A timeless szó időtlenséget jelent, amit gyakran hallunk a belsőépítészetben, hogy a kortalanságra való törekvés az örökkévalóságnak szól. Ez a minőség minden korban érvényben marad és tetszeni fog a szemlélőnek. A TimeLessDesign lakberendező párosával beszélgetünk, Sinkovics Viktóriával és Csendes-Kálmán Szilviával. Munkájuk igencsak sokrétű a közös munka már a befektetőkkel való tárgyalásokkal megkezdődik, alapos a tudásuk a lakásfelújítás és természetesen a lakberendezés területén is. A Lakberinfón megjelent közel 50 lakásbemutató cikkük az elsősorban kis alapterületű, eladásra vagy bérbeadásra szánt lakásokat mutatja be, amik a tervezőpáros aktív részvételével valósultak meg. Nagyon jó látni, hogy két aktív és ma már kisgyermeke anyuka sok éven át kiegyensúlyozottan dolgozik együtt, amit a jó barátság még inkább megkönnyít.

TimeLessDesign lakberendezői
Csendes-Kálmán Szilvia és Sinkovics Viktória 

 

Lakberinfó: - Mit gondoltok mik a jó lakberendező ismérvei?
Sinkovics Viktória: - Úgy gondolom, hogy egy jó lakberendező egyben jó emberismerő is. Türelmes, nyitott és természetesen imádja a munkáját és persze nagyon jól ért is hozzá. 
Csendes-Kálmán Szilvia: - Szerintem fontos hogy figyelembe vegyük a megbízó igényeit, úgy hogy közben határozottan vezessük a lehető legjobb megoldás felé. Tehát szerintem fontos az empátia de a határozott attitűd is, illetve a meggyőzés képessége. 

- Mikortól tudtátok, hogy lakberendezéssel szeretnétek foglalkozni?
Viki: - Egész kis gyerekként folyton azon járt az agyam, hogyan tudnám átrendezni a szobámat, mivel tudnék valami újat csempészni a megszokott környezetembe. Szerintem ha már ilyen korán kialakul az érdeklődés a terek újratervezése és igényessé tétele iránt az a legjobb.
Szilvi: - Én a Főiskola utolsó évében döntöttem el hogy lakberendezéssel szeretnék foglalkozni. Kreativitásra, szabadságra vágytam, amit ezen a területen találtam meg és számos élményt adott azóta is.

Kedvenc lakberendezési stílusotok?
Viki: - Az eklektika. Szeretem a dolgokat vegyíteni. Nem szabályok és konvenciók mentén haladni, hanem változatos, dinamikus enteriőrt kialakítani. 
Szilvi: - Számomra több stílus is szerethető, szeretem a letisztult tereket, de szívesen dolgozom bohókás vagy klasszikus vonalon is. De hozzám is legközelebb az eklektika áll, talán nem véletlen, hogy Vikivel jól tudunk együttműködni. 

Mely tervezők hatottak rátok a legjobban? 
Viki: Nagyon szeretem a lengyel tervezők munkáit; Lucyna Kołodziejska (Fabryka Wnętrz), RACA ARCHITEKCI, MIKOLAJSKAstudio. Magyarok közül pedig a Sütő Interior Architects, 
Gepetto Stúdió, Lovas Cecilia munkáit és szemléletét emelném ki.
Szilvi: Leginkább külföldi tervezők munkái inspirálnak. Nagyon inspiráló látni, hogy más kultúrákban és földrészeken milyen eltérőek és különlegesek az igények és a gondolkodásmód. 

Miben látjátok a tervezőtárs erősségét?
Viki: Azért tudunk nagyon jól együttműködni, mivel mindketten másban vagyunk erősek. Szilvi sokkal gyakorlatiasabb, bátrabban nyúl a terekhez, nagyon jó szeme van hozzá, hogy akár mini lakásokból is egy élhető és jól átgondolt otthon legyen. És sokkal jobban szót ért a kivitelezőkkel, mivel édesapjával már kis gyerek kora óta építési területeken mozog, így számára ez a világ nem ismeretlen.  
Szilvi: Viki sokkal precízebb és türelmesebb nálam. Színekben, formákban, dizájnban jobb. Így a kettőnk tudása járul hozzá a végeredményhez ami sok esetben nemcsak lakberendezés, hanem az azt követő teljes lakásfelújítás is. 

