Itt a nyár, és ez sokaknál a kétlaki élet időszaka. Vannak régi nyaralótulajdonosok, sokan pedig éppen az elmúlt években, például a karantén hatására váltak azzá, amikor is mérlegelték, hogy milyen sokat segíthet egy második otthon, üdülőövezetben, zöldterületen, amikor korlátozások közé kényszerülünk. Persze a nyaraló az nem csupán öröm, hanem folyamatos törődést igénylő projekt, amelynél a komfortérzetünk mellett a biztonságunkra is gondolni kell. 

Nyaraló okos megoldások

„A hétvégi házak esetén is többféle igény szokott felmerülni” – kezdi Nagy Magdolna, a HelloFuture intelligens épület szakértője. –„Sokan szeretnék, hogy mire megérkeznek, a megfelelő hőmérséklet várja őket, a melegvíz is elérhető legyen, igazából hogy ugyanolyan kényelmes legyen az első pillanattól mintha csak hazaértek volna. Természetesen az elvárás itt is, hogy lehetőségünk legyen a távoli elérésre, ahol a nyaraló megkapja tőlünk akár a mobil appon keresztül azt az utasítást, hogy milyen körülmények közé szeretnénk megérkezni. Jó hír, hogy mindez egy modernizálás, vagy egy újonnan történő kialakítás esetén simán megoldható.”

A távvezérlés segítségével és az ehhez szükséges kialakítással a gépészet - legyen szó hűtő-, fűtő- vagy szellőztető rendszerről - elindul, így nem jelent gondot, hogy azonnal meleg legyen a fürdővíz, és megfelelő hőmérsékletű a ház. Amennyiben nyílászáróink motorosak, lehetőség van az automatikus szellőztetésre is, hiszen, ahol már régen nem jártak, ott esetleg szükség lehet egy kiadós levegőfelfrissítésre. Az automatizált árnyékolók folyamatosan működhetnek, hogy a megfelelő időben a megfelelő mennyiségű fény jusson be az ingatlanba. Érkezhetünk bármilyen napszakban, hiszen a világításvezérlésünk lehetővé teszi, hogy ne egy sötét udvar és épület várjon minket. A beléptető rendszer segítségével könnyen nyithatjuk-zárhatjuk a kapukat vagy a garázsajtót, bejárati ajtót anélkül, hogy a kulcsot használnánk. 

Távvezérlés hétvégi házakban

„Ha a nyaralónkat ezekkel az intelligens megoldásokkal látjuk el, akkor egyben a betörők ellen is védekezünk” – folytatja Nagy Magdolna. –„A biztonság ugyanis még fontosabb kérdés, amelyet az intelligens rendszerekkel szintén garantálni tudunk. Egy nyaraló esetén azért gyakran előfordul, hogy üresen áll, akár a téli időszakban, amikor csendesebb a környék, vagy egy külföldi nyaralás során, amikor hetekig távol vagyunk. De az intelligens rendszerünk gyakorlatilag tökéletesen tudja imitálni azt az állapotot, mintha az épületet használnánk, hiszen automatikusan tudjuk mozgatni az árnyékolókat, kapcsolni a világítást, és ezt ráadásul olyan módon, hogy minden nap más ritmusban, sorrendben, hogy biztosan olyan hatást gyakoroljunk, mintha ember irányítaná a mozdulatokat. 

Nyaraló lakberendezés

A szakértő természetesen fontosnak tartja, hogy olyan megfelelő biztonsági rendszer legyen telepítve, amely tökéletesen illeszthető a távfelügyelethez és ha van rá lehetőség akkor a kamerarendszer is. Ez azért fontos, mivel már magának a rendszernek is van egy visszatartó ereje, és amennyiben mégis betörés történne, nagyon hasznos információkat tudnak biztosítani az eszközök. Az intelligens nyaraló kialakításának mindenképpen az is hatalmas előnye, hogy folyamatosan felügyelhetjük távollétünkben a rendszerek működését és esetleges meghibásodás vagy karbantartás esetében azonnal tudunk reagálni. Nem történhet olyan esemény, amelyről nem tudunk, hiszen mindenről értesítést kapunk.