoz egy olyan összetett és komplett rendszer szükséges, melynek minden eleme képes – egy központi vezérlő segítségével – kommunikálni a többivel, illetve ezzel a legmagasabb szinten kiszolgálni a lakók igényeit.

A mai okosotthonok problémája

Általános probléma azonban, hogy a jelenlegi piacon az okosotthonok többsége sok kis részegységből áll össze, melyek nem tudnak kommunikálni egymással, így folyamatosan csak a technológia hátrányaival szembesülünk ahelyett, hogy élveznénk az automatizálás kényelmét. 

Persze léteznek komplettnek nevezett szisztémák, melyek elsőre jó választásnak tűnhetnek, csakhogy a későbbiekben velük is megtapasztaljuk a kötöttségeket. Ezek ugyanis jellemzően egy gyártótól származnak, és ha a vállalat nem fejleszt, nem rukkol elő újabb termékekkel, esetleg csak nagyon drágán, akkor 5-10 év múlva ott ülünk majd egy elavult okosotthonban, ami teljesen új alapokért kiált az újgenerációs megoldások bevezetéséhez.

Chameleon Smart home okosotthon rendszerek

A Chameleon Smart Home mindenkinek jövőálló okosotthont kínál

Amennyiben a fenti problémákat elkerülnénk, érdemes megismerkedni a Chameleon Smart Home által kínált jövőálló rendszerrel, melynek két kiemelkedően fontos – és számtalan nagyon lényeges – előnye van a manapság ismert okosotthonos megoldásokhoz mérten:

    1. Segítségével olyan hálózat építhető ki a lakásban, melynek elemei gyártótól és márkától függetlenül képesek lesznek kommunikálni egymással, így nem fordulhat elő, hogy például az árnyékolás- és a világítástechnika nem tudnak összedolgozni.
    2. Mivel a tervezők nem csak a jelenre gondoltak a Chameleon Smart Home-mal, ezért egy olyan rendszer született, ami a későbbiekben bármikor szabadon bővíthető lesz úgy, hogy a frissen beépített részegységek képesek együttműködni a régiekkel – szintén márkától függetlenül –, tehát a folyamatos fejlődésnek, a kényelem és a komfort fokozásának semmi sem szabhat határokat.

További előnyök

Hangsúlyozandó azonban, hogy a Chameleon Smart Home a fentiek mellett az okosotthonos iparág további problémáit is igyekszik áthidalni. Példának okáért a tervezők könnyebb és gyorsabb telepítést ígérnek a meglévő rendszerekhez mérten, mindezt – többek között a szabvány villanyszerelési modell miatt – elérhető árakon, nemcsak a hatalmas alapterületű lakóházakhoz, hanem az egészen kicsi, akár 50-60 négyzetméteres lakásokhoz is biztosítva.

Ezen felül a rendszer teljes szabadságot kínál. A társalkalmazásban rengeteg apró beállítási lehetőségünk lesz, miközben a hangvezérlés egyaránt elérhetővé válik, amihez alkalmazhatunk többek között Google Home-ot, Amazon Alexát, de akár Apple HomePod-ot is, a kezünk tehát ezen a téren sincs megkötve.

A tervezők ráadásul minden okosotthont úgy építenek fel, hogy a hagyományos kapcsolókat is megtartják, így az idősebb látogatók sem érzik magukat rögtön egy űrhajóban, ha belépnek egy Chameleon által irányított házba, bár a vezérlés annyira egyszerű, hogy azoknak sem okoz különösebb problémát, akik még soha nem találkoztak ilyen technológiákkal.

Chameleon Smart home Árnyékolásvezérlés

Mire képes a Chameleon Smart Home a gyakorlatban?

A Chameleon Smart Home olyan sok funkcióval rendelkezik – melyek folyamatosan és szabadon bővíthetők a későbbiekben –, hogy kis túlzással lehetetlenség mindet felsorolni közülük, így lássunk most néhány fontosabbat:

Árnyékolásvezérlés

Az árnyékolók automatikusan nyitnak és zárnak a beállított időpontokban, de az ébresztőóra- vagy az éjszakai mód aktiválására is. A rendszer összehangolható az időjárással, így rengeteg energiát spórolhatunk vele a hűtéssel és a fűtéssel, sőt kalibrálhatjuk a redőnyöket a riasztórendszerrel is, a biztonsági protokoll során tehát részt vesznek a lakás vagyonvédelmében.

Biztonság, távoli hozzáférés

Egy Chameleon okosotthon nemcsak az általános vagyonvédelem terén képes magas szintet képviselni. Az intelligens riasztók mellett kérhetünk speciális érzékelőt a központi vízvezetékre, hogy csőtörés esetén figyelmeztessen minket telefonon a rendszer, és a készülék segítségével távolról azonnal elzárhassuk azt, így megvédve a lakást egy több milliós vízkártól. Ezen felül vezérelhetjük távolról a zárat – a telefonunkkal beengedhetjük az iskolából hazaérkező gyermekünket és bezárhatjuk utána az ajtót –, de a világítás- és a többi részegységet is kontrollálhatjuk ilyen formában.

Világításvezérlés

Azon túl, hogy távolról is kapunk hozzáférést az otthoni világításhoz, a Chameleon Smart Home rendszerére épült lakásban minden világítást testre szabhatunk, a hangulathoz igazíthatunk és automatizálhatunk. Éjszaka például automatikusan csökkenthető a fényerő, de beállítható időzítő is, amivel elkerülhető az energiapazarlás.

Hűtés és fűtés

Annyira sokoldalú lehetőségek várnak ránk a Chameleon Smart Home részeként, hogy akár helyiségenként beállíthatjuk a kívánt hőmérsékletet, az öntanuló rendszerrel pedig elkerülhetjük a túlfűtést, miközben akár telefonról is módosíthatunk bármilyen beállítást. Az árnyékolással összehangolva ráadásul a fűtés és a hűtés költségein szintén rengeteget spórolhatunk!

Öntözőrendszer

Ha irigykedünk a katalógusokban látott mindig virágzó növényekre és zöldellő gyepre, akkor a Chameleon Smart Home segítségével ezt is megvalósíthatjuk – méghozzá egy teljesen automatizált öntözőrendszerrel. Mindez ráadásul nemcsak a kertben, hanem akár a terasz balkonládáinál is kialakítható.

Bemutató lakás

Hogy a rengeteg lehetőség szinte kivétel nélkül bemutatható legyen, a Chameleon Smart Home rendszerét a tervezők kialakították egy komplett bemutató lakásban, ahol rendhagyó módon bárkinek lehetősége nyílik előzetes bejelentkezés után a gyakorlatban is kipróbálni az intelligens otthon mindennapi kényelmét és funkcióit.

A Chameleon Smart Home hátteréről

A jövőálló okosotthonos rendszer alapjai 2014-ig nyúlnak vissza. Ekkor készültek el az első prototípusok, de működőképes termékekkel csak 2017-ben történtek az első szerelések. A Chameleon Smart Home életében 2018 volt az igazi mérföldkő, hiszen ebben az évben már 16 termék volt a portfólióban, melyek tömeggyártásba is kerültek Kínában. Az évek során a rendszert nagy sikerrel prezentálták a legnagyobb globális technológiai kiállításokon, mint amilyen a CES, az IFA, a Slush vagy az IoT World és folyamatos fejlesztések vannak kilátásban a globális piac meghódítása mellett.

 

Chameleon logo

www.chameleon-smarthome.com

Iroda és bemutatóterem: 1155 Budapest, Óda utca 22.

Telefonszám: +36 70 908 0302