Kedvenc lakberendezési projektetek? 
Viki: - Számomra két igazán különleges megbízás is volt; az egyik egy rövidtávú kiadásra szánt lakás tervezése volt ahol a megbízó a megszokottól eltérőt szeretett volna, így kitaláltuk, hogy egy country stílusú lakást csinálunk modern köntösbe bújtatva. Örültem, hogy valami mást, különlegesebbet tervezhetünk, ahol a színeknek nagyon nagy szerepe volt. A másik pedig egy loft stílusú volt, ahol szintén szabadjára engedhettük a fantáziánkat. Az ember nem minden nap tervez 5,5 m-es belmagasságú, belső kétszintes ingatlant. De minden projektnek van olyan része, amit nagyon szeretek csinálni, ilyen például a lakások befotózása, ami megkoronázása a munkánknak.
Szilvi: - Szeretem a kihívásokat és a nehéz feladatokat. Amiben nagyon jól éreztem magam ...egy kedves barát családnak terveztem... nehéz de jó volt nagyon. Szinte együtt éltünk a családdal annyit találkoztunk, minden kis mozzanatnál ott voltam, sok hétvégét együtt töltöttünk. Ez még akkor volt amikor kevesebb munkánk volt, így teljesen másképpen mentek a munkafolyamatok. Ebben a projektben teljes mértékben az eklektika volt jelen, részben a finom nőies elemek is megjelentek, elegáns, de élhető lakást alakítottunk ki ahonnan mai napig minden találkozáskor visszahallom, hogy még mindig nagyon szeretik és minden gyönyörű, pedig jó pár éve volt már! Sikerült időtállót alkotni!

Hol jön el az a pont egy építés vagy felújítás előtt álló ember, család esetében, amikor mindenképpen lakberendező bevonására van szükség? 
Viki: - Szerintem minél korábban érdemes számításba venni, mert annál könnyebb az együtt gondolkodás, és az egymásra hangolódás. Így lehet, hogy már az elején olyan rossz döntésektől is meg tudjuk kímélni a megbízót, ami nagyon sokba került volna neki vagy éppen visszafordíthatatlan folyamatokhoz vezetett volna. 
Szilvi: - Igen, erre nem lehet elég korán gondolni és mindig azt látjuk, - és a megbízók is erről számolnak be – hogy szakértő tudás nélkül nem lett volna ugyanaz. De van olyan is, hogy egy-egy munka esetében már csak akkor szólnak amikor valami nem sikerült, vagy elakadtak és tanácsra, illetve megoldásra van szükség. 

Szerintetek ki a jó megbízó?
Viki: - Aki tényleg úgy érzi, hogy szüksége van lakberendezőre. Aki elfogadja a véleményünket, aki nyitott az ötleteinkre és aki megbízik bennünk. Arról sem árt nyíltan beszélni, hogy a jó megbízó nem korlátozza folyamatosan a pénzügyi lehetőségeket. 
Szilvi: - A jó megbízó az akivel rövid idő alatt egymásra tudunk hangolódni, amikor hamar egy húron pendülünk és elfogadják amit készítünk. Amikor tényleg megvan a bizalom. 

Mit gondoltok milyen egy macerás megbízó?
Viki: - Aki megbíz minket, de igazából úgy érzi, hogy ezt ő is meg tudná csinálni, vagy akinek csak arra van szüksége, hogy bólogassanak neki. Érdemes már az együttműködés elején tisztázni ezt mert enélkül nem válik élménnyé a tervezés és a megvalósítás folyamata. 
Szilvi: - Macerás az a megbízó, aki a kapott terveket újra és újra áttervezteti. Emögött inkább a dönteni nem tudás áll és nem is az, hogy ne lennének jók a tervek. Az esetek többségében azért sikerül egy mindenki számára elfogadható kompromisszumot kötni. 

Milyen munkákban érzitek jónak magatokat?
Viki: - Eladásra vagy kiadásra szánt lakások tervezésében, mivel az elmúlt időszakban a megbízásaink nagy része ilyen jellegű volt, így sikerült rutint szereznünk, illetve a befektetőkkel akikkel együtt dolgozunk az évek során nagyon szoros, baráti kapcsolat alakult ki, így maximálisan megbíznak bennünk és szabad kezet kapunk. 
Szilvi: - Nagyon szeretem a nagy tereket, ahol igazán ki lehet bontakozni, de az élet úgy hozta, hogy legtöbbször a befektetők kérésére mini kettéosztós lakásokat készítünk. Ezeket szerintem nehezebb megcsinálni, igazán nagy kihívást jelentenek. Van olyan lakás ami 8 m2 alapterületű! Igaz itt 5m a belmagasság és lehetett dupla légteret csinálni, de így is egy művészet, hogy belefér minden funkció! még kis nappali is!

