Konyha kétféle ablak mérettel

Fa vagy műanyag ablakokat és ajtókat válasszunk, esetleg alumínium profilra essen a választásunk? Az sem mindegy, hogy az ablak beépítését kire bízzuk. Érdemes olyan szolgáltatót választani, amelyik a felméréstől, tanácsadástól kezdve a kivitelezésen át egészen a karbantartásig komplex szolgáltatást nyújt és a ház adottságainak megfelelő, kiváló minőségű alapanyagokkal dolgozik. Ha már kiválasztottuk a szolgáltatót és a márkát, jöhetnek a további lépések:

Fontos az esztétikum, a szín, a funkció, a méret, a fényáteresztő képesség, a hőszigetelő és a hangszigetelő adottság és az ár-érték arány. Először nézzük az esztétikai funkciót: lényeges, hogy az ablakok, ajtók, teraszajtók összhangban legyenek az épület arculatával és a többi nyílászáróval. Ehhez készíthetünk látványtervet, megnézhetjük más házak homlokzatát.

Azt is fel kell mérni, hogy milyen funkciót kell betöltenie az ablakoknak, ajtóknak. Más ablak kell egy kis fürdőszobába, más a nappaliba, a műanyag ablakok között van bukó ablak, fix ablak, nyíló, nyíló-bukó vagy toló ablakok közül választhatunk. Az ablak vasalata attól függ, hogy milyen funkciót kell ellátnia az ablaknak.

Lényeges kérdés: mikor jön el a nyílászárók cseréjének ideje?

Egy ablaknak három fontos funckiója van: eresszen be elegendő fényt és meleget, bezárt állapotban legyen kiváló légzáró, hővisszatartó tulajdonsága és a hangszigetelés sem utolsó szempont. És van még egy negyedik, az esztétikum, vagyis hogy illeszkedjen az épület arculatába.
A felújítás előtt érdemes felmérni, hogy milyen állapotban vannak az ablakok, ajtók, milyen módon járulnak hozzá az épület energiatakarékos működéséhez. Azt is vizsgáljuk meg, hogy kisebb javításokra vagy komplex cserére van szükségünk? Megéri-e javíttatni a szigetelést, felújíttatni a régi fa nyílászárót, vagy érdemes a csere mellett dönteni?

Mikor lehetünk biztosak abban, hogy eljött az idő az ablakcserére?

Általában 20-30 évente érdemes ablakcserében gondolkodni. Ha rossz a tömítés, szigetelés, azt még ki tudjuk küszöbölni egy olcsóbb javítással, ha elöregedett az anyag és ettől romlott a légzáró képesség, ki lehet cseréltetni a szilikongumit. Ahhoz, hogy hosszútávon szigeteljen az új szilikon, fontos, hogy ne mázoljuk le, ne érje vegyszeres behatás, hiszen az rongálja a gumit és a szigetelőképességét.
Ha elöregedett fa ablakaink vannak (pl. repedések a tokon, szárnyakon), esetleg megpróbálhatjuk asztalossal felújíttatni, de könnyen lehet, hogy a felújíttatás költsége végül magasabb lesz, mintha kicseréltük volna modern, jól záródó, garanciális nyílászárókra. Az elszuvasodott (vagy más kártevő által megrongált), kirepedt fa ablakot, a régi, rosszul záródó műanyagablakot érdemes cserélni. Minden esetben kérje szakember véleményét!

Hogyan válasszunk nyílászárót? 

Választhatunk fa és műanyag nyílászárók közül, esetleg alumínium profilban is gondolkodhatunk. Fa nyílászárót általában esztétikai megfontolások miatt választanak a vásárlók, azonban jó ha tudjuk, hogy egy fa ablakot pár évente kezelni, mázolni kell. A műanyag nyílászáró ennél kevesebb gondoskodást igényel. Régebben kizárólag fehér színben lehetett kapni műanyag ablakokat. Később bejöttek a színes műanyag ablakok, de olyan sokba kerültek, hogy csak a kiváltságosak engedhették meg maguknak. Mára szerencsére a technológia sokkal gazdaságosabb lett, így elérhető áron vásárolhatunk színes műanyag ablakokat.

Ha színes műanyag ablakot vásárolna, nálunk jó helyen jár! Itt olyan színeket is választhat, amelyeket semelyik másik profilgyártónál sem kínálnak. 75 féle faerezetű és színű fóliamintából választhat, valamint a teljes RAL színskála elérhető az alumínium klipsz borításhoz. 

Fontos!
Ha színes műanyag ablakban gondolkozunk, kizárólag gyári fóliával ellátott nyílászárót vegyünk! A színes műanyag ablakokat fóliás proflillal készítik, vagyis nem utólag festik le a fehér műanyag ablakot, hanem a gyártás során kerül rá a fólia. Az utólagosan festett műanyag nyílászáró sem esztétikailag, sem tartósság szempontjából nem fogja felvenni a versenyt a gyári változattal. És nemcsak az ablakszárnyat, hanem a profilt is el kell látni a színes fóliával.

Nemcsak a rezsicsökkentés vagy a komfortfokozat érdekében érdemes jó hőszigetelési adottságokkal rendelkező műanyag nyílászárót építenünk a házba. Egy minőségi ablak sokat dob a ház értékén is, vagyis ez kifejezetten értéknövelő beruházásnak számít.

A hőszigetelés szempontjából: az ablakok esetében külön szokták mérni az üveg és az ablakprofil hőátbocsátó képességét. Ezt nevezik U értéknek, ami megmutatja, hogy egységnyi felületen (1 négyzetméter) mennyi energia távozik a zárt térből egységnyi idő (1 mp) alatt, 1 fokos külső hőmérséklet-különbségnél. Vannak 2, 3, 5, 6 sőt, akár 7 légkamrás ablakok is, minél nagyobb a szám, annál többe kerül a nyílászáró. Nagyban függ az ablak hőszigetelő képessége attól, hogy hány rétegből áll az üveg, vagyis hogy hány hőszigetelő légkamra védi a belső teret a külső hőmérséklettől. Egy kétrétegű üveg esetében egy légkamra (nem “levegővel”, hanem argon gázzal töltik fel a két üveg közötti területet) helyezkedik el.

Fontos, hogy nem az üvegréteget szokták megadni, hanem a légkamrák számát, minél magasabb a kamrák száma, annál jobb az ablak hőszigetelő képessége, annál nehezebb lesz a súlya és annál magasabb lesz a nyílászáró ára. Viszont kifejezetten fontos az ablakprofil hőszigetelő tulajdonsága! Ha a faprofilt, az acélprofilt és a műanyag profilt versenyeztetjük meg egymással, egyértelműen a műanyag profil kerül ki győztesen.

Ha a profilt megtartanánk és az üvegszerkezetet szeretnénk jobb hőszigetelő tulajdonságú üvegre, akkor mindenképp vizsgáltassuk meg a profil és az épület statikai teherbírását, mert a több kamrából álló üveg súlya jelentősen nagyobb lehet. 

A hangszigetelés esetében is összefügg a kamrák száma a hatékonyabb hangszigeteléssel. Itt azonban már más szempontok is érvényesülnek. Ha komolyabb zaj ellen kell védekeznünk, akkor nem elég a rétegek számában bíznunk, hanem kifejezetten hangszigetelő üvegre lesz szükségünk. Ebben az esetben az üvegrétegek vastagsága eltérő (aszimmetrikus) és a légkamrákat speciális nemes gázzal töltik fel. Sőt, léteznek olyan hanggátló fóliák, amelyeket az üvegrétegekre tapasztva jelentősen csökkenthetjük a zajártalmat.