Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, hogyan képzeli a jövő konyháját? Mi lesz a segítségünkre, miben lesz más, vagy mi az ami semmit sem változik. 

Amikor ebben a folyton változó világban még 5 évre is nehéz bármit is megmondani biztosan, akkor 100 évre nem is lehet. Nem szeretnénk most semmilyen apokaliptikus állapotot és csupa negatívumot vizionálni arra vonatkozóan, hogy lesz-e még élet 100 év múlva, inkább abból indulunk ki, hogy az emberiség megfeszített munkával élhető körülményeket terem magának. Lesz még magántulajdon, izgalmas lesz a lakberendezés és a legmozgalmasabb terület, a konyha is kedvenc helyünk marad. Készíttettünk vele néhány képet is, hogy mindezt könnyebb legyen elképzelni. 

Íme az AI ChatGPT válaszainak legérdekesebb részletei:

"A konyha 100 év múlva valószínűleg teljesen más lesz, mint amit ma ismerünk. A technológiai fejlődés, a fenntarthatóság és a változó életmód mind jelentős hatással lesznek a jövőbeli konyhákra. Íme néhány elképzelés arról, hogyan nézhet ki egy konyha 2124-ben:

  • Okos készülékek: A konyhai eszközök teljes mértékben integráltak lesznek az okos otthoni rendszerekbe. A hűtőszekrények automatikusan rendelnek új élelmiszert, amikor készleteik fogynak, és a sütők automatikusan beállítják a hőmérsékletet és a sütési időt a recept alapján.

Ez mondjuk már most is van, ezek szerint ez a funkció nélkülözhetetlen lesz később is. 

  • Robot szakácsok: A robotok és az automatizált főzőrendszerek elvégzik a főzés nagy részét. Ezek a rendszerek képesek lesznek összetett ételek elkészítésére, miközben a felhasználók más dolgokra koncentrálhatnak.

Be lehet majd programozni egy robotszakácsot, hogy a saját szánk íze szerint főzzön? Az lenne az igazán nagy trükk, ha egy általunk finomnak gondolt ételt tudna teljes egészében rekonstruálni. :) 

Robotszakács a konyhábanKép forrása: Fotor

  • Energiahatékony berendezések: A konyhai gépek energiahatékonyak lesznek, és a megújuló energiaforrásokat, például napenergiát használják majd.
  • Zero waste rendszerek: A konyhák olyan rendszerekkel lesznek felszerelve, amelyek minimalizálják a hulladékot. Komposztálók és újrahasznosító rendszerek integráltak lesznek a konyhai munkalapokba és a szekrényekbe.

Például a teljesen újrahasznosítható és gyorsan lebomló csomagolóanyagok nagyon fontosak lennének a jövő konyhájában. 

  • Átalakítható munkafelületek: A konyhai munkafelületek és szekrények modulárisak és adaptívak lesznek, lehetővé téve a könnyű átrendezést és testreszabást a felhasználói igények szerint.

Ez egy érdekes innováció, hiszen még kis konyhában is alkalmanként tudnánk 1-1 métert használni, ha állandóan nem is lenne praktikus a megnövelt munkafelület.

100 év múlva ilyen lesz egy konyha

Kép forrása: Fotor

  • Recept és főzési támogatás AR/VR segítségével: A kiterjesztett valóság (AR) és virtuális valóság (VR) technológiák segítségével a felhasználók lépésről lépésre követhetik a recepteket, virtuális szakácsokkal konzultálhatnak, vagy részt vehetnek interaktív főzőtanfolyamokon.

Na ezt mi biztosan használnánk. Nincs is ennél jobb, amikor egy monitoron megjelenik egy profi séf és csak nekünk segít mosolyogva és kedvesen. 

  • Virtuális kijelzők: A konyhapultok és falak integrált virtuális kijelzőkkel lesznek felszerelve, amelyek recepteket, főzési időzítőket és egyéb hasznos információkat jelenítenek meg.

Szóval bőven lesz kijelző a jövő konyhájában. Vajon mely nagy konyhaigép márkák maradnak meg 100 év múlva? A németek vagy a koreaiak? 

  • Intelligens táplálkozási tanácsadók: A konyhai rendszerek folyamatosan figyelik a család egészségét és táplálkozási igényeit, és ennek megfelelően ajánlanak recepteket és étrendeket.
  • Friss alapanyagok termesztése: Az otthoni vertikális kertészet és hidroponikus rendszerek integráltak lesznek a konyhába, így a friss fűszerek és zöldségek mindig kéznél lesznek.

Az otthoni növénytermesztés jó dolog, a jövőben az öntözés már biztosan automatizált lesz így a növények pont annyi vizet fognak kapni amennyire szükségük lesz. 

  • Minimalista és letisztult dizájn: A jövő konyháiban a letisztult, minimalista dizájn dominál, a helyhatékony megoldásokkal és a modern esztétikával.
  • Ökológiai anyagok: A konyhabútorok és felületek fenntartható, ökológiai anyagokból készülnek, amelyek tartósak és környezetbarátok.
  • VR/AR integráció: A lakásokban beépített virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR) rendszerek lesznek, amelyek lehetővé teszik a virtuális munkaterületek, szórakozás és kommunikációs lehetőségek használatát.
  • Virtuális dekoráció: Az AR segítségével a lakók könnyedén változtathatják meg a falak színét vagy a berendezést virtuálisan, anélkül, hogy ténylegesen festenének vagy bútort cserélnének.

Egy 2124-es konyha tehát egy olyan high-tech, fenntartható és rendkívül hatékony tér lesz, amely támogatja a modern életmódot és egyszerűbbé, egészségesebbé és élvezetesebbé teszi a főzést és az étkezést. Bízunk benne, hogy így lesz."