Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, hogyan képzeli a jövő konyháját? Mi lesz a segítségünkre, miben lesz más, vagy mi az ami semmit sem változik. 

Amikor ebben a folyton változó világban még 5 évre is nehéz bármit is megmondani biztosan, akkor 100 évre nem is lehet. Nem szeretnénk most semmilyen apokaliptikus állapotot és csupa negatívumot vizionálni arra vonatkozóan, hogy lesz-e még élet 100 év múlva, inkább abból indulunk ki, hogy az emberiség megfeszített munkával élhető körülményeket terem magának. Lesz még magántulajdon, izgalmas lesz a lakberendezés és a legmozgalmasabb terület, a konyha is kedvenc helyünk marad. Készíttettünk vele néhány képet is, hogy mindezt könnyebb legyen elképzelni. 

Íme az AI válaszainak legérdekesebb részletei:

"A konyha 100 év múlva valószínűleg teljesen más lesz, mint amit ma ismerünk. A technológiai fejlődés, a fenntarthatóság és a változó életmód mind jelentős hatással lesznek a jövőbeli konyhákra. Íme néhány elképzelés arról, hogyan nézhet ki egy konyha 2124-ben:

 • Okos készülékek: A konyhai eszközök teljes mértékben integráltak lesznek az okos otthoni rendszerekbe. A hűtőszekrények automatikusan rendelnek új élelmiszert, amikor készleteik fogynak, és a sütők automatikusan beállítják a hőmérsékletet és a sütési időt a recept alapján.
 • Robot szakácsok: A robotok és az automatizált főzőrendszerek elvégzik a főzés nagy részét. Ezek a rendszerek képesek lesznek összetett ételek elkészítésére, miközben a felhasználók más dolgokra koncentrálhatnak.

Robotszakács a konyhábanKép forrása: Fotor

 • Energiahatékony berendezések: A konyhai gépek energiahatékonyak lesznek, és a megújuló energiaforrásokat, például napenergiát használják majd.
 • Zero waste rendszerek: A konyhák olyan rendszerekkel lesznek felszerelve, amelyek minimalizálják a hulladékot. Komposztálók és újrahasznosító rendszerek integráltak lesznek a konyhai munkalapokba és a szekrényekbe.
 • Átalakítható munkafelületek: A konyhai munkafelületek és szekrények modulárisak és adaptívak lesznek, lehetővé téve a könnyű átrendezést és testreszabást a felhasználói igények szerint.

 

100 év múlva ilyen lesz egy konyha

Kép forrása: Fotor

 • Recept és főzési támogatás AR/VR segítségével: A kiterjesztett valóság (AR) és virtuális valóság (VR) technológiák segítségével a felhasználók lépésről lépésre követhetik a recepteket, virtuális szakácsokkal konzultálhatnak, vagy részt vehetnek interaktív főzőtanfolyamokon.
 • Virtuális kijelzők: A konyhapultok és falak integrált virtuális kijelzőkkel lesznek felszerelve, amelyek recepteket, főzési időzítőket és egyéb hasznos információkat jelenítenek meg.

 

 • Intelligens táplálkozási tanácsadók: A konyhai rendszerek folyamatosan figyelik a család egészségét és táplálkozási igényeit, és ennek megfelelően ajánlanak recepteket és étrendeket.
 • Friss alapanyagok termesztése: Az otthoni vertikális kertészet és hidroponikus rendszerek integráltak lesznek a konyhába, így a friss fűszerek és zöldségek mindig kéznél lesznek.

 

 • Minimalista és letisztult dizájn: A jövő konyháiban a letisztult, minimalista dizájn dominál, a helyhatékony megoldásokkal és a modern esztétikával.
 • Ökológiai anyagok: A konyhabútorok és felületek fenntartható, ökológiai anyagokból készülnek, amelyek tartósak és környezetbarátok.
 • VR/AR integráció: A lakásokban beépített virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR) rendszerek lesznek, amelyek lehetővé teszik a virtuális munkaterületek, szórakozás és kommunikációs lehetőségek használatát.
 • Virtuális dekoráció: Az AR segítségével a lakók könnyedén változtathatják meg a falak színét vagy a berendezést virtuálisan, anélkül, hogy ténylegesen festenének vagy bútort cserélnének.

Egy 2124-es konyha tehát egy olyan high-tech, fenntartható és rendkívül hatékony tér lesz, amely támogatja a modern életmódot, és egyszerűbbé, egészségesebbé és élvezetesebbé teszi a főzést és az étkezést."