Milyen megbízás lenne az igazi álom? 
Viki: - Egy boutique hotel, ami különleges, egyedi tervezést igényel. Aminek minden szobája más stílusú.
Szilvi: - Igazi álom...nagyon szeretnék egy nagy polgári stílusú lakást tervezni. Olyat ahol magas költségvetés van, ahol el lehet engedni a fantáziát. Lehet csináltatni egyedi klasszikus-modern stílusú bútorokat, vagy felújítani, áthúzatni. Nagyon rég vágyom rá, de még sajnos nem adatott meg. 

Hogyan kell a kivitelezőkkel együtt dolgozni, hogy tényleg minden a tervek alapján valósuljon meg?  
Viki: - Szoros együttműködésben! Nagyon fontos, hogy ők is úgy álljanak hozzá, hogy ha valami nem világos nekik akkor kérdezzenek és rendszeresen egyeztessünk a helyszínen is. Csak így kerülhető el az, hogy valamit vissza kell bontani és újra kezdődhet elölről az adott munkafázis. De ebben már rutinosak vagyunk és a mesterek is már ismerik az elvárásainkat. 
Szilvi: - Ha megfelelően támogatjuk a kivitelezőt, jó és átlátható tervet készítünk és a kivitelező odafigyel akkor az lesz amit szeretnénk. Az elkészült lakások profi fotóin talán az olvasók is láthatják, hogy minden a helyén van és a kivitelező csapat is szakmailag jól felkészült. 

Mindketten édesanyák is vagytok, a gyerekek mellett hogyan oldható meg a rendszeres munka?
Viki: - Nehezen. Általában éjszaka dolgozom, miután a gyerekeket letettük aludni. De mivel ez nem csak a munkám, hanem a hobbim is, így mindig találok időt, hogy tervezzek. 
Szilvi: - Időben le kell fektetni a gyerekeket és bírni kell az éjszakázást. Időnként egy kis segítséget is el kell fogadni a felügyelet megszervezésében, hiszen a helyszínekre nappal kell kimenni. 

A lakberendezés előtt milyen szakmában dolgoztatok?
Viki: - Közgazdász végzettségem van, mint sok más lakberendezőnek és korábban egy padlóburkolatokat forgalmazó cégnél dolgoztam 10 évig. 
Szilvi: - Családi ingatlan irodánk van abban dolgoztam, illetve most már vezetem is. Ami praktikus, mert felújítunk egy lakást és ha a tulajdonos úgy dönt a lakást ki is adjuk helyette és a kezeléssel járó feladatokat is elvégezzük!

Most, hogy egy járványos időszakban élünk, mi változott a Ti életetekben és munkátokban. Át kell állni egy másfajta életvitelre? Ez hatással lehet a megtervezendő terekre is? 
Viki: - Egyelőre annyi változást érzünk, hogy kicsit megtorpant a piac, a befektetők akiknek dolgozunk sokkal megfontoltabban vesznek lakásokat, a magán megbízók szerencsére továbbra is keresnek minket. A tervezésnél sokkal inkább szem előtt kell tartanunk, hogy az emberek egyre több időt kénytelenek otthon tölteni, itt dolgoznak, tanulnak, élik a családi életüket, így olyan tereket kell terveznünk, amik többfunkciósak, könnyen átalakíthatók és tudnak alkalmazkodni a megváltozott igényekhez.
Szilvi: - A járvány a megtervezendő terekre kevésbé van hatással de a kommunikációban igen. A szerződéskötések előtt találkoztunk a megrendelővel, hogy átbeszéljük az igényeket. Ez az a pont ahol a szimpátia is kialakulhat. Utána adtunk árajánlatot. Most ezt a fázist telefonon bonyolítjuk le. Tehát némileg csökkentettük a személyes találkozók számát, de szerencsére sok eszköz segítségünkre van a kommunikáció fenntartásában. 

A TimeLessDesign tervezői:
Sinkovics Viktória és
Csendes-Kálmán Szilvia lakberendezők

logo

TimeLessDesign

www.timelessdesign.hu

info@timelessdesign.hu

    + 36 20 565 05 06  + 36 30 526 5000

Válogatás a TimeLessDesign megvalósult munkáiból: